Annonce:
Annonce:

Viceborgmester: Politiet bør se Dirty Dancing-videoen

Politiet bør inddrage Ekstra Bladets video med Fredericias eksborgmester og kommunaldirektør i efterforskningen af skandalesagen, mener 1. viceborgmester Susanne Eilersen (DF)

Advokatfirmaet har ikke haft til opgave at fastlægge karakteren af relationen mellem den tidligere borgmester og kommunaldirektøren.
Annonce:
Følg Politik

Hvis du ved noget om sagen, kan du skrive fortroligt til Ekstra Bladets journalister på munk@eb.dk.

En danse-video til tonerne fra filmen 'Dirty Dancing' bør indgå i politiets efterforskning af Fredericia-sagen.

Det mener 1. viceborgmester Susanne Eilersen (DF), da eksborgmester Jacob Bjerregaard (S) og den hjemsendte kommunaldirektør muligvis har danset tættere, end loven tillader.

- Jeg synes, at den video, som Ekstra Bladet har bragt, skal være en del af politiets efterforskning af spørgsmålet om habilitet, siger Susanne Eilersen.

Sydøstjyllands Politis mulighed for med egne øjne at studere relationen på video bør dog ikke nødvendigvis stoppe med Ekstra Bladets materiale ifølge viceborgmesteren.

- Hvis der er andre, som har informationer eller videomateriale, som kan bidrage til sagens opklaring, så vil jeg gerne opfordre dem til at gå til politiet, fortæller Susanne Eilersen.

Annonce:

Tæt dans efter julefrokost
Fredericia Kommune har overdraget sagen til politiet for at få klarlagt, om Jacob Bjerregaard (S) og kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broes forhold har været så tæt, at det kan være strafbart for kommunale topledere i deres position.

En episode som i nærværende video fra en lokal natklub har pustet til rygter om rådhusets to øverste chefer. Disse rygter har Jacob Bjerregaard (43) og Annemarie Zacho-Broe (42) selv næret ved deres opførsel i offentligheden. Begge parter afviser en for tæt relation.

Derfor er forhold ikke under privatlivets fred

Det vil være i strid med grundlæggende principper i kommunestyret, hvis en borgmester og en kommunaldirektør har en fast og langvarig relation.

Det vurderer Horten-advokaterne i undersøgelsen af Fredericia Kommune.

'To væsentlige grundsten i kommunestyret er, at forvaltningen, som en kommunaldirektør er øverste administrative chef for, er "hele byrådets forvaltning", og at en borgmester ikke har kompetence til at beslutte, hvordan konkrete sager i forvaltningen skal behandles.

Er der en inhabilitetsskabende relation mellem en borgmester og en kommunaldirektør, forrykkes disse to grundlæggende styringsmekanismer for kommunestyret på afgørende vis.

En mere fast og langvarig relation vil kunne medføre generel inhabilitet, hvilket ville indebære, at begge ville være afskåret fra at besidde deres respektive positioner i kommunen.

I tilfælde af en mindre fast relation vil det kunne medføre inhabilitet i forhold til konkrete sager (speciel inhabilitet).

Hvis der foreligger inhabilitet, vil dette indebære en risiko for, at såvel konkrete sager i forvaltningen kan være påvirket af uvedkommende hensyn, som at forvaltningens betjening af udvalg og byråd kan være det.

Det vil således være i strid med grundlæggende principper i kommunestyret, hvis der foreligger en inhabilitetsskabende relation mellem en borgmester og en kommunaldirektør.

Kilde: Horten-advokatundersøgelse

Samtidig har oplevelsen af en upassende relation mellem den fratrådte borgmester og tvangs-hjemsendte kommunaldirektør længe påvirket arbejdsklimaet på kommunens rådhus.

Mange bemærkede parrets tætte dans på natklubben Generalen i Fredericia efter byrådets julefrokost i december 2018.

Annonce:

En video optaget på dansegulvet viser en 'kinddans', hvor borgmesterens hånd til nummeret 'The Time of my Life' fra filmen 'Dirty Dancing' aer kommunaldirektøren på ryggen, mens hendes højre hånd kryber ind under borgmesterens blazer.

Dirty Dancing: Er dette en nær relation?

Skandale-borgmesteren: Sagen kort

 Afsløringer
- Borgmester i Fredericia Jacob Bjerregaard (S) trak sig i december 2020.

- Dagen efter bragte Ekstra Bladet den første af mange kritiske artikler om Jacob Bjerregaard og Fredericia Kommune. Den handlede om 'uomtvistelig særbehandling' ved køb af borgmesterens luksusgrund fra kommunen. Jacob Bjerregaard pressede en embedsmand for at få grunden ifølge et notat, og fik senere ulovlig byggetilladelse, der sparede ham for 300.000 kr.

- Samtidig var borgmesterens udsigt sikret, mens naboerne blev ramt, da kommunen havde byggeplaner.

- Ekstra Bladet afslørede også, at borgmesteren hjalp sin kone til et topjob i kommunens havneselskab.

- Ekstra Bladet har også afsløret, at flere ansatte på rådhuset har klaget over et for tæt og upassende forhold mellem eks-borgmester Jacob Bjerregaard (S) og den hjemsendt kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe.

