Derfor brød forhandlingerne sammen

Donald Trump og Kim Jong-un skulle ifølge planen spise frokost og underskrive en aftale torsdag, men det hele blev pludselig aflyst. De to parter kunne ikke blive enige

- Indimellem er du nødt til at smutte, sagde Trump, da han skulle forklare den pludselige afbrydelse i forhandlingerne med Nordkoreas diktator, Kim Jong-un. Video: AP

Alt virkede som fryd og gammen mellem Donald Trump og Kim Jong-un. Lige indtil tidligt torsdag morgen dansk tid.

Her meldte Det Hvide Hus ud, at en planlagt frokost mellem de to parter var aflyst, og i et øjeblik herskede der totalt kaos. Ingen vidste, hvad der var sket.

Men efter knap en times uvished offentliggjorde Det Hvide Hus følgende erklæring:

'Præsident Donald Trump og Kim Jong-un havde et meget godt og konstruktivt møde i Hanoi. De to statsledere diskuterede forskellige måder at igangsætte en atomafrustning på og de økonomiske fordele ved det. Ingen aftale kom i hus, men de to parter ser frem til at mødes i fremtiden', skrev Det Hvide Hus i en meddelelse til pressen.

Og på det efterfølgende pressemøde forklarede den amerikanske præsident mere om aflysningen.

- Det var et meget produktivt møde, men vi følte ikke, at det var en god ting at skrive under på noget. Vi har brugt hele dagen sammen med Kim Jong-un, der er god fyr. Vi har et meget tæt forhold. Det var et meget produktivt møde, men nogle gange bliver du nødt til at gå, og det var en af de gange.

Ifølge Donald Trump faldt forhandlingerne sammen, fordi Nordkorea ønskede at få ophævet ALLE sanktionerne mod dem. Det kunne USA ikke love, ligesom Donald Trump ikke kunne få alle sine indrømmelser i forhold til Nordkoreas atomafrustning, og så brød det hele sammen.

Kim Il-sung sammen med sin søn Kim il-Jong, der startede som propagandaminister i Nordkorea. Senere fik han ansvaret for militæret, inden han overtog farmands rolle som Nordkoreas leder. Foto: AP Verden En mands drøm smadrede en hel nation: 200.000 bomber smidt ned i hovedet på 200.000 mennesker

Bill Clinton og Kim Jong-il mødtes med Bill Clinton i 2009. To år inden sin død. Foto: AP Verden Diktatorens luksusliv: Spiste dansk kød, drak svinedyr sprut og skød sine festgæster for sjov

Artiklen fortsætter under billedet ...

Bedst at gå
Men ifølge præsidenten gik han ikke hjem helt tomhændet. Foruden at få plejet sit 'venskab' med Kim Jong-un fik han også et løfte. At Nordkorea ikke vil genoptage sine atomprøvesprængninger.

- Kim sagde, at han ikke vil teste raketter eller missiler eller noget andet, som er knyttet til noget atomprogram. Der var en meget venlig stemning ved mødet. Der var ikke tale om, at man afbrød mødet i vrede, siger Trump, som ikke vil give noget bud på, hvornår han igen mødes med Kim Jong-un.

- Det var udenrigsminister Mike Pompeo, som mente, at det var bedst ikke at underskrive nogen aftaler, tilføjer den amerikanske præsident, som siger, at han 'hellere vil gøre tingene rigtigt end hurtigt'.

Flere iagttagere siger, at det afbrudte topmøde er et politisk nederlag for Trump-administrationen.

Trump havde på vejen til topmødet med Kim sagt, at han 'ikke havde travlt' med at forhandle en atomaftale på plads med Nordkorea.

Den amerikanske præsident har gentagne gange opfordret Nordkorea til at skrotte landets atom- og missilprogrammer.

Godt forhold
Men Trump siger torsdag, at det først og fremmest er vigtigt, at de to lande får et godt forhold.

- Jeg mener, at det er vigtigt, at vi har et stærkt forhold. Når man har et godt forhold, kan der ske mange gode ting, siger Trump.

Topmødet i Hanoi er anden gang, de to ledere mødes. Donald Trump og Kim Jong-un mødtes første gang i juni 2017 i Singapore.

Dengang kom de frem til en svagt formuleret erklæring, der kortfattet omhandlede en atomvåbenfri koreansk halvø.

Diplomater kritiserede efterfølgende erklæringen for ikke at opstille en tidslinje og en verificering frem mod målet. Analytikere har derfor vurderet, at de to ledere denne gang var nødt til at blive mere konkrete.

Erklæringen mellem Donald Trump og Kim Jong-un.

Her er de fire andre punkter, som de to parter underskrev ved det seneste møde i juni 2018.

1) USA og Nordkorea forpligtiger sig til en ny amerikansk-nordkoreansk relation i overensstemmelse med folkets vilje til fred og rigdom i de to lande.

2) USA og Nordkorea vil stå sammen om at bygge en vedvarende og stabil fred på Den Koreanske Halvø.

3) Parterne bekræfter 'Panmunjom Deklarationen' fra 27. april 2018, hvor Nordkorea forpligtiger sig til en fuldstændig afatomisering af Den Koreanske Halvø.

4) USA og Nordkorea forpligtiger sig til at finde de jordiske rester af krigsfanger (POW) og personer forsvundet i tjeneste (MIA), herunder at hjemsende dem, som allerede er identificeret.

Desuden skriver de følgende i aftalen:

- Præsident Donald Trump forpligter sig til sikkerhedsgarantier for Nordkorea. Der er står ikke, hvad de garantier indebærer

- Nordkoreas leder, Kim Jong-un, genbekræfter sin 'faste og urokkelige' forpligtelse til at færdiggøre afrustningen af atomvåben fra Den Koreanske Halvø.

Artiklen fortsætter under billedet ...

 

Selv udråbte Trump topmødet i Singapore som en sejr. Han konstaterede, at Nordkorea ikke længere var en atomtrussel, og at en atomfri koreansk halvø snart kunne blive en realitet.

Hvis Nordkorea skal blive atomfri, kræver landet, at USA fjerner sin såkaldte atomparaply over Sydkorea.

Det militære begreb dækker over den beskyttelse, som en stormagts atomvåben menes at kunne give et allieret land, der ikke selv har atomvåben.

201 kommentarer
Vis kommentarer