Annonce:
Annonce:

Derfor får nedlukning katastrofale følger for hundredetusinder amerikanere

Den offentlige sektor er ramt af nedlukning i USA, og det får ikke kun store politiske konsekvenser. Det rammer nemlig rigtig mange amerikanere, fortæller en ekspert

Budgetchef Mick Mulvaney mener der er gode muligheder for at finde en løsning før mandag, udtaker han fredag aften lokal tid. Video: AP
Annonce:
Følg Politik

På årsdagen for Donald Trumps indsættelse som  USA's præsident er landet kastet ud i en alvorlig krise.

Natten til lørdag dansk tid lykkedes det nemlig ikke at stemme en finansiering af det statslige budget gennem i Senatet. Derfor er flere hundredtusinde offentligt ansatte blevet sendt hjem på orlov - uden løn. Sidst det skete var under Obama-administrationen i 2013, hvor en 16 dage lang nedlukning kostede flere milliarder dollars.

Kæmpe politisk krise: Nu er hele USA's offentlige sektor lukket ned

Ifølge Goldman Sachs vil tabte lønninger af offentlige ansatte løbe op i en milliard dollars om ugen. Og netop derfor kan denne 'shut down' af den offentlige sektor få store konsekvenser for den almindelige amerikaner, slår Anders Agner Pedersen, der er redaktør for mediet Kongressen, fast til Ekstra Bladet:

Annonce:

- Alle bliver sendt hjem uden løn. De fleste er på weekend lige nu, og vil derfor først mærke det mandag, hvis der ikke er fundet en løsning. Men det betyder helt konkret, at en parkbetjent i en nationalpark, der skulle møde her til morgen, er sendt hjem uden løn, for der er ikke flere penge tilbage i kassen. I 2013, hvor vi havde den sidste nedlukning, fik de offentlig ansatte ikke løn i 16 dage.

Han gør dog opmærksom på, at der er nogle undtagelser, som gør, at det ikke er alle i den offentlige sektor, der pludselig ikke skal møde, når solen står op i USA:

- Nogle dele af det offentlige apparat kører fortsat videre. Det drejer sig om liv og død, kan man sige. Der er nogle særlige måder, som man tager i brug, når sådan noget her sker, så militærfolk og sygeplejersker eksempelvis stadig kan få penge. Men resten, og det gælder over hele landet, de er sendt hjem uden løn.

Artikel fortsætter under billedet ...

Det er blandt andet parkbetjente over hele landet, der er sendt hjem uden løn, indtil Senatet finder en løsning. Foto: All Over Press
Det er blandt andet parkbetjente over hele landet, der er sendt hjem uden løn, indtil Senatet finder en løsning. Foto: All Over Press
 

Kampen om virkligheden
Siden meldingen om nedlukningen kom ved midnatstid i USA, har beskyldningerne fyget frem og tilbage mellem de to parter i Senatet. Demokraterne beskylder Trump og hans regering for at stå bag krisen, mens Det Hvide Hus kaster mudderet tilbage i hovedet på demokraterne:

Annonce:

- Senatets demokrater står bag nedlukningen. I aften har de sat politik over vores nationale sikkerhed, militærfamilier, sårbare børn og vores lands mulighed for at servicere alle amerikanere, siger talskvinde for Det Hvide Hus Sarah Huckabee Sanders ifølge ritzau.

Anders Agner Pedersen er heller ikke i tvivl om, at der lige nu foregår en indædt kamp om, hvem der skal stå med skylden for krisen:

- Lige nu handler det om, hvem der skal have aben siddende på sine skuldre. Begge partier giver hinanden skylden for det her shut down, og kampen om virkeligheden bliver ekstrem vigtig nu. Min umiddelbare vurdering er, at det her vil forstærke den store politikerlede, der hersker i USA. Derudover vil det grave kløften mellem de to partier dybere, og det kan ingen være tjent med.

Får ikke pengene igen
Han forklarer samtidig, at nedlukningen af den offentlige sektor vil blive modtaget ekstremt hårdt af den almindelige borger, da flere hundredtusinde kan stå til at miste mange penge, fordi de ikke får lønnen tilbagebetalt, når man finder en aftale.

Annonce:

- Det er kolossalt upopulært i befolkningen. Partnerne står stejlt over for hinanden, og det her er et bevis på, hvor elendig forhandlingskulturen er i Washington. Det her kan ingen være tjent med, men hvis der skal findes en løsning, så kræver det at begge sider er mere konstruktive.

I oktober 2013 vedtog kongressen en lov, der kompenserede de offentlige ansatte for deres 16 dage uden løn. Dette skete dog 10 måneder efter budgetlkrisen og fik derfor store følger for de 800.000 berørte borgere.

Ifølge New York Times er Senatet gået hjem uden at nå til enighed, men klokken 18 dansk tid lørdag vil de igen mødes, hvor man håber, at finde en midlertidig løsning, så budgettet kan blive bedtaget.

Det betyder en nedlukning af det amerikanske statsapparat

Anders Agner Pedersen, redaktør på Kongressen.dk, der er et medie med fokus på amerikansk politik, fortæller her, hvad en nedlukning af statsapparatet betyder.

Hvad sker der, når statsapparatet lukker ned?

- Alt føderalt lukker - ministerier, nationalparker, museer og så videre. Alle føderalt offentligt ansatte bliver sendt hjem uden løn og venter, til man når frem til en løsning, så man kan genåbne regeringen og få åbnet det offentlige Amerika igen.

- Det er et utroligt pres at lægge på en masse almindelige menneskers husholdning, at de bliver taget som økonomiske gidsler, siger Anders Agner Pedersen.

Strengt nødvendige stillinger som flyledere og det føderale forbundspoliti, FBI, bliver dog ikke sendt på orlov. Ligeledes bliver brevene fortsat delt ud, og skoler, politi og sygehuse bliver ikke berørt.

Da det skete i 2013 måtte cirka 800.000 offentligt ansatte gå på tvunget orlov i over to uger uden løn.

To tidligere nedlukninger - i 1995 og 1996 - kostede USA's stat omkring syv milliarder kroner.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:

... SE BILLEDERNE

Annonce:
Annonce: