Wammen: Vi vil stoppe Tulles julelege

S-toppen: Thulesen Dahl skal ikke køre på frihjul og fedte opgøret med Løkkes nulvækst af på os

S frygter en situation, hvor DF som landets næststørste parti kan køre frihjul på de svære politiske sager. Når Thulesen Dahl har gjort Lars Løkke til statsminister, skal DF også tvinges til at tage ansvar for V-regeringens velfærdspolitik, mener S-toppen. Foto: Carsten Bundgaard
S frygter en situation, hvor DF som landets næststørste parti kan køre frihjul på de svære politiske sager. Når Thulesen Dahl har gjort Lars Løkke til statsminister, skal DF også tvinges til at tage ansvar for V-regeringens velfærdspolitik, mener S-toppen. Foto: Carsten Bundgaard

Kristian Thulesen Dahl kan godt glemme sine planer om at lave velfærdsaftaler med Socialdemokraterne uden om statsminister Lars Løkke Rasmussen og V-regeringen.

Det slog S-formand Mette Frederiksen søndag fast i store sommerinterview til udvalgte morgenaviser - og Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen er ikke overraskende helt enig:

– Det er ikke til gavn for danskerne, at vi laver mærkelige flertal uden om regeringen, når det passer Thulesen Dahl. Han har med åbne øjne peget på Lars Løkke og nu fanger bordet. Vi har ikke lyst til at give Thulesen Dahl mulighed for at køre på frihjul de steder, hvor han synes det er sjovt. Nu må han selv stå til ansvar.

– Så nu vil Socialdemokratiet helt stoppe med at fremsætte politiske forslag, som Venstre er i mod. Fordi I er bange for, at DF vil stemme for?

– Socialdemokratiet vil naturligvis lægge vores politik frem. Og det håber vi, at mange partier vil støtte. Men hvis Thulesen Dahl allerede har fortrudt og mener, at Socialdemokratiets social-, ældre og sundhedspolitik er bedre end Lars Løkkes, så synes jeg, at han skal tone klart flag og pege på Mette Frederiksen som statsminister. Det ville være spændende, siger Nicolai Wammen.

Se også: Tulle om Mette F.: Hun må æde sine ord

– Men hvordan vil I forklare vælgerne, at I ikke vil gennemføre S-politik på fx. ældre- eller sundhedsområdet uden om V-regeringen, hvis et kæmpe flertal inklusive DF’s mandater vil stemme for?

– Vi lægger op til at både Lars Løkke og Thulesen Dahl skal tage ansvar. Eksempelvis skal både Løkke og Thulesen Dahl være med i et dagpengeforlig. Socialdemokraterne går efter indflydelse, men vi har ikke lyst til at deltage i Thulesens Dahls julelege.

– I gik til valg på vækst i det offentlige forbrug. Et kæmpe flertal af vælgerne – inklusive DFs - ønskede det samme. Hvordan sikrer I den udvikling, hvis Venstre siger nej?

– Det er Kristian Thulesen Dahl, der har peget på en statsminister, der vil nulvækst. Det kan han ikke bare fedte af på Folketingets andre partier. Thulesen Dahl må stå til ansvar.

– Igen, hvordan vil I forklare vælgerne, at der kan være flertal for en politik, som ældre og syge vil opleve som konkrete forbedringer - men det flertal skal ikke bruges, fordi Venstre siger nej?

– Vi vil forhandle med regeringen om de store velfærdsspørgsmål og finansloven. Men Lars Løkke er statsminister på DF’s stemmer, og Løkke har ikke lagt skjul på, at han vil føre blå politik. Så nytter det ikke, at Thulesen Dahl forsøger at fedte ansvaret af på Socialdemokratiet.

– Hvad vil I gøre, hvis DF fremsætter et klart socialdemokratisk forslag?

– Vi tager det helt roligt. Kristian Thulesen Dahl må selv stå til ansvar for, at han har peget på en regering, der vil have topskattelettelser. Det må han selv klare sig ud af.

– Hvorfor vægter I politisk taktik højere end løsninger, der kan gavne vælgerne?

– Vi er bestemt i arbejdstøjet i forhold til at finde løsninger. Bl.a. når det gælder dagpengene, så håber vi på en bred aftale, hvor både Løkke og Thulesen Dahl er med. Det er bedst for Danmark.

– Hvorfor skal Lars Løkke nu afgøre, hvad Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kan samarbejde om?

– Vi vil ikke have en situation, hvor DF kan køre frihjul på de svære sager. De er landets næststørste parti og har selv peget på Lars Løkke.

– Så der kan ikke skabes et flertal for en dagpengeløsning med rød blok og DF uden om Venstre, selvom aftalen opfylder alle jeres krav?

– Det er naturligt, at regeringen også står bag en dagpengeløsning. Det har jeg også forstået, er DF’s udgangspunkt.

Se også: Østergaard: Mette F stopper DF's dobbeltspil

Se også: EL og SF dumper Mette F.-udmelding

218 kommentarer
Vis kommentarer