Annonce:
Annonce:

Wammens vanvid: Sjoflede tjek af sig selv - nu har de fundet milliarder

Finansministeren var åhhh så selvsikker. Der var ingen grund til at tælle efter. Økonomer pisker nu Finansministeriet for manglende kasseeftersyn, der fastholdt regeringens krisesnak og undskyldning for afskaffelsen af store bededag

Den økonomiske krise er afblæst, efter at regeringen har fundet 16 milliarder på kistebunden - og det, på trods af at finansministeren i januar sagde, at der var 'styr på butikken'

Annonce:
Følg Politik

Wupti, hokuspokus, filihankat.

Med et trylleslag har Nicolai Wammen og Finansministeriet fundet 16 milliarder kroner, fordi det såkaldte konvergensprogram er blevet opjusteret.

Nyheden har skabt hævede øjenbryn og krav fra oppositionen om, at regeringen straks dropper krisesnakken og genindfører store bededag.

- Det er helt klart spektakulært, påpeger Niels Storm Knigge, ledende økonom i tænketanken Kraka, til kollegerne på Politiken om milliardfundet.

Milliardchokket efterlader finansminister Nicolai Wammen med et forklaringsproblem.

Styr på butikken - or not
I januar afviste han hovent over for Ekstra Bladet, at der var behov for et kasseeftersyn i hans Finansministerium.

- Der er jo ingen grund til at lave et kasseeftersyn, for der er jo styr på butikken, lød det fra finansministeren, der var flankeret af de nye venner Troels Lund Poulsen (V) og Jakob Engel-Schmidt (M), ved et pressemøde.

Annonce:

Med en mere ydmyg tilgang til hvervet som kassemester for nationen havde han formentlig fundet nogle af de mange milliarder allerede dengang.

Det fastslår økonomer fra både rødt og blåt ringhjørne.

Finansministeren har et forklaringsproblem. Og han stikker hovedet i busken. Foto: Jonas Olufson
Finansministeren har et forklaringsproblem. Og han stikker hovedet i busken. Foto: Jonas Olufson
 

Men det afviste Nicolai Wammen altså. Han har ikke ønsket at forklare sig over for Ekstra Bladet. Men en oplagt forklaring er, at en større milliardgevinst kunne have gjort livet særdeles besværligt for regeringen, der var i fuld færd med at snuppe danskernes store bededag.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) fastslår, at et øget råderum kunne have påvirket rammerne for finansloven.

Ikke engang en topløs svensker kan lokke finansminister Nicolai Wammen ud af busken for at svare på spørgsmål om store bededag.
Ekstra Bladet etablerede fredag en bededagsvagt foran Finansministeriet for at gøre det nemt for den dårligt gående minister

Ikke engang en topløs svensker kan lokke finansminister Nicolai Wammen ud af busken for at svare på spørgsmål om store bededag. Ekstra Bladet etablerede fredag en bededagsvagt foran Finansministeriet for at gøre det nemt for den dårligt gående minister.

- Hvis man havde lavet et kasseeftersyn i vinter, havde man fanget en del af den her opjustering, siger analytiker Gustav Elias Dahl.

- Så finansministeren var set igennem dine økonom-briller for kæphøj?

Annonce:

- Det er en politisk beslutning, om man skal lave et kasseeftersyn. Men hvis man havde lavet det dengang, havde man nok fanget en væsentlig opjustering.

Absurd
AE vurderer af forskellige tekniske årsager, at Finansministeriet kunne have fundet omkring fem fri milliarder med et kasseeftersyn.

Fra Cepos, den liberale tænketank, lyder kritikken endnu skarpere. Nicolai Wammens snak om stramme budgetter tangerer det 'absurde', mener cheføkonom Mads Lundby Hansen.

- Havde vi fået en opjustering af råderummet allerede i december, havde debatten om store bededag været helt anderledes, og SVM-regeringen ville have haft meget svært ved at gemme sig bag en krise-fortælling om de offentlige finanser.

Afskaffelsen af store bededag blev endeligt vedtaget i slutningen februar, og i marts præsenterede regeringen et finanslovsforslag, hvor oppositionen kun fik lov at forhandle om peanuts. Nærmere bestemt 200 millioner kroner. Det er i en samfundsøkonomisk sammenhæng nærmest nul komma nul dut.

Annonce:

Det svarer sådan nogenlunde til én enkelt nyopført folkeskole i Aarhus.

Hvad sagde vi
Både AE og Cepos understreger, at Finansministeriet længe har fået kraftige vink med adskillige vognstænger om, at deres opgørelse af råderummet var for stramtantet.

- Den senere tid er der kommet mange indikationer på, at råderummet skulle opjusteres på grund af færre på efterløn, højere beskæftigelse med videre. Og lige pludselig blev det frie råderum opjusteret fra 12,5 til 24 milliarder kroner, påpeger Mads Lundby Hansen.

- Vi har i AE-rådet i længere tid sagt, at råderummet burde opjusteres. Det hænger sammen med den store stigning i beskæftigelsen, lyder det fra Gustav Elias Dahl.

Regeringens krise-bonanza

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne fandt det helt store sortsyn frem, da de i december forfattede deres regeringsgrundlag.

På den første halve side lykkedes det regeringen at nævne både corona, krig, inflation, mistrivsel, ensomhed, arbejdsløshed og en truende europæisk recession. Dertil kommer en buket af kriser, når det gælder både energi, klima og biodiversitet.

Og værst af alt: 'kriserne forstærker hinanden', pointerede de.

Den var også gal med det økonomiske råderum, skrev regeringens mørkemænd:

'Frem mod 2030 er det økonomiske råderum begrænset', lød klagesangen - en sang, der nu viser sig at være komponeret på pivfalske toner.

Kriserne var dermed det fundament, regeringen blev dannet på. Og det er også grunden til, at de kalder sig selv for et rent fornuft-baseret 'arbejdsfællesskab'.

'Med dette regeringsgrundlag tager Danmark et historisk skridt i en politisk svær tid. Derfor er partierne bag dette regeringsgrundlag gået sammen', som det hedder sig.

Wammen i tale-krise

Landets finansminister, Nicolai Wammen, burde boble af lykke.

Han sidder nemlig på en statskasse, der viser sig at rumme adskillige milliarder kroner mere, end han gik og troede.

Men hvis Wammen er glad, så putter han med det. I stedet er han gået i flyverskjul.

Ekstra Bladet løb onsdag efter ham på gaden for at få et interview med ham om den flotte kassebeholdning. Men selvom han går med benskinne, nåede han alligevel ind i sit ministerium, hvor han inde fra døren afviste at give interview.

Heller ikke torsdag var der bid.

Vi har i flere dage forsøgt at få ham til at svare på, hvornår det præcis gik op for ham, at vi havde så mange flere milliarder, end han troede.

Og om han fortryder, at han ikke lavede det traditionelle kasseeftersyn, da regeringen var blevet dannet. Det kunne måske have vist, at danskerne ikke behøvede at sløjfe en helligdag for at skaffe penge, når de allerede lå i kassen.

Men Wammen er tavs.

Nicolai Wammen har i længe tid døjet med et drilsk skade, som betyder, at han humper rundt på Borgen. Krykkerne har han dog smidt nu. Foto: Anthon Unger.
Nicolai Wammen har i længe tid døjet med et drilsk skade, som betyder, at han humper rundt på Borgen. Krykkerne har han dog smidt nu. Foto: Anthon Unger.
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: