Annonce:
Annonce:

Vil af med 'den mest upopulære skat': Så meget scorer de rigeste

Landets rigeste vil få en markant gevinst, hvis det lykkes Liberal Alliance og de konservative at fjerne arveafgiften. Men folk med helt almindelige indkomster vil også få rigtig meget ud af det, lyder det fra Joachim B. Olsen

Joachim B. Olsen har en afskaffelse af arveafgiften som en af de absolutte prioriteter under de kommende finanslovsforhandlinger. Foto: Ernst Van Norde
Joachim B. Olsen har en afskaffelse af arveafgiften som en af de absolutte prioriteter under de kommende finanslovsforhandlinger. Foto: Ernst Van Norde
Annonce:
Følg Politik

Der vil være en klækkelig gevinst at hente for landets allerrigeste personer, hvis det lykkes for Liberal Alliance og de konservative at få fjernet arveafgiften.

Det viser beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har udarbejdet.

For de arvinger, der tilhører den rigeste procent af befolkningen, er der i gennemsnit udsigt en skattelettelse på 450.000 kroner pr. person, hvis arveafgiften fjernes. Med de nuværende regler skal afdødes børn betale en arveafgift på 15 procent til staten, hvis de arver mere end 282.600 kroner.

Den rigeste procent af befolkningen råder i forvejen over en gennemsnitlig formue på omkring 12,4 millioner kroner samt en årlig indkomst på næsten en million efter skat, viser tallene fra AE-rådet.

På den baggrund lyder det fra analysechef hos AE-rådet, Jonas Schytz Juul:

Annonce:

- Faktum er, at en lavere arveafgift er en målrettet skattelettelse til de rigeste i Danmark. Det vil være dyrt for statskassen, løser ingen samfundsproblemer og forgylder de rigeste. Jeg mener, det bør være evner og ikke størrelsen af forældrenes bankbog, der er afgørende for, hvordan man klarer sig.

Beskattet flere gange
Hos Liberal Alliance forklarer skatteordfører, Joachim B. Olsen, at han først og fremmest vil af med arveafgiften, da den principielt er urimelig:

- Jeg tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at det er den mest upopulære skat, der findes i det her land. 

- Det er penge, der allerede er blevet beskattet to gange. De er blevet beskattet, da de blev tjent, så er renterne på opsparingen blevet beskattet, og så kommer arveskatten ovenpå, siger Joachim B. Olsen.

Han tilføjer, at han dog ikke finder det realistisk, at arveafgiften helt bliver afskaffet i forbindelse med den kommende finanslov, men at LA også kan leve med, at den blot bliver sænket.

DF med ny bytte-politik: Arveafgift for udlændingestramninger

Godt for middelklassen
Joachim B. Olsen giver ikke meget for AE-Rådets fokus på gevinsten for den rigeste procent.

Annonce:

- Det viser sig, at det først og fremmest er omfordeling fra dem med de største formuer til middelklassen. Man kan godt fokusere på den ene procent rigeste og sige, at vi ikke skal gøre noget som helst ved det her. Men hvis man ser på antal hoveder, så det er folk med helt almindelige indkomster, der får rigtig meget ud af det.

Han henviser til et studie, som Simon Boserup, adjunkt ved Center for Economic Behavior and Inequality på Københavns Universitet, står bag. På baggrund af studiet har forskeren udtalt til Mandag Morgen, at 'dem i midten får mere ud af at arve i forhold til, hvor meget de har i forvejen.'

'Hjertesag'
De konservatives skatteordfører, Anders Johansson, har kaldt det 'en hjertesag' for partiet at få fjernet arveafgiften. Han er ikke overrasket over tallene fra AE-Rådet. Men:

- Uanset om man er rig ellers fattig, synes jeg stadig, at det er urimeligt, at man skal beskattes af sin arv. Jeg synes ikke, at man skal dobbeltbeskattes, uanset om man hører til den rigeste eller fattigste procent af befolkningen, siger Anders Johansson.

Herunder kan du se den gennemsnitlige gevinst ved en afskaffelse af arveafgiften fordelt på indkomstgrupper (decilgrupper). Beløbene er opgjort i 1000 kroner.

Sådan rammer arveafgiften

Arver du over 282.600 kr. skal du betale en såkaldt arveafgift til staten.

Arveafgiften varierer efter, hvem der skal arve.

Ægtefæller og registrerede partnere skal ikke betale arveafgift.

Den nærmeste familie herunder forældre, børn, børnebørn og oldebørn skal betale 15 procent i arveafgift.

Alle andre eksempelvis søskende eller venner skal betale 15 procent i arveafgift plus 25 procent i tillægsafgift, hvilket giver en samlet afgift på 36,25 procent.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: