Demokrater: Trump må ikke smugkigge i rapport

En række fremtrædende demokrater i USA kræver hele anklager Robert Muellers Rusland-rapport offentliggjort

USA's præsident, Donald Trump. Foto: AFP
USA's præsident, Donald Trump. Foto: AFP

Flere topdemokrater i USA kræver fuld gennemsigtighed, efter at den særlige anklager Robert Mueller fredag har afleveret sin rapport om mulig russisk indblanding i valget i 2016 til justitsminister William Barr.

Demokraterne kræver således, at hele rapporten bliver offentliggjort. Derudover kræver de, at præsident Donald Trump ikke får lov til at 'smugkigge' i rapporten på forhånd.

Blandt de højtstående demokrater er formand for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi og minoritetsleder i Senatet Chuck Shumer.

- Det er bydende nødvendigt for Barr at offentliggøre hele rapporten og dens dokumentation og konklusioner for Kongressen, siger Nancy Pelosi og Chuck Shumer i en fælles erklæring.

Topdemokraterne Nancy Pelosi og Chuck Shumer. Foto: AFP
Topdemokraterne Nancy Pelosi og Chuck Shumer. Foto: AFP

Lektor: I yderste konsekvens kan Rusland-rapport fælde Trump

Vi er nu et skridt tættere på at vide, hvilken rolle Rusland spillede under præsidentvalgkampen i USA i 2016.

USA's justitsminister, William Barr, har nemlig fredag aften dansk tid modtaget en længe ventet rapport fra den særlige anklager Robert Mueller.

Rapporten skal også kaste lys over, hvilke mulige lovovertrædelser præsident Donald Trump eventuelt har begået.

Det er et øjeblik, man har ventet på i to år, siger Mette Nøhr Claushøj, ekstern lektor i amerikansk politik.

- Det er meget stort. Spørgsmålet er, om USA's nuværende præsident har begået højforræderi og har samarbejdet med et fremmed land om at manipulere valget, altså selve demokratiet i USA.

- Så bliver det ikke meget slemmere. I yderste konsekvens kan præsidenten blive afsat, men der er vi slet ikke endnu. Vi skal lige se, hvor meget alvorligt der er i denne rapport, men det er den yderste konsekvens, siger Mette Nøhr Claushøj til Ritzau.

Rapportens indhold er ikke umiddelbart blevet offentliggjort. Det er heller ikke oplyst, i hvor høj grad og i givet fald hvornår det vil ske.

Men justitsministeren har tilkendegivet, at han formentlig allerede i weekenden vil kunne dele sine hovedkonklusioner fra rapporten med Kongressen.

En præsident er aldrig før blevet afsat. Hvis rapporten fastslår, at Trump har begået højforræderi, kan Repræsentanternes Hus stemme om, hvorvidt der skal rejses rigsretstiltale mod Trump.

Herefter skal Senatet stemme om, hvorvidt Trump skal dømmes eller ej, forklarer Mette Nøhr Claushøj.

- Det værste, der kan stå i rapporten, er, at Trump har været fuldt vidende om og fuldstændig bevidst om, hvad han gjorde, og at han samarbejdede meget specifikt med russerne for at manipulere valget og valgkampen i USA i 2016.

- Det handler om, hvorvidt han har begået højforræderi, eller om han bare har været lidt en amatør i forbindelse med at føre valgkamp, siger Mette Nøhr Claushøj til Ritzau.

William Barr 'må ikke give præsident Trump, hans advokater eller hans ansatte lov til at se særlig anklager Muellers konklusioner eller dokumentationen på forhånd', står der i erklæringen.

- Og Det Hvide Hus må ikke få lov til at blande sig beslutningen om, hvilke dele af konklusionerne eller beviserne der skal offentliggøres, skriver de to videre.

Robert Mueller har afleveret rapport om Rusland-undersøgelse

Den med spænding imødesete rapport skal kaste lys over, hvilken rolle Rusland spillede under præsidentvalgkampen i 2016. Derudover undersøger rapporten mulige lovovertrædelser begået af præsident Donald Trump.

Ifølge justitsminister William Barr vil hovedkonklusionerne fra rapporten blive offentliggjort, når de bliver afleveret til Kongressen. Det vil ifølge justitsministeren formentlig ske allerede i weekenden.

Men flere fremtrædende demokraterne vil altså have, at ministeren offentliggør den fulde rapport.

- Justitsminister Barr, frigiv hele Mueller-rapporten til den amerikanske offentlighed. Nu, skriver senator Elizabeth Warren på Twitter.

Hun er en åbenmundet kritiker af Trump og udfordrer til Demokraternes præsidentkandidatpost.

Samme opfordring lyder fra Bernie Sanders, der ligeledes ønsker at udfordre Trump ved valget i 2020.

- Jeg opfordrer Trump-administrationen til hurtigst muligt at offentliggøre særlig anklager Muellers fulde rapport. Ingen, herunder præsidenten, er hævet over loven, siger han.

Senator Kamala Harris, der også er demokratisk præsidentkandidat, kræver ligeledes "fuld gennemsigtighed". Hun tager endda opfordringen et skidt videre:

- Justitsminister Barr må offentligt vidne under ed om undersøgelsens konklusioner.

Justitsminister William Barr vil konsultere både vicejustitsminister Rod Rosenstein og Robert Mueller selv, før han afgør, om - og i givet fald hvor meget af - selve rapporten kan offentliggøres.