Yahya Hassan vil være politiker

Voldsdømt digter stiller op for Nationalpartiet

Yahya Hassan er for nyligt dømt for vold - en afgørelse, der fik digteren op i det røde felt. Nu vil han være politiker. (Video: Torben Rask)

Den 19-årige provodigter Yahya Hassan stiller op for Nationalpartiet, oplyser det nye parti i en pressemeddelelse.

- Jeg repræsenterer Nationalpartiet for at være med til at kunne forene de forskellige mennesker i vores samfund, siger Yahya Hassan ifølge pressemeddelelsen.

Det nye parti, som blev stiftet i november sidste år, skriver på sin hjemmeside, at det er et landsdækkende parti, hvis vision er 'at fremme et samfund, hvor danske værdier som respekt, tolerance og fredelig sameksistens er i fokus'.

I marts blev Yahya Hassan dømt for vold, efter at han 15. februar i fjor slog en ung mand i det indre Aarhus under en bytur med sin kæreste og kærestens veninde.

112 - 9. mar. 2015 - kl. 14:49 TV: Nu er Yahya Hassan dømt

Straffen lyder på betinget fængsel i fire måneder med to års prøvetid, hvor han ikke må begå noget strafbart. Yahya Hassan ankede på stedet dommen til landsretten. Han vil frifindes.

Men der skal mere end en betinget fængselsdom til at komme imellem Nationalpartiet og dets kendte kandidat. Partiets formand, Kashif Ahmad, glæder sig over Yahya Hassans kandidatur.

- Vi er glade og stolte over, at Yahya har valgt at stille op for os, og jeg glæder mig til vores videre samarbejde. Han er et ungt friskt pust til det politiske landskab i Danmark, lyder det fra Kashif Ahmad.

Indsigt i flygtninge- og indvandrerspørgsmål
I pressemeddelelsen uddyber partiet kort, hvad Yahya Hassan skal bidrage med:

'Hvor digteren Yahya skabte kant, vil politikeren Hassan være med til at bygge bro. Danmark bliver stadigt mere opdelt. Først og fremmest socialt, men også kulturelt. Nationalpartiet er sat i verden for at samle. Hassan stiller op!', skriver partiet, som på sin hjemmeside giver udtryk for, at respekt, tolerance og fredelig sameksistens er 'under angreb'.

Til Ritzau siger Kashif Ahmad om Yahya Hassan:

- Han har en historie for sig selv. Han er flygtningebarn fra Palæstina, er vokset op i en ghetto i et socialt belastet område. Han har i dén grad indsigt i flygtninge- og indvandrerspørgsmål og selvfølgelige uddannelsesspørgsmål.

Hvis partiet kommer i Folketinget, behøver Yahya Hassan formentlig ikke at starte ud med den store præsentationsrunde. Han har før lagt sig ud med politikere - blandt andre Pia Kjærsgaard.

Hende beskyldte han på sin Facebookprofil under et billede af de to for at givet den unge mand et blowjob.

Dengang Pia Kjærsgaard tilbød mig et blowjob. Jeg tog imod tilbuddet, men jeg offentliggjorde aldrig dette billede i frygt for at folk skulle tro der var mere end sex imellem os.

Posted by Yahya Hassan on 26. februar 2015

Også den kendte sociolog og folketingskandidat for Liberal Alliance Henrik Dahl har fået Yahya Hassans opmærksomhed at føle på det sociale medie.

Digteren posterede i februar et manipuleret billede af Dahl iført naziuniform med kommentaren:

'Igen må jeg konstatere, at et højreorienteret svin har delt mine holdninger halvt. Må blindheden se dig for at være blind for det fulde interview'.

Selv forklarede digteren efterfølgende, at nazibilledet af Dahl var en afprøvelse af ytringsfrihed og satire.

Skal også være lyrikredaktør
Hverken sin provokerende attitude eller en voldsdom har givet ham problemer i den litterære verden. Ved domsafsigelsen i marts fortalte han, at han er på nippet til at blive lyrikredaktør på Gyldendal.

- Men der er ikke indgået nogen aftale endnu. Vi håber, den falder på plads inden længe, sagde Gyldendals litterære direktør Johannes Riis i februar til Berlingske uden at ville uddybe, hvad Yahya Hassan skulle lave for forlaget.

Yahya Hassan ankommer til retten i Aarhus. (Foto: Ernst van Norde) Samfund - 9. mar. 2015 - kl. 23:38 Voldsdømt teenagemillionær skal være lyrik-redaktør

Bogdirektøren ville ovenpå dommen ikke stille op til et interview med Ekstra Bladet, men skrev pr. mail:

- Vi glæder os på Yahyas vegne over, at det er endt med en betinget dom, og vi håber, at han ikke får flere mellemværender med ordensmagten.

Forleden skrev Hassan selv på sin Facebookprofil, at han havde sendt en vælgererklæring til gavn for Nationalpartiet for at hjælpe partiet med at blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg.

Jeg har i dag sendt en vælgererklæring til gavn for Nationalpartiet, gør det samme hvis du synes de har noget andet at byde på. det tager 2 min.

Posted by Yahya Hassan on 2. april 2015

På hjemmesiden oplyser Nationalpartiet, at det har 15.142 vælgererklæringer, hvoraf 8560 er godkendt. For at blive opstillingsberettiget kræves over 20.000 godkendte vælgererklæringer.

Nationalpartiet blev stiftet i november 2014 af Kashif Ahmad og hans to brødre.

114 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere