'Den sidste voksne' forlader Trump: - Vi skal være bange

- Alle vi andre skal bare holde vores kæft og høre, hvad der bliver sagt fra Washington. Det er sådan, Trump ser på verden, siger USA-ekspert

Vi har grund til at føle os utrygge i Danmark, nu da 'den sidste voksne' i Trump-administrationen har sagt op, mener USA-ekspert. Foto/video: AP. Collage: Mikkel Cramon

Ryan Zink, John Kelly, Mira Ricardel, Jeff Sessions, Rex Tillerson, Hope Hicks, Steve Bannon, Anthony Scaramucci, Sean Spicer, James Comey, Michael Flynn, og Sally Yates.

Alle navne på folk, der enten har forladt eller er blevet smidt på porten af Donald Trump i løbet af de bare knap to år, præsidenten har siddet ved magten.

Natten til fredag dansk tid valgte USA’s forsvarsminister, Jim Mattis, så at træde tilbage fra sin post efter et møde med Trump, hvor de to mænd gav udtryk for dyb uenighed om tilbagetrækningen fra Syrien.

USA's forsvarsminister, Jim Mattis, har taget sin afsked efter uenigheder med præsident Trump. Foto: AP Politik - 21. dec. 2018 - kl. 02:14 Derfor valgte Trumps forsvarsminister at træde tilbage

Mattis havde tidligere på dagen besøgt Det Hvide Hus i et sidste forsøg på at ændre præsidentens beslutning om at trække alle USA's tropper ud af Syrien - en beslutning truffet på trods af, at flere af Trumps sikkerhedsrådgivere havde rådet ham til at beholde amerikanske tropper i det krigshærgede land.

'Den sidste voksne'
Mattis er af flere med kendskab til de indre linjer i Det Hvide Hus blevet kaldt 'den sidste voksne', og derfor bør det vække bekymring i hele Europa, at han nu siger farvel.

- Mattis var den sidste repræsentant for den gruppe, som af amerikanske medier blev kaldt 'de voksne' - en gruppe, som stod for et aktivt amerikansk lederskab i verden, siger USA-ekspert og udenrigsredaktør hos Kongressen.com Philip Christian Ulrich.

- Vi skal både være bange for, at James Mattis ikke længere er i Pentagon, men den anden grund til nervøsitet er, at europæiske statsledere har haft rigtig svært ved at tage sig sammen og koordinere noget som helst, når det handler om udenrigs- og sikkerhedspolitik, lyder det.

Se også: Kilder: Trump vil halvere antallet af soldater i Afghanistan

- Det kan få en enorm betydning for os, at den her 'America First'-dagsorden, som Trump har kørt - at han nu får meget mere plads til at føre den, fordi chancen for at han udnævner en ny forsvarsminister i samme stil som James Mattis, er minimal.

Ikke længere enige
Jim Mattis, der er tidligere general i marineinfanteriet, betegnes som en af de mest stabile skikkelser i præsident Donald Trumps kabinet.

I sit opsigelsesbrev meddeler Mattis, at han bliver på sin post til 28. februar. Trump har i en besked på Twitter oplyst, at han snarest vil nominere en ny kandidat til posten.

I samme opsigelsesbrev lader Mattis forstå, at han tager sin afsked på grund af uenigheder med præsidenten.

Han skriver i brevet, at Trump nu bør vælge en forsvarsminister med holdninger, der svarer mere til præsidentens egne.

- Du har ret til at have en forsvarsminister, hvis holdninger svarer mere til dine egne på disse og andre områder, skriver han.

Pressetalsperson Sarah H. Sanders forklarer, hvordan James Mattis afgang foregik. Video: AP

 

Også internt i Trump-administrationen kommer Mattis' farvel til at gøre en markant forskel, mener udenrigsredakøren.

- Mattis og Trump ser vidt forskelligt på USA's rolle i verden. Den diskussion lader nu til at være slut - America First-dagsordenen har endegyldigt vundet i Trump-administrationen. Og derfor vil det få den betydning, at det nu er Trumps linje, der 100 procent dikterer amerikansk udenrigspolitik. Han dominerer også indenrigspolitikken, og han dominerer også det republikanske parti.

499 kommentarer
Vis kommentarer