Video-mystik om CV-ministers forklaring

Skjuler studier ved missionær-skole: På papiret har Esben Lunde en norsk teologi-uddannelse - men ifølge officiel video har han kun haft korte studieophold i udlandet

I en video på ministeriets hjemmeside fortæller Esben Lunde, at han kun har haft korte studieophold i udlandet. Men på papiret har han gennemført en fuld norsk bachelor-uddannelse. Foto: Astrid Dalum/Polfoto
I en video på ministeriets hjemmeside fortæller Esben Lunde, at han kun har haft korte studieophold i udlandet. Men på papiret har han gennemført en fuld norsk bachelor-uddannelse. Foto: Astrid Dalum/Polfoto

Mystikken stiger.

Hvor har uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) reelt taget de første fire år af sin teologiuddannelse?

En video på Uddannelses - og forskningsministeriets hjemmeside, sår ny tvivl om ministerens officielle forklaring om hans teologi-studier ved det fundamentalistiske Dansk Bibel-Institut i København. En høj-kristen bibelskole som er i mod kvindelige præster og betragter homoseksualitet som en synd.

I videoen opmuntrer Venstre-ministeren unge danskere til at tage studier og praktikophold i udlandet.

- Jeg har selv været på korte studieophold undervejs i mit studium. Desværre blev det ikke så meget, som jeg gerne ville, siger Esben Lunde Larsen til kameraet cirka 25 sekunder inde i videoen.

(artiklen fortsætter under videoen)

Men til Ekstra Bladet fastslog Esben Lunde Larsen tirsdag aften, at han i fire år har været indskrevet som bachelor- og master-studerende ved Misjonshøgskolen i Stavanger, Norge.

Vil ikke kendes ved bibel-skole
- Jeg har taget mine fag indskrevet i Stavanger ... Jeg har kun fulgt frivillig undervisning på bibel-instituttet, forklarede Esben Lunde Larsen.

Uddannelsesminister taget i cv-fusk: Skjuler bibel-uddannelse

Her blev ministeren sekunderet af sin spindoktor. Hun blandede sig og slog fast, at ’Dansk Bibel-Institut kun har tilrettelagt supplerende undervisning, som er uafhængig af Stavanger’.

En forklaring som rektorerne fra begge de to uddannelsessteder blankt afviser.

’Hans studier var en del af samarbejdet mellem DBI (Dansk Bibel-Institut, red.) og MHS (Misjonshøgskolen, red.),’ oplyser rektor Bård Mæland fra Misjonshøgskolen eksempelvis til Ekstra Bladet.

Men ifølge videoen på ministeriets hjemmeside er det altså kun blevet til ’korte studieophold’ i udlandet.

I en sms til Ekstra Bladet - sendt fra VM i robot-fodbold i Qatar - uddyber Esben Lunde Larsen: 'Studiet ved MHS i Norge var i høj grad opbygget som selvstudie. Derfor har jeg kun været i Stavanger på korte ophold'.

Fuskede med sit cv
Dermed bestyrker videoen billedet af, at uddannelsesministerens fysiske undervisning i teologi fra efteråret 2001 til foråret 2005 primært er foregået på det omstridte bibelinstitut i København, som tager biblens ord helt bogstaveligt.

Ekstra Bladet og magasinet Forskerforum kunne onsdag afsløre, at uddannelsesministeren havde fusket med sit officielle cv på Folketingets hjemmeside. Her har det i årevis fremgået, at den vestjyske Venstre-komet var uddannet kandidat i teologi på det velanskrevne Københavns Universitet i perioden 2001-2008.

Han blev dog først indskrevet på teologi ved Københavns Universitet i 2006.

Taget i fusk: Nu ændrer uddannelsesministeren sit cv

Han skjulte altså, at han reelt havde taget store dele af sin uddannelse ved et samarbejde mellem Dansk Bibel-Institut og Misjonshøgskolen i Stavanger, hvor sidstnævnte stod for de formelle eksamener og godkendelser.

Esben Lunde Larsen nægter overfor Ekstra Bladet at forholde sig til det akademiske niveau på Dansk Bibel-Institut, som tager hvert eneste ord i biblen fuldstændigt bogstaveligt.

Således er homoseksuel sex forbudt. Hvis man uheldigvis bliver ramt af homoseksualitet, så må man leve i cølibat, mener bibelinstituttet, der altså også er modstander af kvindelige præster. Derfor er alle underviserne på instituttet mænd.

Den københavnske bibelskole er ikke godkendt i Danmark og havde derfor tidligere et samarbejde med Misjonshøgskolen i Norge, hvor Esben Lunde Larsen altså formelt var indskrevet fra 2001 til 2005.

Læs vedtægterne for Dansk Bibel-Institut her.

Ligner proforma

Når Esben Lunde Larsen ikke rigtigt vil kendes ved studierne på bibel-instituttet, kan der være flere årsager.

V-ministeren kom i stormvejr, da han i sommer løftede lidt af sløret for sin egen kristne tro. Det skabte stor debat, da han som nyudnævnt minister for forskning og højere uddannelse slog fast, at gud havde skabt jorden.

Det vakte også opsigt, at den nye uddannelses- og forskningsminister ikke ville forholde sig til, hvor længe jorden egentlig har eksisteret.

Den moderne naturvidenskab mener som bekendt 4-5 milliarder år, mens de mest bibeltro kristne hælder mest til, at jorden kun er 6000 år gammel.  

Den nye videnskabsminister: Gud skabte jorden

En anden årsag kan være problematikken ved, at studier ved Dansk Bibel-Institut ikke giver ret til SU. Derfor har der tidligere været rejst kritik af private bibel-skolers samarbejde med udenlandske universiteter og læreanstalter.

Det kan nemlig ligne proforma, når danske studerende får SU med til udlandet, men reelt fysisk studerer ved en ikke-godkendt uddannelse midt i København.  

Eksempelvis afslører dokumenter, at Esben Lunde Larsen tre gange været indskrevet på kurser ved Københavns Universitet som 'udenlandsk' gæste- og udvekslings-studerende, mens han formelt studerede i Norge.

Universitet nægter aktindsigt
Esben Lunde Larsen er i dag minister for Københavns Universitet, hvor han - efter sine bibel-studier ved Dansk Bibel-Institut og Misjonshøgskolen - tog sin teologiske kandidatgrad i 2008.

Men universitetet nægter at give aktindsigt i de dokumenter, som kan kaste lys over ministerens såkaldte meritoverførsler af de eksamener, som blev afholdt på Dansk Bibel-Institut i et samarbejde med Misjonshøgskolen.

Videnskab.dk behandler i denne artikel, hvordan bibel-instituttet står i kontrast til de videnskabelige principper for undervisning i Danmark.  Men landets minister for videnskab har altså selv fået godkendt studier, som er foregået på - og i tæt samarbejde med - det den omstridte bibelskole.

CV-ministeren under S-angreb: Underlig og mærkelig forklaring