Videnskabsministeren kryber til korset

Esben Lunde Larsen går nu bodsgang efter at have misbrugt Niels Bohrs tro, til at redde sig ud af sine store problemer med sin egen tro. Eksemplet passer nemlig ikke

Videnskabsminister Esben Lunde Larsen kryber nu til korset og erkende, at Niels Bohr nok ikke var så kristen, som ministeren gerne ville have ham til at være. Foto: Polfoto.
Videnskabsminister Esben Lunde Larsen kryber nu til korset og erkende, at Niels Bohr nok ikke var så kristen, som ministeren gerne ville have ham til at være. Foto: Polfoto.

Videnskabsminister Esben Lunde Larsen kryber nu til korset i sagen om atomfysikeren Niels Bohrs kristne tro.

Det sker efter, at han bl.a. i Aftenshowet havde brugt den verdensberømte danske fysiker som eksempel på, at man sagtens kan være troende og dyrke videnskaben på samme tid.

Videnskabsminister lyver om Niels Bohr

Men nu er det gået op for videnskabsministeren, at Niels Bohr meldte sig ud af folkekirken som 27-årig.

- Jeg undskylder, hvis jeg med min udtalelse har taget Niels Bohr til indtægt for en tro, han ikke havde igennem hele sin videnskabelige karriere. Niels Bohr er en af vores allerfremmeste videnskabsfolk, og jeg har dyb respekt for hans resultater, uanset hvilken tro han havde, skriver Esben Lunde Larsen.

I går kunne Ekstra Bladet ikke få en kommentar fra forskningsministeren, da han var på ferie. Men nu har hans pressesekretær videresendt bodsgangen.

Af samme bodsgang fremgår det, at videnskabsministeren gerne vil fastholde sin pointe fra eksemplet - selv om eksemplet altså falder til jorden.

Den nye videnskabsminister: Gud skabte jorden

- Det var netop også min pointe: At tro ikke influerer på videnskab, og videnskab ikke influerer på tro, men er to forskellige ting. Videnskabsfolk kan nå deres resultater og dyrke deres forskning frit i Danmark uagtet deres tro. Det er jeg som forskningsminister garant for, skriver han i mailen.

Det var Ingeniøren, der i går kunne afsløre, at direktøren for Niels Bohr Arkivet slet ikke kunne genkende videnskabsministerens lignelse mellem sin egen situation og den berømte atomfysiker.

- Jeg ved slet ikke, hvor ministeren har det fra. At kalde Bohr troende er meget, meget misvisende, siger direktør for Niels Bohr Arkivet i København, Finn Aaserud, til Ingeniøren.

Her er Løkkes største overraskelser

Han påpeger, at Niels Bohr var ateist, selv om Niels Bohr ganske vist ikke brugte udtrykket selv. Niels Bohr meldte sig ud af folkekirken i 1912 i ren og skær protest, da en præst sagde, at det var Guds vilje, at Titanic forliste.

- Her var hans holdning meget klar. Selv præster måtte forstå, at Gud altså ikke kunne være herre over, om det skib forliste eller ej, siger Finn Aaserud.

Esben Lunde Larsen har mødt massiv kritik fra især forskerverdenen, fordi forskere og videnskabsmænd ikke mener, at han kan varetage videnskabens interesser med sin stærke tro på Gud.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.