Vil oprette specielt nævn: Veje skal hedde kvindenavne

Der er for stor skævhed i vejnavnene i Aarhus, fordi for få veje er opkaldt efter kvinder. Det mener Socialdemokraterne

Socialdemokraterne i Aarhus Byråd vil have flere veje i Aarhus opkaldt efter kvinder. Gudrunsvej ligger i Brabrand i Aarhus. Foto: Tycho Gregers
Socialdemokraterne i Aarhus Byråd vil have flere veje i Aarhus opkaldt efter kvinder. Gudrunsvej ligger i Brabrand i Aarhus. Foto: Tycho Gregers

I Aarhus er for få veje opkaldt efter kvinder, hvis man spørger de aarhusianske socialdemokrater.

Det skriver Aarhus Stiftstidende.

Kun 7,3 procent af vejene er nemlig opkaldt efter kvinder, og det er ikke godt nok. Derfor vil Socialdemokraterne i Aarhus lave et såkaldt vejnævn, for at Aarhus kan få flere veje opkaldt efter kvinder.

- Vejskiltene er vores bys hukommelse og identitet - en måde at huske og hylde de personer, der har haft stor betydning for vores by og vores land. Derfor synes jeg også, at det er problematisk, når vi stadig ser en så stor ulighed mellem kønnene i vejnavngivningen, siger byrådsmedlem Lone Hindø (S), til Aarhus Stiftstidende.

Ifølge socialdemokraterne afspejler den skæve fordeling af vejnavnene en ulighed mellem kønnene.

Der er sket en stigning i udviklingen. Ifølge avisen, var antallet af vejnavne opkaldt efter kvinder kun på 1,8 procent i 2003. Det viser en opgørelse.

Socialdemokraterne har derfor sendt et forslag til Aarhus Byråd. Der skal ses på, hvilke modeller, der eksisterer i andre kommuner. I eksempelvis Københavns Kommune er der et vejnavnenævn.

Det er medlemmer fra Borgerrepræsentationen, der bestemmer, hvordan gader, stræder og torve navngives.

- Det er vigtigt, hvordan vi fremadrettet moderniserer vejnavngivningen. Det har nemlig en stor symbolsk betydning, hvad vi kalder vores pladser, torve, gader og veje. Derfor mener vi, det er fornuftigt at undersøge, hvordan man gør i andre kommuner, og der er Københavns Vejnavnenævn bestemt en mulig løsning, der kan være med til at skabe mere lighed i vejnavngivningen, siger Ango Winther, der er Socialdemokratiets næstformand i det tekniske udvalg, til Aarhus Stiftstidende.