Annonce:
Annonce:

Derfor sprænger Nordkorea kontor i luften

Diktaturet mener, at Sydkorea længe har overtrådt en aftale mellem de to lande på den koreanske halvø

Forbindelseskontor ved den koreanske grænseby Kaesong sprænges i luften. Videoredigering: Kristian Hansen
Annonce:
Følg Politik

'De praler som bange køtere'.

Sådan lyder meldingen fra det statskontrollerede nyhedsbureau KCNA i Nordkorea onsdag oven på sprængningen af et forbindelseskontor i grænsebyen Kaesong tirsdag.

Det nordkoreanske nyhedsbureau kaster mindre overraskende skylden for den seneste tids spændinger mellem de to lande på den koreanske halvø over på naboen mod syd.

Total katastrofe
Mens Sydkorea fortsat fastholder, at man ønsker at holde kommunikationslinjerne åbne, afviser Nordkorea fremover at tale med sine naboer.

Statsmediet hævder, at den seneste tids eskalering af konflikten, som resulterede i sprængningen af kontoret, sker, fordi Sydkorea har brudt den seneste aftale mellem de to lande fra 2018.

Annonce:

'Forkerte ord og handlinger er dømt til at give efterfølgende resultat. Det kan være med til at sætte Seoul (Sydkoreas hovedstad, red.) i flammer eller andre forfærdelige ting. De sydkoreanske myndigheder er nødt til at passe sig selv', lyder det fra KCNA.

Det er især Sydkoreas militærøvelser med USA, der har bragt sindene i kog hos regimet i Pyongyang. Det fortæller Kim Jong-uns søster Kim Yo-jong.

Ifølge britiske BBC kritiserer hun i skarpe vendinger Sydkoreas præsident, Moon Jae-in.

- Allerede før blækket var tørt fra den underskrevne aftale mellem nord og syd, accepterede han et sydkoreansk-amerikanske samarbejde under tvang fra sin herre (USA, red.).

Urimelig opførsel
På den anden side af grænsen vil Sydkorea ikke længere acceptere 'urimelig opførsel' fra Nordkorea. Det oplyser det sydkoreanske regeringskontor onsdag.

En regeringstalsmand for Sydkorea siger, at kritikken af præsident Moon Jae-in fra Kim Yo-jong, er 'en meget uhøflig og meningsløs handling'.

Annonce:

Søsteren, der også fungerer som Kims uofficielle toprådgiver, har advaret om 'gengældelse', som kan omfatte militær magt i en strid om flygtninge fra regimet i Nordkorea.

Kim Yo-jong har dertil også afbrudt hotlines og nedlagt et forbindelseskontor, som nu er ødelagt. Møder i bygningen skulle forbedre dialogen mellem landenes regeringer.

Spændingerne mellem de to lande er vokset, siden nordkoreanske afhoppere angiveligt sendte omkring 50.000 propaganda-flyveblade fra Sydkorea indover grænsen til Nordkorea.

Styret i Nordkorea har krævet, at Sydkorea griber ind over for flyvebladene, der kritiserer den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Genindsætter hæren
Tirsdag oplyste den nordkoreanske hær, at Nordkorea er ved at gennemgå en plan for at 'genindsætte hæren i de zoner, der er blevet demilitariseret som følge af aftalen mellem nord og syd'.

Annonce:

Planen indeholder også elementer, der skal 'omdanne frontlinjen til en fæstning og styrke den militære årvågenhed mod syd yderligere', oplyste Nordkoreas hær i en erklæring fra det statslige nyhedsbureau.

I 2018 underskrev de to landes ledere ellers en erklæring, hvori de lovede at arbejde for gøre Den Koreanske Halvø atomvåbenfri og indstille alle 'fjendtlige handlinger'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: