Whistleblower: Danske Bank truer mig stadig til tavshed

Skandale-banken er gået langt for at lukke munden på den mand, som afslørede hvidvask for milliarder. Det fortæller han i Folketinget

Howard Wilkinson (tv.) og hans advokat, Stephen M. Kohn, i baggrunden under mandagens høring i Folketinget. Foto: Linda Johansen
Howard Wilkinson (tv.) og hans advokat, Stephen M. Kohn, i baggrunden under mandagens høring i Folketinget. Foto: Linda Johansen
Følg Politik

Hold din kæft, Wilkinson.

Dansk Bank forsøger helt op til dags dato at lukke munden på den mand, som er årsagen til, at hvidvask-skandalen ruller i landets største pengeinstitut.

Sådan lyder den alvorlige anklage fra whistlebloweren Howard Wilkinson og hans advokat, Stephen M. Kohn, under en høring i Folketinget.

- Han er blevet advaret om, at han kan blive retsforfulgt, hvis han taler med anklagemyndigheden og med Folketinget og Europa-Parlamentet, siger Stephen M. Kohn.

Fik tilbudt penge
Howard Wilkinson indgik allerede i foråret 2014 en fortrolighedsaftale med Danske Bank, forklarede han under høringen.

- Da jeg truede med at gå til politiet, fik jeg tilbudt penge for at lukke munden på mig.

- Formålet med den her aftale var at standse enhver strafferetslig undersøgelse eller enhver generel undersøgelse af, hvad der foregik, siger han.

Først i år - altså over fire år senere - har Danske Bank blødt en smule op på fortrolighedsaftalen, som Howard Wilkinson arbejder på at kunne offentliggøre. Nu må han tale med de danske myndigheder. Men stadig ikke med den estiske anklagemyndighed, som også undersøger skandalen.

De barske anklager kommer som nok et nyrestød mod Danske Bank. Skandalen har allerede fået dens værdi til at styrtdykke på børsen, ført til kundeflugt og plettet bankens ellers fine omdømme.

Kan ikke tale frit
Under sin fremlæggelsei Landstingssalen fortalte Howard Wilkinson, at Danske Bank sendte en højtstående jurist fra København til Estland for at udstyre ham med hold kæft-bolsjet.

Ifølge whistlebloweren, der i dag bor i Storbritannien med sin kone og to bør, kunne skandalen være stoppet omkring et år tidligere, hvis banken ikke havde haft så travlt med at lukke munden på ham. Tavsheden gjorde nemlig ifølge Howard Wilkinson, at han ikke kunne gå til myndighederne.

- Vi ved ikke halvdelen af, hvad der foregik. Men hvordan skal vi finde ud af det?

- Selv hvis vi havde et lukket møde uden journalister og tilhørere, så ville jeg stadig ikke kunne tale frit, forklarer han under høringen.

Hans advokat uddybede:

- Selv om Danske Bank har hevet dele af fortrolighedskravet, så har de alligevel sagt, at hr. Wilkinson kan blive strafferetsligt forfulgt under bankhemmeligheden. Derfor kan han ikke nævne navne eller identificere, hvilke virksomheder det drejer sig om, forklarer Stephen M. Kohn.

Griner danskerne op i hovedet
Danske Banks udstrakte bestræbelser på at lukke munden på Howard Wilkinson ryster de fremmødte politikere.

Socialdemokratiets erhvervsordfører, Morten Bødskov, kalder Danske Banks opførsel 'helt uacceptabel'.

- Det virker meget voldsomt. Det her rejser et spørgsmål om, hvordan vi skal behandle whistleblowere fremover, siger han.

Pelle Dragsted, erhvervsordfører fra Enhedslisten, siger:

- Man har obstrueret myndighedernes muligheder for at komme til bund i det her

- Man skulle tro, det var løgn, at den her bank kan blive ved med at agere på den her måde. Det er at grine danskerne lige op i hovedet.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) var heller ikke just begejstret, men ville dog afvente Danske Banks forklaring.

- Det fremstår endnu en gang meget alvorligt.

- Han rejser nogle problemer, som skal adresseres, siger han.

Howard Wilkinson og advokat Stephen M. Kohn udveksler ord under høringen. Foto: Linda Johansen
Howard Wilkinson og advokat Stephen M. Kohn udveksler ord under høringen. Foto: Linda Johansen
 

Danske Bank: Visse oplysninger skal ikke ud

Fra Danske Banks midlertidige adm. direktør, Jesper Nielsen, lyder der fuldstændig afvisende toner.

- Jeg mener ikke, vi har noget at beklage i forhold til de kontrakter, der indgået med whistlebloweren, siger han efter høringen i Folketinget.

- Jeg kan sige klokkeklart, at efter min opfattelse har ingen medarbejdere eller ledere i Danske Bank stillet sig i vejen i forhold til at tale med myndigheder eller politi.

Jesper Nielsen vedstår dog, at der er blev indgået en tavshedsaftale med whistlebloweren. Men den var altså fuldstændig efter reglerne.

- Sådan én får jeg formentlig også, den dag jeg stopper.

- Det er klart, at der er visse oplysninger, det er svært at have ude i det offentlige rum.

- I sendte en mand fra København til de baltiske lande for at lave tavshedsaftalen?

- Når man er whistleblower, så laver man ikke aftaler med den ledelse, man har whistleblowet imod. Det er faktisk god skik, at nogle andre kigger på det.

- Alt, hvad han har sagt indtil videre, har været sandt. Hvorfor skulle vi tro, at han nu havde fundet på noget?

- Jeg tror ikke nødvendigvis, at der er nogen, som finder på noget. Jeg tror, Danske Bank har erkendt i forhold til whistlebloweren, at vi ikke reagerede hurtigt nok. Og har vi håndteret de oplysninger, vi fik på den rigtige måde? Det klare svar er nej.

- Så når han siger, at han op til høringen i dag er blevet truet, så beror det på en misforståelse?

- Det er i hvert fald ikke noget, der kommer fra Danske Bank, siger Jesper Nielsen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind