Annonce:
Annonce:

'Den ræverøde', 'sektlederen', 'EU-svindleren' og 'job-fuskeren': Fire excentrikere bejler til præsidentpost

De fire førende præsidentkandidater har alle en farverig fortid

Annonce:
Følg Politik

Fra det yderste højre hen over midten og langt langt ud på venstrefløjen.

Når de 47 millioner stemmeberettiget franskmænd i dag skal til urnerne, så står valget i mellem fire excentrikere med skandaler i lasten og med vidt forskellige politiske holdninger. 

Forstå det franske valg: Derfor stemmer de to gange

Ekstra Bladet har bedt institutleder Jørn Boisen fra institut for engelsk, germansk og romansk ved Københavns Universitet, komme med en råt for usødet vurdering af de fire mest populære præsidentkandidater. To af dem vil blive valgt i dag til at gå videre til runde to, der kulminerer 7. maj, hvor den endelige vinder findes.

EU holder vejret i dag: Kan Marine Le Pen lave en frexit?

Emmanuel Macron, 39 år, Bevægelsen En Marche.

Annonce:

- Hans fordel er faktisk, at han ikke er særlig kendt. Han har tidligere været økonomiminister og blev hevet ind fra et civilt job uden at være medlem af socialistpartiet. Og hvor det tidligere har været et handicap ikke at være vokset op med politik og have et parti bag sig, så ses det nu som en fordel, fordi partierne i Frankrig i dag er ekstremt upopulære og uden legimitet.

-Politisk er han et sjovt paradoks. I  en dansk kontekst ville han passe fint ind i socialdemokratiet eller Radikale Venstre. Han er meget midtersøgende. Det er ikke noget fancy eller sexet ved den politik, han har tænkt sig at føre, men samtidig har han nærmest en form for sekt bag sig. Hele hans partiorganisation er bygget op på begejstring og med masser af græsrødder. Lidt ligesom Alternativet. Han kan få folk til at flippe ud i begejstring. Så det er på den ene side en meget karismatisk personlig form, men på et meget rationelt politisk grundlag.        

Macron med hustruen Brigitte.
Macron med hustruen Brigitte.

- Han er jo gift med sin gamle gymnasielærer , der er 20 år ældre, hvilket jo er lidt usædvanligt. Har det fyldt noget i de franske medier?

Annonce:

- Det fylder ikke meget. Han har brugt det lidt i forhold til hårsalon-segmentet, hvor hun har udtalt sig lidt til ugebladene. Så det har egentlig været en fordel for ham.

- Det har på et tidspunkt kørt nogle historier med rygter om, at det var dække for, at han var homoseksuel, men det har ikke fyldt meget.

Marine Le Pen, 48 år, Front National.

48-årige Marine Le Pen er den af de franske kandidater, der har fået mest mediedækning. Specielt når det spekuleres i om, hun kan blive Frankrigs svar på Brexit og Trumf.  Partilederen af det EU- og indvandringskritiske parti Front National har i valgkampen utroligt nok overlevet, at hun har været involveret i en kæmpe skandale, hvor hun blev dømt for at have svindlet med EU-midler for et større millionbeløb ved at have to assistenter ansat i 'falske' EU-jobs. .

I alt kræver EU's svindelkontor Olaf, at Le Pen skal betale lidt over 2,5 millioner kroner tilbage, som de to assistenter skulle have fået i uberettiget løn fra EU.

Marine Le Pen's vælgere er dog fløjtende ligeglade med sagen.

Annonce:

- De er meget trofaste. Først og fremmest fordi det er tale om EU-midler og ikke skatteborgernes penge. Det er selvfølgelig lidt underligt, men hun ligger helt stabilt i målingerne også efter, at sagen kom frem.

Hvis Le Pen bliver den ene kandidat efter dagens valg, spår Jørn Boisen hende dog  ikke de store chancer:

- Hvis Le Pen vinder i aften, bliver runde to formentlig ikke specielt spændende. Hun kan ikke erobre stemmer fra de andre partier, men har kun sine egene trofaste vælgere. Kommer hun op mod Macron vil det sikkert ende med 60/40 i hans favør. De fleste  af de andre kandidaters vælgere vil godt kunne stemme på ham i runde to uden, at de føler, de ofrer sig selv. 

- Det eneste, der kunne gøre hende farlig, er, hvis hun kommer op mod Fillon. Der er ikke nogen fra venstrefløjen, der vil stemme på ham. De to  er lidt inde på det samme segment, og hun har et ret solidt forspring til ham nu.

- Og hvis hun kommer op mod Mélenchon?

- Hvis det sker, så bryder verden sammen. Så er det venstrepopulisten mod højrepopulisten, men han ville slå hende. 

Annonce:

Francois Fillon, 63 år, Konservativ

Den tidligere franske premiereminister lå faktisk til at vinde valget suverænt, men blev ramt af en række skandaler. Han er blandt andet blevet efterforsket af fransk politi efter, at ugebladet Le Canard Enchaine har skrevet, at Fillons kone, Penelope, har fået millioner af skattekroner for at være hans assistent i parlamentet uden uden reelt at udført noget arbejde.

- Han blev taget med fingrene nede i kagedåsen, og både ham og hans parti har siden haft svært ved at finde en forsvarslinje, som ikke var absurd. Han har selv været meget populistisk med angreb på medierne og på retsvæsenet.

Annonce:

- Hele hans kampagne blev jo punkteret. Den var kørt op på økonomisk ansvarlighed, ærlighed og tæring efter næring, og når man så selv har snablen ned i de offentlige kasser, så bliver man til grin. Men han en flok kernevælgere, som er meget loyale, så han er bestemt ikke helt ude.    

- I Frankrig stemmer 40 procent af folk over 70 år på Fillon. I alle de andre aldersgrupper får han ikke over 10 procent. Så dem der stemmer på ham er ældre bedsteborgere fra provinsen.  

Jean-Luc Mélenchon, 65 år,  Det oprørske Frankrig

- Han er meget tæt på det, der svarer til enhedslisten. Han er en åben, flygtningevenlig, mod EU og storkapital og med en grøn profil. Han har jo været i politik i 45 år, hvoraf 33 år har været i socialistpartiet. Så han er jo ikke en, der kommer uden for systemet. Han er en systemets mand på mange måder.    

Annonce:

- Han er faktisk en ret sjov blanding. Han er en af de der venstrefløjspolitikere, som ser utrolig folkelig og demokratisk ud, men som samtidig  er forholdsvis autoritær og kører med topstyring. Det parti handler om ham og er bygget op om ham. Men han er dygtig og dreven., han kan holde folk fanget og stå frem med oprullet skjorteærmer uden manuskript og holde folk fanget i halvanden time. Så han er enormt karismatisk og kan vel bedst sammenlignes herhjemme med en Preben Møller Hansen. Lidt mere dannet, men jan kan godt fyre en sviner af til de andre med charme.  

- Det politiske program er dog meget urealistisk venstreorienteret.  Han har eksempelvis foreslået at melde Frankrig ud af NATO og EU og i stedet lav en sammenslutning med blandt andet Venezuela og Cuba.

Hvis en af kandidaterne får mere end 50 procent af stemmerne ved første runde til præsidentvalget søndag, så bliver vedkommende automatisk præsident. Sker det ikke skal de to kandidater med flest stemmer ud i et endeligt opgør 7. maj.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: