Yahya Hassan fik ikke stemmer nok til Folketinget

Det lykkedes ikke for den unge Aarhus-digter Yahya Hassan at komme i Folketinget. Han fik kun 937 stemmer

Arkivfoto: Ernst van Norde
Arkivfoto: Ernst van Norde

Løsgængeren Yahya Hassan kommer ikke i Folketinget.

Den unge digter med palæstinensiske rødder var opstillet i Østjyllands Storkreds, men opnåede kun 937 stemmer, svarende til 0,2 procent af de afgivne stemmer. Det ville have krævet over 20.000 krydser i stemmeboksene at få et sæde på Christiansborg.

Hassan havde meldt sig som folketingskandidat for Nationalpartiet. Men da partiet, som er stiftet af tre brødre med dansk-pakistansk baggrund, ikke kunne nå at samle underskrifter nok til at blive opstillingsberettiget inden valget, besluttede Hassan at gå selv.

Den 20-årige Aarhus-digter, som på det seneste flere gange har været i medierne efter episoder på værtshuse og på tv, har over 28.000 følgere på Facebook. Men for få af hans tilhængere var åbenbart parat til at give ham deres stemme.

Et af Yahya Hassans seneste meget omtalte stunts, var da han efter et tv-interview med TV 2/Østjylland rejste sig og hev været i slipset. (Video: TV 2/Østjylland)

Målinger de seneste uger har ellers peget på, at Hassan faktisk havde en chance for at gøre komikeren Jacob Haugaard kunsten efter. Haugaard kom som løsgænger i Folketinget ved valget i 1994 - til stor overraskelse for sig selv.

Bookmakerne ville dog inden torsdagens valg give pengene 10 gange igen til de spillere, der satsede på Yahya Hassan som medlem af Folketinget.

Det var i oktober 2013, at den unge palæstinenser bragede igennem lydmuren med digtsamlingen 'Yahya Hassan', der lynhurtigt solgte 100.000 eksemplarer - uhørt mange - og ikke set, siden forfatteren Vita Andersen udgav digtsamlingen "Tryghedsnarkomaner" i 1977.

I april 2015 meddelte Hassan overraskende, at han stillede op for Nationalpartiet, der blev stiftet i november sidste år.

Han nærmest messede sine politiske budskaber, da han præsenterede sit kandidatur og erklærede, at han blev involveret i den politiske debat, da han udgav sin digtsamling.

- Jeg skulle forholde mig til andres meninger til højre og venstre. Nu stiller jeg mig frem med min egen politik, egne holdninger, sagde han.

90 kommentarer
Vis kommentarer