Wammen: Det nytter ikke at snakke Putin efter munden

Trods diplomatkrise mellem USA og Rusland, har præsident Obama handlet korrekt ved at smide spion-mistænkte diplomater på porten, mener Socialdemokraterne

Vladimir Putin. Foto: Natalia Kolesnikova
Vladimir Putin. Foto: Natalia Kolesnikova

En større diplomatisk krise er under opsejling mellem USA og Rusland.

Ifølge flere russiske medier har udenrigsminister Sergei Lavrov opfordret Vladimir Putin til at smide 35 amerikanske diplomater på porten.

Udmeldingen fra Moskva er et kontant modsvar til USA's præsident Barack Obama, som i går besluttede at udvise 35 russiske diplomater pga mistanke om utidig indblanden i den amerikanske valgkamp, hvor der bl.a. blev lækket hackede dokumenter fra Det Demokratiske Parti.

Men selvom den diploamtiske sanktion fra præsident Obama kan synes hård og vække mindelser om koldkrigstilstande, er den helt rigtig.

Det mener Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen:

- Jeg synes, det er fornuftigt, at Obama har trukket en streg i sandet og udvist de russiske diplomater på baggrund af russernes aktiviteter under valgkampen. Det er helt på sin plads, siger Nicolai Wammen, der også er medlem af Folketingets udenrigspolitiske nævn.

Han kalder Putins fremfærd for aggressiv og mener, at både Danmark og andre Nato-lande bør stå fast over for den russiske præsident.

Sergei Lavrov side om side med sin chef Vladimir Putin Foto: AP Samfund Udenrigsminister til Putin: Smid amerikanerne på porten

Forholdet mellem Barack Obama og Vladimir Putin har været nedadgående i alt den tid, Obama har siddet som præsident i Det Hvide Hus Foto: AP Samfund Obama straffer Rusland: Nu lover de 'fyldestgørende' hævn

- Vi ønsker grundlæggende gode relationer til Rusland. Men man er nødt til at forholde sig til realiteterne, siger Nicolai Wammen.

- Det, vi har set i Ukraine og Baltikum er en aggressiv russisk fremfærd. Og den giver grund til bekymring. Men man opnår ikke noget ved at snakke Putin efter munden. Man må sige, hvor grænsen går.

Ifølge udenrigsminister Lavrov skal de amerikanske diplomater være ude af Rusland senest 1. januar.

Der skal en underskrift fra præsident Putin til, før forslaget bliver gjort til et formelt modsvar på USA's beslutning.

De 35 russiske diplomater fra ambassaden i Washington og konsulatet i San Francisco har modsat de amerikanske diplomater i Rusland allerede fået en udrejsefrist. Torsdag fik de nemlig sammen med deres familier 72 timer til at forlade USA.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, udviste dem på baggrund af konkret mistanke om spionaktivitet.

- Disse tiltag kommer efter gentagne private og offentlige advarsler, som vi har givet den russiske regering, sagde Obama.

67 kommentarer
Vis kommentarer