Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata.
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder
annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil
fortsætte?
(En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere
her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal
overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at
annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar
nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge
annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en
uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel
indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der
foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
Vi var advaret: Nu udvikler shariasheik coronavaccine
Shariasheiks fabrik udvikler vaccine mod covid-19 på Amager, men Danmark kan få store problemer med at få fingre i den efter frasalget i 2016. Og vi var advaret
Abdulaziz Al Jomaih købte vaccinefabrikken til en yderst favorabel pris, da han fik 270 millioner kroner i rabat. Få genopfrisket sagen om salget af vaccinefabrikken her.
Annonce:
Følger PolitikFølg Politik
Følger Sharia SheikenFølg Sharia Sheiken
Det bliver et problem for Danmark, at vi ikke har en national vaccinefabrik, mens en pandemi raser i hele verden.
Så klar er beskeden til den danske regering i en rapport om mulige konsekvenser ved at sælge statens produktion af vacciner fra til en privat aktør.
Ekstra Bladet kan nu fortælle, at Rigsrevisionen allerede i 2004 advarede kraftigt mod at sælge den nationale vaccineproduktion fra.
Årsag til advarslen mod at sælge: En pandemi - som eksempelvis coronakrisen - kan føre til problemer med at få fingre i en vaccine, hvis ikke vi selv står for produktionen.
Annonce:
'Sundhedsstyrelsen finder, at den optimale måde at sikre vaccineforsyningen i Danmark i en pandemisituation vil være en national produktion af influenzavaccine. SSI oplyser, at det er muligt at omstille instituttets vaccineproduktion fra poliovaccine til influenzavaccine, men at instituttet ikke har midler til at udarbejde en decideret plan herfor. Instituttet har dog haft sonderinger på området,' står der i beretningen fra Risgrevisionen.
Igen i 2011 advarede en analyserapport om, at 'lande uden statslige vaccineproduktioner var sårbare over for de private producenters strategiske overvejelser omkring prissætning og produktionsmængder'.
Alligevel solgte staten - under ledelse af de daværende sundhedsministre Nick Hækkerup (S) og Sophie Løhde (V), og igangsat af daværende finansminister Bjarne Corydon (S) - i 2016 vaccinefabrikken på Artillerivej på Amager til det saudiarabiske familiedynasti Aljomaih med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen.
Prisen for fabrikken var bare 15 mio. kr.
Shariasheiken styrer biksen
Køberen af statens vaccineproduktion er det stenrige saudiarabiske familiedynasti Aljomaih med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen.
Ekstra Bladet har blandt andet tidligere afsløret, at fortrolige dokumenter fra de amerikanske myndigheder viser, at Aljomaih-gruppen via deres bank, Arcapita, der er styret efter sharia-lov, har givet donationer til Det Muslimske Broderskab, som i flere lande er på terrorlisten.
Ekstra Bladet har også afsløret, at Aljomaihs nyoprettede danske selskab, AJ Vaccines, ultimativt er ejet af selskabet AJ Pharma Limited, der er registreret i det caribiske sol- og skatteparadis Cayman Islands.
Salget førte til et milliardtab og kraftig kritik af salgsprocessen, som Ekstra Bladet tidligere har afsløret.
I Rigsrevisionens beretning om Statens Serum Institut fremgår det tydeligt, at et frasalg vil kunne føre til problemer for Danmark i en pandemi.
Annonce:
Professor i klinisk mikrobiologi Niels Høiby er helt enig i konklusionen om, at Danmark i en pandemi som med den nuværende covid-19 vil stå langt stærkere med en national produktion af vaccine.
- Jeg mente allerede dengang, man solgte det fra, at det var en stor fejl - og det understreges jo yderligere i den nuværende situation, vi står i.
Fordækt forløb
I 2012 beslutter daværende sundhedsminister Astrid Krag (SF) at igangsætte en værdiansættelse af SSI's vaccineproduktion med henblik på et salg. Det sker efter ordre fra regeringens magtfulde økonomiudvalg, der bestod af tidligere finansminister Bjarne Corydon (S), tidligere erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), forhenværende økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og den daværende skatteminister Morten Østergaard (R).
I juni 2013 anbefaler konsulenthuset PwC i en rapport - betalt af Finansministeriet - et frasalg af vaccineproduktionen og værdiansætter den til op mod 285 mio. kroner.
I foråret 2014 beslutter regeringens økonomiudvalg at sætte vaccineproduktionen til salg, hvilket daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) melder ud til offentligheden.
I 2016 kan daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) melde ud, at valget af køber er saudiarabiske Aljomaih Group, der betaler 15 mio. kr. for vaccineproduktionen. Beslutningen er blevet støttet af et bredt politisk flertal. Kun SF, Enhedslisten og Alternativet står uden for aftalen om at sælge.
I januar 2018 kommer Rigsrevisionen med en sønderlemmende kritik af, hvordan salget af vaccineproduktionen er håndteret. I alt vurderer Rigsrevisionen, at de samlede udgifter forbundet med salget udgør mellem cirka 1,3 og 1,8 milliarder kroner. Blandt andet havde køberen Aljomaih fået en huslejerabat på 200 mio. kr.
