Der bliver IKKE holdt nyt valg i Sverige

Det har den svenske statsminister netop fortalt på et pressemøde. Der var ellers udskrevet valg til afholdelse 22. marts.

Der bliver ikke afholdt et nyt valg i Sverige.

Der fortæller den svenske statsminister Stefan Löfven på et pressemøde i Stockholm, hvor der er trængsel. Ikke kun blandt journalisterne - også ved bordet, hvor Stefan Löfven er flankeret af hele fem andre partiledere. Det er partierne Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna, som ud over Socialdemokraterne er repræsenteret på pressemødet.

Den statsministerkandidat, der samler støtter hos en gruppe, der er større end alle andre grupper kan føre en finanslov igennem som en mindretalsregering, har den svenske statsminister netop fortalt.

De svenske Socialdemokraters statsminister, Stefan Löfven, udskrev ellers valg 3. december i år, bare 62 dage efter hans mindretalsregering - bestående af Miljöpartiet og Socialdemokraterne - blev sammensat.

Stefan Löfven følte sig tvunget til at udskrive valget for tre uger siden, fordi regeringens finanslovsforslag blev nedstemt i Riksdagen.

Han havde derfor valget mellem at træde tilbage eller at udskrive valg. Han valgte det sidste.

Men nu er regeringen altså blevet enig med oppositionen om en aftale. Dermed er valget, der skulle have været afholdt 22. marts, nu er aflyst igen.

- Sverige har en stolt tradition for at løse svære udfordringer, siger den svenske statsminister på pressemødet.

Han henviser til en aftale, 'som gør det muligt for den siddende regering at få sit budget igennem i april', og dermed kommer regeringen ikke til at udskrive ekstra valg.

Indtil videre lader det dog kun til, at parterne er blevet enige om, at man skal tale samme om centrale områder - det ligger endnu ikke fast, hvad løsningen bliver på de tre områder, som statsministeren udpegede som energipolitikken, forsvarspolitikken og pensionsspørgsmålet.

Den svenske statsminister Stefan Löfven blev valgt i oktober i år (Foto: AP) Politik Drama i Sverige: Riksdagsvalg efter 62 dage

Det sidste riksdagsvalg var i september 2014. Dengang blev Riksdagen delt i tre dele: I regeringen, i Alliansen - som består af Moderaterne, Kristendemokraterne, Centerpartiet og Folkpartiet - og til sidst med Sverigedemokraterne.

Hemmelige møder
I et debatindlæg fra 9. december skrev partilederne i Alliansen, at de var villige til at forhandle om reglerne for, hvordan en regering i mindretal kan få vedtaget deres finanslov.

Flere medier rapporterede efterfølgende, at Alliansen forhandlede med mindretalsregeringen for at komme frem til en fælles aftale. En aftale, der eventuelt kunne aflyse det ekstra valg. Alliansen så nemlig også, hvordan meningsmålingerne stille og roligt er gået imod dem i løbet af december.

Opdateres løbende...

0 kommentarer
Vis kommentarer