X Factor-Sarah på vej mod Folketinget

Enhedslisten dumper kontroversiel revolutionær, men giver den tv-kendte Sarah Glerup sikker valgkreds til Folketinget

Danskerne lærte Sarah Glerup at kende ifbm. hendes deltagelse i X Factor. Her blev både hendes handicap og seksualitet vendt og drejet, og netop de minoritetskendetegn styrker Enhedslisten, mener hun.

Enhedslistens årsmøde har søndag formiddag sammensat listen over partiets kandidater til Folketinget - og her var der godt nyt til Sarah Glerup, som blev kendt for sin deltagelse i DR's underholdningsprogram X Factor.

Hun kan glæde sig over, at hun får en såkaldt sikker valgkreds, som nummer to i Østjylland efter udenrigsordfører Nikolaj Villumsen. Altså en placering på stemmesedlen som ventes at give valg, hvis partiet holder skansen hos vælgerne.

- Jeg prøvede faktisk at være tre uger i Folketinget sidste år som suppleant for Pelle Dragsted, mens han var på uddannelsesorlov. Det var en virkelig god oplevelse, siger Sarah Glerup og understreger, at hun har arbejdet med politik i mange år.

Dermed blev hun det første handicappede medlem i kørestol i Folketingets historie. Grundet sit muskelsvind sidder hun i kørestol og trækker vejret gennem en respirator.

- Jeg brænder ikke kun for handicap-politik, som nogen måske tror. Det gør jeg selvfølgelig også, fordi jeg mærker på min egen krop, hvordan det er. Det er vigtigt med en stemme i Folketinget, som ikke kun taler på vegne af nogle andre udenfor, men også taler ud fra egne oplevelser, som en af dem som rent faktisk mærker meget hårdt, når der bliver skåret i velfærden. Det vil kunne være et wakeup-call til nogle af de andre politikere derinde, som kan være enormt ligeglade, forklarer hun.

- Men jeg brænder også for mange andre politiske områder. Fx kultur, som bliver nedprioriteret. Jeg er ikke en af dem som synes det er fedt at DR's koncertsal skal skoddes. Jeg brænder for at vi har en klode som vi kan give videre til næste generation. Det vil jeg gerne ind og arbejde for, siger hun.

- Du siger, at det er vigtigt med en stemme i Folketinget, som ikke kun taler på vegne af nogle minoriteter udenfor. Enhedslisten har ingen kandidater med fx mellemøstlig eller afrikansk baggrund. Det er nogle af de personer, som fylder mest i debatten. Hvad mener du om det?

- Problemet er, at der ikke er nok, som stiller op fra minoriteter. Der er heller ikke ret mange, som ikke er heteroseksuelle eller som sidder i kørestol. Vi kunne godt blive mere bredtfavnende. Det handler nok om kultur - ikke bare hos os. Man ligner hinanden.

- Jeg sidder både i kørestol og er lesbisk. Så jeg tilhører faktisk to minoriteter, siger Sarah Glerup, der er cand.mag. i medievidenskab og til daglig ansat som kommunikationsrådgiver i Enhedslisten.

Enhedslisten fester på Nørrebro, men: Ingen plads til kandidater med indvandrer-baggrund

Revolutionær igen smidt ned ad listen
Afstemningen betyder, at den kontroversielle kandidat Jonathan Simmel, der tidligere har talt om væbnet revolution, havner nederst på listen. Han får plads nummer 21 på listen.

Enhedslisten har i dag 14 medlemmer af Folketinget. Partiet står i meningsmålingerne til 15 mandater. Men det er altså langt fra nok til, at Jonathans Simmels plads vil give valg.

På årsmødet har Jonathan Simmel været centrum for et bittert opgør om håndteringen af den såkaldte vikarsag. 

Her måtte han efter nye tvetydige udtalelser om revolution opgive at være suppleant i et halvt år for forsvarsordfører Eva Flyvholm (Ø).

Flere medlemmer mener dog, at partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, har udvist dårligt kammeratskab for sin håndtering af sagen, hvor hun klart tog afstand fra Jonathan Simmels udtalelser, efter at han havde trukket sig.

Til gengæld kan den revolutionære Simmel-familie glæde sig over, at Jonathans lillesøster Trine Simmel lørdag aften blev valgt til partiets hovedbestyrelse med tredjeflest stemmer.