Demokraterne vil have rigsretssag mod Trump

En whistleblower, hvis sag om USA's præsident hidtil har været forment politikerne, vil møde op i Kongressen

Under det igangværende FN-topmøde har Trump også udtalt sig om den mulige rigsretssag, som han kalder for 'en heksejagt'. Video: AP
Følg Politik

Demokraterne vil have en rigsretssag mod præsident Donald Trump, fortæller Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus. De har nu iværksat en officiel undersøgelse om muligheden for en rigsretssag.

- I dag annoncerer jeg, at Repræsentanternes Hus indleder en officiel rigsretssagsundersøgelse, siger hun.

Udmeldingen kommer, efter at Trump er blandet ind i en sag om afpresning af Ukraines præsident for at få snavs om tidligere vicepræsident Joe Biden.

Heksejagt!
Præsidenten tager dog ikke godt imod den formelle igangsættelse af en mulig rigsretssag. På Twitter skriver han:

'Sådan en vigtig dag i FN, så meget arbejde og så meget succes, og demokraterne har med vilje ødelagt og fornedret det med mere breaking news og deres heksejagt. Så slemt for vores land!'

Samtidig oplyser rådgivere for den whistleblower, der har fået sagen til at eksplodere, at han snarest vil møde op i Kongressen og fortælle om sin sag.

Richard Neal , der er medlem af Det Demokratiske Parti, har meldt ud, at de seks kommissioner, der i forvejen undersøger forskellige aspekter af Præsident Trump, vil fortsætte deres undersøgelser med henblik på at starte en formel rigsretssag.

Det rapporterer flere medier heriblandt CNN.

Ingen grænse for fornedring
En rigsret er blevet aktuel, efter at det er afsløret, at Trump har forsøgt at presse Ukraines præsident til at finde belastende oplysninger om demokraten og præsidentkandidaten Joe Biden og hans søn Hunter i et telefonopkald 25. juli 2019.

Sønnen var bestyrelsesmedlem i et ukrainsk energiselskab, mens Biden var præsident Barack Obamas vicepræsident.

Joe Biden har ikke taget venligt imod de nye oplysninger:

'Hvis disse beskyldninger er sande, så er der i sandhed ingen grænse for præsident Trumps villighed til at misbruge sin magt og fornedre vores land,' skriver han i en pressemeddelelse bragt af CNN.

'Venligt og totalt passende opkald'
I et tweet oplyser præsidenten, at han onsdag vil udgive en fuld transskribering af opkaldet, han har haft med den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky.

'I kommer til at se det som et venligt og totalt passende opkald. Intet pres, ulig Joe Biden og hans søn, intet quid pro quo (noget-for-noget, red.)! Det her er intet mindre end fortsættelsen af den største og mest ødelæggende heksejagt nogensinde!'

Opkaldet blev foretaget, få uger efter at Trump havde bedt sin regering om at tilbageholde millioner af støttekroner, som var tiltænkt Ukraine. Pengene skulle dog ikke være nævnt i opkaldet.

Whistleblower slog alarm
Historien kom frem i sidste uge, da avisen Washington Post skrev, at en whistleblower i Det Hvide Hus har overhørt en telefonsamtale mellem Trump og en udenlandsk leder.

Whistlebloweren, der tilhører en af USA's efterretningstjenester, mente, at telefonsamtalen, som han overhørte, var så grænseoverskridende, at han gik til den særlige klageenhed i hans branche, der tager imod sager fra whistleblowere.

Alt har siden peget på, at det var samtalen med den ukrainske præsident, der fik vedkommende til at reagere.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+