Kilder: Svar og aktindsigter fra Finansministeriet og Sundhedsministeriet
- Det eneste rigtige er en national produktion. Det dur ikke at overlade det til andre, så risikerer man pludselig at stå i en situation, hvor man ikke kan få det, man skal bruge. Vi var jo sindssygt gode til at producere vacciner, og faciliteterne er der stadig. De er så bare ejet af nogle andre i dag, siger han.
Forsyningsproblemer
I 2003-2004 gik den daværende VK-regering også med seriøse overvejelser om at sælge vaccineproduktionen. Det scenarie vurderede Rigsrevisionen i deres rapport og nåede altså frem til, at det ville være bedre for Danmark at have en statslig produktion af vacciner.
Annonce:
Det skete bl.a. på baggrund af erfaringer fra Norge og Holland, som på grund af deres lille størrelse og købekraft havde haft svært ved at skaffe specifikke vacciner.
Derfor var det bedre for Danmark at have statslig produktion, når vi løb ind i en pandemi.
'Rigsrevisionen kan konstatere, at oplysningerne fra Holland og Norge indikerer, at SSI's produktionskapacitet på vaccineområdet kan forventes at give Danmark et bedre udgangspunkt for at undgå forsyningsproblemer, fx i en pandemisituation,' skrev Rigsrevisionen.
Efter beretningen fra Rigsrevisionen gik VK-regeringens planer om et frasalg i sig selv.
Voldsom kritik
Rigsrevisionen kom i 2018 med en sønderlemmende kritik af politikernes håndtering af frasalget af statens vaccineproduktion. Udover at ende med at koste staten mellem 1,3 til 1,8 mia. kr. kritiserer Rigsrevisionen også politikerne for ikke at have gjort sig overvejelser om forsyningssikkerheden i beslutningsgrundlaget for et salg:
’Det er Rigsrevisionens opfattelse, at det burde have indgået i beslutningsgrundlaget, at markedet for vacciner var præget af få udbydere, og at der derfor ville være en risiko for, at forsyningssikkerheden blev sårbar over for private producenters strategiske overvejelser omkring prissætning og produktsammensætning.’
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Vaccine under udvikling på shariasheikens fabrik
Abdulaziz Al Jomaih står bag selskabet AJ Vaccines, som i øjeblikket er igang med at udvikle en vaccine mod covid-19. Privatfoto
Side om side med Statens Serum Institut på Amager ligger vaccinefabrikken AJ Vaccines.
Her er man i øjeblikket i gang med at udvikle en vaccine for covid-19, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.
Det er netop denne fabrik, som i 2016 blev solgt af den danske stat til det saudiarabiske familiedynasti Aljomaih med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih som øverste ansvarlig for vaccineproduktionen for bare 15 mio. kr.
Annonce:
Og det mulige 'protein subunit'-serum fra AJ Vaccines, som bygger på 'proteinunderenheder, er for blot fem dage siden kommet med på WHO's liste over coronavacciner. En liste, der inkluderer de seriøse bud på vacciner, som i øjeblikket er under udvikling på globalt plan.
Listen indeholder i alt 67 forskellige vacciner, hvoraf blot fire lige nu er nået til test-stadiet. AJ Vaccines bud er ifølge WHO-listen på 'pre clinical'-stadiet.
Sårbar stat Den danske stat må nu sætte sin lid til, at de kan købe en vaccine mod corona af en af de private medicinalfirmaer som AJ Vaccines, der er i gang udvikle en.
Og det efterlader Danmark i en yderst sårbar situation ifølge professor fra Roskilde Universitet Ole Helby Petersen, der har forsket i følgerne af privatisering og udlicitering.
- Når vi sælger vaccineproduktionen, så mister vi kontrollen over forsyningssikkerheden og den statslige mulighed for selv at kunne beslutte i en krisetid, om vi skal omstille en produktion, hvis det kan lade sig gøre.
Annonce:
- Vi er nu afhængig af, at et privat selskab vil stille deres produktion til rådighed, og det bliver jo sat på spidsen i en tid, hvor mange lande efterspørger den samme vaccine, så salget stiller Danmark og danskerne i en mere sårbar situation, siger han.
Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra AJ Vaccines. Vi har bl.a. spurgt, hvordan den danske stat vil være stillet i forhold til at købe en færdig vaccine fra selskabet. AJ Vaccines havde ikke torsdag mulighed for at kommentere, oplyser deres talsmand, Christian Malling.
I pressemeddelelsen fra marts om vaccinen oplyser selskabet bl.a.:
'Den danske vaccineproducent AJ Vaccines har påbegyndt udviklingen af en ny vaccine, der er effektiv i beskyttelsen mod coronavirus. Vaccinekandidaten vil benytte teknologi til at skabe stærk immuneffekt, mens den kan tåles og vil kunne imødekomme potentiel global efterspørgsel i 2021.'