Annonce:
Annonce:

Vil ha’ 20 børn og tre koner til Danmark

Dahams drøm: 47-årig syrisk mand flygtede fra krigen her til landet med kone og otte børn. Snart håber han at få selskab af sine 12 andre børn og deres to mødre

Den syriske flygtning Daham Al Hasan har 20 børn med tre koner. Mand, en kone og 8 børn er p.t. indlogeret på en nedlagt skole. Nu er resten af børnene på vej. Manden vil også have de andre koner herop. (journalist Karsten Gøttler/Video Anita Graversen).
Annonce:
Følg Politik

I over 20 år har Daham Al Hasan ene mand forsørget en familie på 24 personer – 20 børn, tre hustruer og sig selv – som hårdtarbejdende håndværker hjemme i Syrien. Ingen i den store familie led nød.

Nu er Daham flygtet fra krigens helvede til en by i Vestjylland, og familien blevet splittet. I hvert fald for en tid.

Men Dahams muligheder for at forsørge sig selv og sin enorme familie er reelt lig nul. Opgaven påhviler i stedet Esbjerg Kommune, som på sigt skal sørge for kost og logi til Daham, tre hustruer og 20 børn.

Et dilemma, der hurtigt kan vokse i takt med antallet af familiesammenføringer, fordi enlige flygtninge har krav på at få selskab af deres nærmeste familie.

Annonce:

Fødeby i krigszone
Daham er opvokset i en af de større provinsbyer i det centrale Syrien, Deir ez-Zur. Under krigen har byen været udsat for adskillige blodige træfninger. I januar omkom 130 mennesker under en IS-offensiv. Byen var også blandt målene under den omfattende russiske luftoffensiv sidste år.

I Deir ez-Zur har Daham boet hele sit liv, og efter arabisk skik samlede han tre hustruer omkring sig. Foreløbig er forplantningen resulteret i en flok på oprindeligt 21 børn.

Fem koner tilladt

Selv om syrisk lov tillader en mand at have op til fem hustruer, har Daham ’kun’ tre.

Kvinderne var ofte gravide samtidig, og i flere år voksede børneflokken med flere børn om året.

- Børnene er mit et og alt. Jeg elsker dem.

Hans yngste datter var to år, da hun her i foråret kom til Danmark sammen med sin mor og syv søskende.

- Jeg havde aldrig set hende før, siger Daham Al Hasan.

Men for et par år siden døde den ældste søn på 19 år af årsager, som Daham ikke ønsker at gå i detaljer med.

- Jeg kan ikke tale om det. Det gør mig trist og tung i sindet, siger faderen.

Forrige år forlod Daham pludselig familien efter i lang tid at have haft krigens blodige brutalitet inde på livet. På sin flugt fra rædslerne fandt han via mange omveje sit asyl i Vestjylland tusindvis af kilometer borte.

I dag bor den 47-årige mand i en nedlagt skole sammen med en hustru og otte børn. De kom til Danmark i marts og taler kun arabisk.

Annonce:

Hjemme i Deir ez-Zur venter de øvrige 12 børn og deres to mødre fortsat på dansk gæstfrihed og et liv langt væk fra krigens gru.

Helvedes forgård

Området ved byen Deir ez-Zur, hvor Daham Al Hasans to tilbageblevne hustruer i øjeblikket opholder sig med i alt 12 børn, er en forgård til helvede. Indtil flugten for to år siden har Daham levet hele sit liv i flodbyen.

Deir ez-Zur er kendt som en af IS’ stærke og mest brutale fæstninger. Det var her, IS kastede homoseksuelle ned fra høje bygninger og huggede hænderne af folk, der blot var mistænkt for at stjæle.

Byen ligger mod øst og har adskillige gange været centrum for voldsomme kampe mellem IS, den syriske hær og de kurdiske partisaner. Russerne har flere gange bombet byen fra luften.

Uret tikker
Mens uret tikker, tæller Daham dage og ugerne, inden resten af familien – måske – får lov at krydse grænsen til Tyrkiet. Turen derop er en barsk køretur på 125 km i et terræn, hvor alt kan ske. Området ligger tættere på Irak end på Middelhavet, og ingen aner, om det er en ven eller en blodtørstig fjende, der står ved vejspærringerne.

