Demokraternes resultat fra Iowa er forsinket

Kandidaterne til at blive Demokraternes præsidentkandidat venter fortsat på resultatet fra primærvalg i Iowa

Foto: Brian Snyder/ Reuters
Foto: Brian Snyder/ Reuters

Resultaterne fra Demokraternes vælgermøder i den amerikanske delstat Iowa lader vente på sig.

Det melder tv-stationen CNN omkring klokken 04.30 natten til tirsdag dansk tid.

Det står således fortsat ikke klart, hvilken kandidat der får de demokratiske vælgeres opbakning i Iowa til at udfordre præsident Donald Trump ved præsidentvalget i november.

- De arbejder med at få resultaterne hentet ind - få dem rigtige, lød det fra en frustreret men dog smilende Joe Biden, da han sent mandag aften lokal tid holdt en tale for sine vælgere i Des Moines.

Joe Biden, der kæmper mod Bernie Sanders, om at blive Demokraternes præsidentkandidat lagde ikke skjul på, at resultatet kunne blive tæt mellem de to kandidater.

- Vi kommer til at forlade stedet her med vores andel af delegater, fastslog Jo Biden.

Stor opbakning til Trump
Resultatet fra Iowa - som er det første i rækken af primærvalg i de amerikanske delstater - anses som et afgørende startskud for de håbefulde kandidater.

I mellemtiden har Trump som ventet fået opbakning fra de republikanske vælgere i Iowa. Det skriver BBC.

På dette tidspunkt ved det sidste primærvalg i Iowa i 2016 var næsten 70 procent af stemmerne talt op.

Men indtil videre er der ikke blevet offentliggjort et eneste officielt resultat fra Demokraternes partikontor.

Demokraterne oplyser, at forsinkelsen skyldes en "kvalitetskontrol" af resultaterne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Resultaternes integritet er altafgørende, lyder det fra partikontoret i Iowa.

Resultater mangler
Partiet oplyser, at kun omkring 25 procent af vælgermøderne har indrapporteret resultater.

- Vi oplever en forsinkelse af resultaterne som følge af et kvalitetstjek og det faktum, at partiet skal udsende tre sæt data for første gang.

Der henvises således til en række nye data, der i år skal offentliggøres fra delstatens primærvalg.

I Iowa afholdes primærvalget som et vælgermøde - et såkaldt caucus. Her mødes partimedlemmerne rundt om i delstaten for at stemme åbent om kandidaterne.

Vælgerne stiller sig i en gruppe i lokalet, alt efter hvilken kandidat de er tilhænger af.

Hvis gruppen ikke udgør mindst 15 procent af vælgerne, kan de enten forsøge at overtale andre til at tilslutte sig deres gruppe eller selv vælge en mere populær kandidat.

Lunt i svinget
I år bliver der således ikke blot offentliggjort det endelige resultat af vælgermøderne, men der offentliggøres også, hvilken kandidat der fik størst opbakning i første hug - altså inden vælgerne omgrupperer sig.

Samtidig skal det offentliggøres, hvordan vælgerne har rykket sig.

Forud for vælgermøderne i Iowa var der ingen klar favorit blandt de demokratiske kandidater. En smule i front var dog den 78-årige senator Bernie Sanders og den 77-årige tidligere vicepræsident Joe Biden.

Men også den tidligere borgmester Pete Buttigieg og senator Elizabeth Warren lå i meningsmålingerne lunt i svinget.

Sådan fungerer valget

Kandidaterne til posten som Demokraternes præsidentkandidat venter tidligt tirsdag morgen dansk tid fortsat på resultaterne af afstemningerne i delstaten Iowa.

Det skyldes ifølge partiet et "kvalitetstjek" af resultatet.

Valgsystemet i Iowa adskiller sig fra primærvalgene i de fleste andre delstater og kaldes et caucus, der på dansk kendes som vælgermøder.

Her kan du læse mere om, hvordan valgsystemet fungerer:

* Det er forskelligt fra delstat til delstat, hvordan de to største partier - Demokraterne og Republikanerne - organiserer deres valg af præsidentkandidater.

* I de fleste stater afholdes primærvalg. Det er almindelige valg, hvor vælgere møder op og i hemmelighed sætter kryds på en stemmeseddel ved deres ønskede kandidat.

* I Iowa og en håndfuld andre stater afholdes der caucus.

* Caucus er en slags uformelle vælgermødeafstemninger. Her mødes partimedlemmer i private hjem, på skoler, i kirker eller i forsamlingshuse for åbent at fordele sig efter, hvilken kandidat de støtter.

* Nogle steder diskuterer man sig frem til enighed, mens der andre steder blot er tale om, at man møder op og stemmer. Selve stemmeafgivelsen foregår enten med stemmesedler eller ved fysisk optælling af støtter.

* For at deltage i et caucus i Iowa skal man være registreret som demokratisk eller republikansk vælger.

* Hvis en kandidat ikke kan mønstre opbakning fra 15 procent af de fremmødte, står det kandidatens støtter frit at bevæge sig over og støtte en anden kandidat. Processen kan stå på et par timer.

* Resultaterne fra vælgermøderne samles og udmøntes i det endelige resultat for Iowa.

* I år bliver der ikke blot offentliggjort det endelige resultat af vælgermøderne i Iowa. Der offentliggøres også, hvilken kandidat der fik størst opbakning i første hug. Samtidig offentliggøres det, hvordan vælgerne har rykket sig undervejs.

* Iowa er lidt mere end tre gange større end Danmark, og der bor tre millioner mennesker i staten.

Kilder: Ritzau, Reuters, DR.