Wammen: Et-parti-regering er en mulighed

Alt er i spil: For første gang lukker en ledende socialdemokrat nu op for snakken om, at partiet kan danne regering alene

Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen. (Foto: Pressebillede)
Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen. (Foto: Pressebillede)

For første gang taler et ledende medlem af Socialdemokraterne nu om muligheden for at danne en et-partiregering efter næste valg.

Når snakken falder på de modsatrettede ønsker i udlændingepolitikken hos den historiske regeringspartner de radikale, siger Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen, at et scenarie med en et-partiregering ’er i spil’, selv om intet er fastlagt.

- Det er alt for tidligt at tage stilling til, hvordan en ny regering vil se ud. Der er meget lang tid, til valgperioden udløber.

- Vi har i Socialdemokratiet lavet aftaler med de blå partier på udlændingepolitikken, fordi vi mener, det er nødvendigt. Den politik bliver der ikke ændret på, hvis vi kommer i regering, siger Nicolai Wammen.

- Det kunne godt se mareridtsagtigt ud, når de radikale samtidig vil en fundamentalt anden retning på udlændingepolitikken. Kan det ende med en smal et-partiregering?

- Altså, vi har som sagt ikke lagt os fast på, hvordan en ny regering kan se ud. Men en af mulighederne er naturligvis, at vi får en ren S-mindretalsregering.

Morten Østergaard (th) er ikke afvisende over for en regering med Mette Frederiksen og Lars Løkke (foto: Tariq Mikkel Khan) Dansk politik Morten Ø klar på utraditionel regering

- Så det er en realistisk mulighed i jeres øjne at danne en et-partiregering i stedet for en fler-partiregering?

- Begge muligheder er i spil. Der er lang tid, til valgperioden udløber, og vi har slet ikke lagt os fast på, hvordan en kommende regering kan se ud.

- Ender I ikke hurtigt med at stå i en lige så problematisk situation som Lars Løkke, hvis I går alene i regering?

- Altså, jeg synes forholdene i oppositionen er meget fredfyldte ift. i blå blok, hvor det jo for kort tid var sådan, at statsministeren ikke vidste, om han ville fortsætte. Vi vil, hvis vi får muligheden for regeringsansvar - uanset om det er alene eller med andre - stå for en kurs, hvor vi naturligvis samarbejder med rød side, men også med blå side. Vi tror grundlæggende, det er en dårlig ide, at der bliver ført blokpolitik.

Sikken en fest Villy Søvndal og SF'erne havde på valgaftenen i 2007, da partiet vandt 12 mandater og fik 23 medlemmer i Folketinget. Festen varede i fem år - så begyndte nedturen. (Foto: Claus Bonnerup) Politik Festen er forbi for SF: Starter Forfra

- Der er også store forskelle på den økonomiske politik - bl.a. har de radikale meldt ud, at de vil hæve boligskatterne. Kan I overhovedet få enderne til at mødes?

- Vi har ikke nogen planer om at hæve boligskatterne. Men det gælder for alle politikområder, at der vil en ny regering skulle finde flertal. Nogle gange vil det ske med rød side - andre gange med blå. Og der vil forhåbentlig også være en række brede forlig. Men det er ikke en nyhed, at oppositionspartierne ser forskelligt på en række spørgsmål. Sådan var det også sidst. Vi har en vis erfaring i at forhandle til begge sider.

Den tidligere minister understreger, at uanset hvad der sker, er Socialdemokraternes hårde udlændingepolitik, indgået i samarbejde med blå blok, ikke til forhandling.

- Vi har ingen planer om at ændre på udlændingepolitikken. Det ændrer de radikale meldinger intet på. Punktum, siger Nicolai Wammen.

Læs meget mere om de store uenigheder i rød blok, som kun kan give Mette Frederiksens hovedpine, hvis rød blok igen får magten i EKSTRA.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen kan se frem til en rød hovedpine, hvis hun bliver statsminister næste gang. Foto: Carsten Bundgaard. Politik Mettes mareridt – rød blok splittet i øst og vest

120 kommentarer
Vis kommentarer