Vibeke svømmer ikke med mænd: Forbud rammer psykisk sårbare kvinder

Kønsopdelt svømning er fortid i Gellerupbadet. Det rammer kvinder, der er psykisk sårbare, mener en dansk bruger af svømmehallen

I Gellerupbadet i Aarhus har kvinder kunne svømme uden mænd hver lørdag i åbningstiden. Men nu har et flertal i Aarhus Byråd stemt for, at kønsopdelt svømning ikke må gælde i den offentlige åbningstid i kommunens svømmehaller.

Det var Venstre, som kom med forbuddet, fordi kønsopdelt svømning udtryk for et 'misforstået hensyn til etniske kvinder'.

26 af 31 byrådsmedlemmer står bag beslutningen, der sætter en stopper for tilbud om kvindesvømning i Gellerupbadet lørdag eftermiddage.

Det er en beslutning, der ikke er faldet i god jord hos nogle af brugerne af svømmehallen.

Se også: Özlem i kødet på SF-kolleger: Det er muslim-bashing

Rammer sårbare kvinder

Vibeke Genefke er 49 år gammel og har benyttet sig af Gellerupbadets tilbud i tre år. Foto: Privat.
Vibeke Genefke er 49 år gammel og har benyttet sig af Gellerupbadets tilbud i tre år. Foto: Privat.

Vibeke Genefke har benyttet sig af kønsopdelt svømning de sidste tre år. Hun har ikke benyttet tilbudet, fordi hun har en bestemt religiøs overbevisning. Hun mener tværtimod, at politikerne nu fjerner et tilbud for psykisk sårbare kvinder, og andre der har behov for at kunne gå til svømning uden mænd.

- Det er en trædesten for mange kvinder. Især kvinder der har været udsat for overgreb, eller har fået fjernet bryster i forbindelse med kræft-sygdom og psykisk sårbare kvinder. Det var deres mulighed for lige så stille og roligt at have det bedre med sig selv, og måske kunne træde ud på stranden en dag, siger Vibeke Genefke til Ekstra Bladet

Hun fortæller, at hun selv bruger badet, da hendes grænse for blufærdighed går der. Hun fortæller også, at hun ikke er den eneste, der ærger sig over, at de ikke kan svømme i Gellerupbadet mere.

- Det her betyder, at jeg ikke komme til at svømme fremover. Og jeg kender mange kvinder, der er blevet rigtig kede af, at det her tilbud ikke gælder længere, siger hun.

Ligeglade med ligestilling
Udover at Vibeke Genefke synes, at politikerne har brugt alt for mange ressourcer på dette, så peger hun på, at det her er politikernes måde at gøre sig klar til efterårets byrådsvalg på.

-  Det drejer sig om tre timer om ugen. Jeg kunne forstå, hvis der var en kødrand af mænd, der stod ude foran Gellerupbadet og ville svømme, eller hvis det væltede ind med klager hver lørdag. Men det har der jo ikke været. Det har gået upåklageligt hen i tretten år, så der er jo intet i det her, der handler om ligestilling eller bekymring om kvinders rettigheder, siger hun.

Formand og bruger af badet: Mændene kan vel svømme et andet sted om lørdagen
Helle Hansen var onsdag til demonstration i forbindelse med forbudet mod kønsopdelt svømning. Foto: Privat.
Helle Hansen var onsdag til demonstration i forbindelse med forbudet mod kønsopdelt svømning. Foto: Privat.


Helle Hansen var i sin tid med til at starte 'kvindesvømning' i Gellrupbadet. Hun er medlem af afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken og formand for Gellerup Fællesråd. Hun mener også, at det her er rigtig ærgerligt for de mange kvinder der bruger lørdags-svømningen. Desuden peger Helle Hansen også på, at det ikke er kvindeundertrykkende, at de har kønsopdelt svømning.

- Jeg synes, at det her er en rigtig grim sag for Aarhus. Det er deres fordomme (om muslimerne, red.), og hvor har de beviserne? Der er ingen af dem, der har været ude og tale med kvinderne, siger Helle Hansen til Ekstra Bladet.

Helle Hansen fortæller, at hun de sidste 25 år har været en ildsjæl i Gellerupparken. Før i tiden var der kønsopdelt svømning to dage om ugen i badet, men den ene dag blev det sparret væk af kommunen. Helle Hansen fortæller, at der er masser af svømmerhaller i Aarhus og omegn, så hun mener ikke, at det burde være et problem, at de én dag om ugen kønsopdeler svømningen.

- Mændene kan jo bare svømme et andet sted lige om lørdagen. Jeg tror simpelthen, at det her handler om, at der er byrådsvalg til efteråret, siger Helle Hansen.

Helle Hansen fortæller til Ekstra Bladet, at de i Gellerupbadet selv har lavet en brugerundersøgelse, der viste, at kvinderne ikke kom på grund af undertrykkelse i hjemmet.

OVERBLIK: Aarhus Kommune sløjfer kønsopdelt svømning

Byrådet i Aarhus Kommune har onsdag sat en stopper for kønsopdelt svømning i kommunens svømmehaller i den offentlige åbningstid. Her kan du læse om sagens forløb.

* Venstre i Aarhus stiller forslaget i foråret 2016.

* Venstre vil med forslaget gøre op med kønsopdelt svømning, som finder sted lørdag eftermiddage i Gellerupbadet.

* Forslaget kommer i kølvandet på tv-dokumentaren "Moskeerne bag sløret", der sætter fokus på parallelsamfund i muslimske miljøer. 

* Samtidig kommer det frem, at Københavns Kommune støtter kønsopdelt svømning, som udbydes af Hovedstadens Svømmeklub i bydelen Tingbjerg.

* Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, blander sig i debatten og skriver på Facebook: "Som mor og politiker - men mest som kvinde - er jeg så meget imod kønsopdelt svømning og tonede ruder i svømmehallen".

* Efter næsten et års tilløb vedtager et bredt flertal i Aarhus Byråd Venstres forslag på byrådsmødet 1. februar.

* Alle partier, bortset fra Det Radikale Venstre og Enhedslisten, bakker op.

* Forslaget indebærer, at det er slut med at tilbyde kønsopdelt svømning i kommunale svømmehaller inden for den offentlige åbningstid.

* Det vil fortsat være muligt for foreninger at arrangere kønsopdelt svømning i kommunale svømmehaller uden for den almindelige offentlige åbningstid.

Skærm

Hent flere
Hent flere