I skrivende stund er der mindre end to måneder tilbage af det vindue på tre måneder, som en godkendt person har at løbe på efter reglerne om familiesammenføring af nære slægtninge.

- Mine børn har alle ret til at blive familiesammenført. Lige bortset fra tre af dem. De blev ikke godkendt, og det har vi klaget over. Jeg forstår det ikke, for jeg er far til dem alle, fortæller Daham.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen
 

Annonce:

Dybt forgældet
Han inviterer tolken og Ekstra Bladets reportere på sød te ved et rustent havebord, som en af sønnerne har placeret midt i solen på den store græsplæne.

- Mine to hustruer er nødt til selv at søge asyl, for i Danmark kan man kun blive familiesammenført med en enkelt kone. Men de kan få lov at være her, mens deres sager behandles. Det er dejligt, for så er vi sammen alle 24 – lige som derhjemme.

Den 47-årige bygningsarbejder erkender, at han ikke længere har penge nok til selv at forsørge sin enorme børneflok. Han har heller ikke længere energi til at passe et arbejde trods ihærdige forsøg fra det lokale jobcenter.

- Engang var jeg stærk og fuld af energi. Men jeg kan ingenting nu. Jeg er syg. Jeg er sygemeldt på grund af psykiske problemer, som min læge giver mig medicin for. Jeg magter heller ikke at lære dansk lige nu, siger han.

Annonce:

Under opholdet i Danmark har Daham måttet låne mange penge af landsmænd for at underholde de to hustruer og resten af børneflokken hjemme i Syrien. På tolkens spørgsmål om gældens størrelse svarer han:

- Det er 16.000 kroner, som jeg har sendt til en fætter nede i Syrien.

Økonomisk er Daham-familien på hælene og lever af offentlig dansk støtte.

Den månedlige udbetaling på omkring 13.000 kroner fra kommunen er dog alt for lille, mener Daham.

Dertil kommer en ukendt, men stor kæmperegning til de anonyme og illegale hjælpere, som skal hjælpe kvinderne og de 12 børn gennem det kurdiske grænseområde.

Taknemmelig for hjælp
Daham er klar over, at prisen for hans 24 personer store families kost og logi reelt bliver betalt af det danske samfund. At hans børns ve og vel er danskernes hovedpine mange år frem.

- Det er jeg meget glad for. Tak, Danmark, siger han med et stort smil.

- Danmark er et stort land. Jeg håber, mine børn vil få sig en god uddannelse her, så de kan få et godt liv.

- Bør du ikke selv bidrage og tjene dine egne penge?

Annonce:

- Jeg ville gerne, men det er umuligt lige nu. Men læg mærke til, at jeg ikke har noget at skjule. Jeg lægger alt åbent frem, siger den 47-årige syrer.

Udvalgsformand: En ordentlig mundfuld

- Vi har aldrig før fået så stor en familie præsenteret. 24 personer er rigtig mange mennesker, men heldigvis er vores flygtninge-beredskab klædt på til at hjælpe dem.

Sådan siger Henrik Vallø, der er konservativ formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune.

Det er et sted i hans kommune, at Daham al Hasan er indlogeret med den første af sine tre koner og indtil videre otte ud af 20 børn.

- Jeg kan naturligvis ikke udtale mig om en specifik sag, men kan bekræfte, at en lokalt anbragt asylfamilie i løbet af nogle uger eller måneder forventes at være på en ægtemand, tre hustruer og 20 børn.

Vælter ikke budgettet
En politisk kilde, som Ekstra Bladet har talt med, anslår, at det vil koste mindst fem millioner kroner om året at forsørge familien.

Det beløb vil Henrik Vallø ikke kommentere.

- Jeg kan jo ikke tale i konkrete detaljer, men ja, det er en ordentlig mundfuld alene på grund af familiens størrelse.

- Vi er godt forberedte, og jeg tør godt sige, at selv om der er tale om mange penge, så vælter denne ene familie ikke budgettet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: