Annonce:
Annonce:

Von der Leyen: Russiske propagandister vil blive ramt af sanktioner

EU vil om kort tid komme med den tiende sanktionspakke mod Rusland, siger EU-Kommissionens formand

Annonce:
Følg Politik

Ruslands 'propagandister' vil blive omfattet af den tiende sanktionspakke i EU.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, torsdag i Bruxelles.

Dermed løfter von der Leyen lidt af sløret for den næste omgang af sanktioner, som ventes at blive offentliggjort inden 24. februar. Det er årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine.

- I de næste dage vil vi foreslå den tidende sanktionspakke. Vi vil foreslå sanktioner mod en række politiske og militære ledere. Men kære Zelenskyj, vi har også lyttet meget til din besked, da vi besøgte Kyiv i sidste uge.

- Derfor vil vi rette sanktioner mod Putins propagandister, siger Ursula von der Leyen.

Dermed tager hun fat i EU's tiltagende kamp mod Ruslands 'misinformation' og 'løgne' om krigen i Ukraine. De har til formål både at sikre intern støtte i Rusland til krigen og svække modstanden mod Ruslands invasion i andre lande, fastslog EU's udenrigschef, Josep Borrell, da han tirsdag fremlagde en rapport om udfordringen.

Den bygger på 15.000 eksempler på russisk misinformation, som er indsamlet siden 2015.

- Propagandisternes løgne forgifter det offentlige rum i Rusland og i udlandet. Du insisterede på, at der skal ske noget. Vi har hørt dig, og nu går vi efter dem, siger Ursula von der Leyen til Zelenskyj.

På pressemødet i Bruxelles fastslog Zelenskyj, at der også er brug for flere sanktioner mod den russiske droneindustri.

- Rusland skal ikke have mulighed for at ramme ukrainske byer, siger Zelenskyj.

Han ønsker derfor sanktioner mod ikke bare droneindustrien, men også den teknologiske sektor i Rusland, som understøtter luftangreb på Ukraine.

FAKTA: Danmark og EU-allierede vil dæmpe migration på fem måder

Færre migranter skal søge mod EU. Og flere afviste asylansøgere skal sendes hjem.

Det er et af hovedbudskaberne i et fælles brev, som Danmark og syv andre EU-lande har sendt til EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU-præsident, Charles Michel. Brevet er sendt forud for et EU-topmøde i Bruxelles i denne uge, og det viser ifølge statsminister Mette Frederiksen (S), at stadig flere EU-lande ønsker en grundlæggende løsning på udfordringen.

Her er hovedpunkterne i brevet. Det er ud over Danmark er underskrevet af Østrig, Grækenland, Estland, Letland, Litauen, Malta, og Slovakiet.

* Styrket kontrol med EU's ydre grænser:

De otte lande ønsker 'udbredelse af infrastruktur' på EU's ydre grænser. Det kan betyde opførelse af grænsehegn med EU-tilskud. Det har Østrig og Grækenland talt for, og det støttes af Danmark, har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) tidligere fastslået. Landene ønsker også øget overvågning af de ydre grænser fra luften.

Samtidig skal EU's grænse- og kystvagt, Frontex, 'fuldt ud' påtage sig sin rolle i europæisk grænseforvaltning. Det vil ifølge de otte lande også indebære 'Frontex foranstaltninger' i lande uden for EU. Formålet er at 'forebygge og afsløre uautoriserede grænseovergange ved land- og søgrænser'.

* Markant flere afviste asylansøgere skal sendes ud af EU:

Hvis ikke man har lovligt ophold i EU, skal man sendes tilbage til sit oprindelsesland. For at få aftaler med tredjelande bør EU bruge 'alle værktøjer'. Det vil sige både gulerod og kæp, når det gælder eksempelvis tredjelandes adgang til visum, handel og udviklingsmidler fra EU.

Ubegrundede asylansøgninger skal ifølge de otte lande 'hurtigt' behandles og afvises. Frontex skal derefter stå for tilbagesendelserne.

* Nye partnerskaber med tredjelande

Danmark har længe fået kritik for forslaget om at oprette et modtagecenter i Rwanda. Det forslag indgår ikke direkte i brevet. Men de otte lande foreslår, at 'udforske nye partnerskaber' og 'opbygge kapacitet' på områderne asyl, grænseforvaltning og tilbagesendelser i relevante tredjelande langs de store migrationsruterne.

* Strammere adgang til visum

Ifølge de otte lande er det 'afgørende', at visumpolitikken i udvalgte tredjelande 'hurtigt' tilpasses for at reducere 'potentialet for irregulære migrationsstrømme'. I den forbindelse bør EU-kandidatlandene opfordres til at harmonisere visumpolitikken med EU, mener de otte lande.

* Oplysningskampagner mod migration

Brevunderskriverne ønsker desuden, at EU styrker oplysningen rettet mod 'potentielle irregulære migranter'. Det skal sikre, at de kender til farerne ved 'irregulær passage af EU's ydre grænser'.

Kilder: Brev fra Danmark, Østrig, Grækenland, Estland, Letland, Litauen, Malta, og Slovakiet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: