De får lov allerede nu

Zoologiske haver kan igen åbne dørene efter at have været lukket siden marts under coronakrisen

Zoologisk Have i København kan igen slå dørene op for gæster. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Zoologisk Have i København kan igen slå dørene op for gæster. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Kulturinstitutioner som museer, teatre, biografer og zoologiske haver får lov til at åbne straks. Det viser en aftale mellem Folketingets partier.

Det er resultatet af onsdagens lange forhandlinger mellem partierne, som begyndte klokken 12.30 og sluttede kort før midnat.

Museerne, teatrene og de zoologiske haver var egentlig sat til at skulle indgå i fase 3 af genåbningen af samfundet under coronakrisen. Denne fase begynder fra 8. juni.

På grund af de positive tal for smitte med coronavirus i den seneste tid bliver gruppen, der har været lukket siden midt i marts, i stedet en del af den udvidelse af den igangværende fase 2, som partierne onsdag har aftalt.

Ikke mindst de zoologiske haver har været i vælten under coronakrisen.

For omkring to uger siden blev regeringen og Folketingets partier enige om at åbne for zoologiske anlæg, hvor gæsterne kan transportere sig rundt i bil.

Til gengæld fik blandt andet de zoologiske haver i landets store byer ikke lov til at åbne, hvilket for eksempel Zoologisk Have i København var stærkt utilfreds med.

Det blev dog efterfølgende irettesat af erhvervsminister Simon Kollerup (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S), og derfor droppede de zoologiske haver planerne om at åbne.

Den administrerende direktør i Zoologisk Have i København, Jørgen Nielsen, har udtrykt frustration over udviklingen.

Selv om hans zoologiske have får del i regeringens hjælpepakker, står den til et underskud på 50 millioner kroner i 2020.

 

Disse områder kan åbne straks:

- Kulturaktiviteter - f.eks. museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier kan åbne straks.

- Zoologiske haver, botaniske anlæg mv. kan åbne straks.

Disse områder kan åbne pr. 27. maj 2020:

- Udendørs forlystelsesparker

- Sommeraktiviteter for børn og unge

- Offentlige forskningsaktiviteter, som kræver tilstedeværelse

- Højskoler mv.

- Fuld åbning af DR og TV2

- Ungdomsuddannelserne - f.eks. gymnasier og erhvervsuddannelser.

- Videregående uddannelser kan afvikle mundtlige eksamener fysisk og undervisning, der kræver fremmøde.

- Foreningsliv - aftenskoler, musik- og kulturskoler, spejdere og lignende. Dog med begrænsninger ift. korsang, som rummer øget smitterisiko.

- Offentligt ansatte kan komme tilbage på arbejde - dog ikke i Region Hovedstaden og Region Sjælland, hvor smitten er mere udbredt end i resten af landet.

- Retningslinjer for besøg på plejehjem, hospices, i psykiatrien, på bosteder og lignende afvikles eller rettes, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarlgt. Det skal afklares nærmere.

Grænserne åbner en lille smule:

Det har været vigtigt for regeringen, at spørgsmålet om grænsen var dens egen beslutning, og et flertals krav om en yderligere åbning var ikke øverst på statsminister Mette Frederiksens egen ønskeliste, har hun flere gange sagt. Men i aftalen fremgår det, at regeringen pr. 25. maj vil udvide listen af formål, som giver lov til at rejse ind i landet.

Fremover kan personer med fast ophold i de nordiske lande og Tyskland indrejse, hvis de enten er sommerhusejere, kærester med en dansker, forlovet med en dansker, bedsteforældre eller lign. Desuden bliver erhvervsrejser til og fra Danmark tilladt under en række retningslinjer.

Inden 29. maj vil regeringen fremlægge en plan for en »kontrolleret og gradvis genåbning« af sommerturismen, og vil komme med meldinger om indrejseforbuddet og rejsevejledningerne. Tidligere har regeringen sagt, at svar om grænsen skulle falde senest 1. juni.

Forsamlingsforbud:

Henover sommeren vil partierne lempe forsamlingsforbuddet, og det kan f.eks. ske i ryk fra juli og yderligere i august osv. Som hele tiden planlagt hæves forsamlingsforbud 8. juni til 30-50 personer. Her skal også udkomme klarere retningslinjer for bryllupper, konfirmationer og lignende.

Disse områder kan fortsat ikke åbne:

- Der udestår en afklaring for sundhedsmyndighederne om at gennemgå aktiviteterne omkring indendørs idræts-, forenings- og fritidsliv, som ikke er omfattet af åbning allerede. Noget kan åbne 8. juni, noget måske før.

- Diskoteker, natteliv og spillesteder.

- Videregående uddannelser, som ikke er åbnet allerede.

Alle virksomheder, som nu kan åbne, skal overholde retningslinjer, som vil udkomme fra sundhedsmyndighederne. Det gælder bl.a. også forlystelsesparker, hvor eksperterne har advaret imod fx. en tur i rutschebanen, hvor man risikerer at få en tur ned i de foransiddende passagerers udånding og skrig. Det kan være en smitterisiko i for eksempel Tivoli, har eksperterne tidligere påpeget.

Kilde: Statsministeriets aftale om yderligere genåbning i fase 2