Vi er på vej i krig: Følg debatten her

Situationen i Syrien er så kompleks, at der ikke kan være en detaljeret plan for Danmarks indsats, siger ekspert. Se med live fra Folketinget, hvor krigen vedtages

Når danske specialstyrker og kampfly senere i år går ind i kampen mod Islamisk Stat i Syrien, bliver det uden en strategi, der peger langt ud i fremtiden.

Konflikten i Syrien er nemlig så svær at overskue, at det danske militær må tage en dag - eller i hvert fald en kortere periode - ad gangen.

Det vurderer militæranalytiker Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet på dagen, hvor politikerne i Folketinget skal tage endelig stilling ved at trykke på stemmeknapperne på Christiansborg.

- Der er ikke en særlig plan for, hvad der skal ske i Syrien bagefter, og for hvordan Syrien skal se ud om fem år.

- Fordi konflikten er så vanvittigt kompliceret, er strategien for området lige nu, at vi simpelthen tager det lidt ad gangen. Så må vi se, hvilke strategiske muligheder der byder sig løbende, siger Johannes Riber Nordby.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Vedtages nu
I dag vedtager et bredt flertal i Folketinget, at Danmark senere i år skal sende F-16-fly og specialstyrker til Irak og Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat.

I den forbindelse har det mødt kritik, at offentligheden og Folketinget ikke har fået oplysninger om, hvilke grupper i Syrien der skal have dansk luftstøtte.

Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet vurderer, at fordi man løbende må tage stilling til, hvordan den militære indsats skal foregå, bliver det ikke offentligt kendt på forhånd, præcist hvem Danmark vil bakke op om i Syrien.

- Alle de lande, der er involveret i konflikten, er enige om, at Islamisk Stat skal bekæmpes, og det er det, vi er en del af.

- Men det her er ikke en tosidet krig, hvor tingene er sorte eller hvide. Det er meget mere kompliceret end som så. I Syrien er der en kæmpe blanding af alle mulige grupper, siger Johannes Riber Nordby.

Hvor er PC?
Ekstra Bladet har set udenrigsminister Kristian Jensen (V) i salen, men forsvarsminister Peter Christensen (V), kaldet PC, er ikke til stede.

Det fik både Enhedslistens Pernille Skipper og Socialdemokraternes Mette Gjerskov til at undre sig.

Forsvarsministeriet oplyser til Ekstra Bladet, at Peter Christensen er til forsvarsministermøde i Luxembourg netop nu, og derfor ikke kan være til stede i folketingssalen.

Forslaget om dansk krig i Syrien kommer dog også fra Udenrigsministeriet. Her lytter Kristian Jensen til et interview med Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen.

IS kommer her
Mens vi tager kampen til Syrien, så tyder noget på, at Islamisk Stat samtidig tager kampen til Europa.

Der er tegn på, at den militante gruppe Islamisk Stat (IS) har sendt flere krigere til Europa. Det oplyser belgiske myndigheder tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Terror Belgien: Islamisk Stat har sendt flere krigere til Europa

132 kommentarer
Vis kommentarer