- Ekstra Bladet bringer også en video, hvor Jacob Bjerregaard og kommunaldirektøren danser tæt på en bar efter en julefrokost.
 

Undersøgelser
- Kommunen besluttede først at lave en intern undersøgelse af borgmesteren. Den blev senere udvidet med en advokatundersøgelse og mulighed for at interviewe personer. Resultatet blev fremlagt 12. marts. Også Ankestyrelsen har krævet en redegørelse.


Hjemsendelser
Kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe blev fritaget for tjeneste og sendt hjem i kølvandet på afsløringerne og kommunens egen granskning. Hendes hotelregninger granskes, og kommunen har nu meldt hende til politiet sammen med eksborgmester Jacob Bjerregaard.

Kommunens økonomi- og personalechef Tommy Abildgaard er også hjemsendt.

Jeg fortryder
Den type oplevelser med kommunens to øverste ledere blev opfattet som problematisk hos såvel politikere som medarbejdere. Derfor fik kommunens økonomi- og personalechef, Tommy Abildgaard, flere henvendelser om det angiveligt upassende forhold mellem de to øverste på rådhuset.

Ansatte og politikere følte sig usikre på kommunaldirektørens habilitet og loyalitet over for byrådet og forvaltningen. Alligevel skete der intet - og problemet blev først sent bragt videre til kommunens økonomiudvalg.

- I byrådet har vi kendt til rygterne længe, og jeg fortryder i dag, at jeg ikke tidligere har reageret på rygterne ... meget tyder på, at der er taget usaglige hensyn, siger borgmester Steen Wrist.

Rasende topchef ville skjule sandheden om borgmester

Annonce:

Så dem i festligt lag
1. viceborgmester Susanne Eilersen har tidligere oplyst, at hun selv i januar 2019 oplevede en episode mellem eks-borgmesteren og kommunaldirektøren under Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg, der gav grund til bekymring.

- Det var en relation, der gav mig anledning til at henvende mig til økonomi- og personalechef Tommy Abildgaard. Episoden havde en karakter, så jeg blev nødt til at adressere den, siger Susanne Eilersen. Hun understreger, at det foregik i 'festligt lag', men vil ikke uddybe nærmere, hvad der konkret skete mellem parret.

- Det ville ikke være passende i forhold til politiets efterforskning, siger hun.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få kommentarer og interview med Jacob Bjerregaard og Annemarie Zacho-Broe.

Kritisabelt, kritisabelt og særdeles alvorligt

I redegørelsen fra advokatfirmaet Horten fremgår det, at advokaterne i forbindelse med en række interviews har 'modtaget forklaringer om rygter om og oplevelser af, at den tidligere borgmester og kommunaldirektøren skulle have haft en relation af nær karakter'.

Det fremgår også, at byrådets økonomiudvalg ikke er blevet orienteret om de henvendelser, som forvaltningen har modtaget om det påståede forhold.

Det har ikke været muligt for Horten at fastlægge karakteren af relationen mellem den tidligere borgmester og kommunaldirektøren. Men advokaterne skriver:

'Vi finder, at den tidligere borgmester og kommunaldirektøren var inhabile i forhold til beslutningerne om ikke at orientere økonomiudvalget om henvendelserne, og at det derfor var kritisabelt, at de deltog i, henholdsvis traf beslutningerne om, at økonomiudvalget ikke skulle orienteres om henvendelserne om relationens karakter, herunder den anonyme mail fra oktober 2019. De var inhabile i forhold til disse beslutninger, da oplysningerne omhandlede rygter om private forhold. Dette gælder, uanset om der rent faktisk måtte være eller have været en inhabilitetsskabende relation mellem dem.

Den tidligere borgmester eller kommunaldirektøren burde derfor have overladt det til 1. viceborgmester at tage stilling til, om økonomiudvalget skulle orienteres.'

* Det er kritisabelt, at økonomiudvalget ikke blev orienteret om henvendelserne om relationens karakter og rygterne herom på et væsentligt tidligere tidspunkt end 17. december 2020. Dette burde efter vores vurdering i hvert fald være sket, da kommunaldirektøren i oktober 2019 modtog en anonym mail om rygterne om relationen […].

* Det er kritisabelt, at orienteringen, da den skete 17. december 2020, hvor økonomiudvalget drøftede spørgsmålet om tillid til kommunaldirektøren, hverken omfattede oplysninger om den anonyme mail eller oplysninger om, at der fra medierne siden 8. december 2020 var vist interesse for spørgsmålet om relationens karakter.

* Den manglende orientering af økonomiudvalget om henvendelserne om relationens karakter, og den tidligere borgmesters og kommunaldirektørens deltagelse i beslutningerne om ikke at orientere økonomiudvalget, trods det at de var inhabile i forhold til disse beslutninger, indebærer tilsidesættelse af væsentlige pligter. Dertil kommer, at konsekvenserne, hvis der har været en inhabilitets-skabende relation, ville være særdeles alvorlige. Vi finder derfor, at kommunen samlet set ikke kan sidde dette overhørig.

Derfor har kommunen nu bedt politiet om at undersøge relationen mellem de to tidligere topfigurer på rådhuset i Frederica.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: