Det bliver ikke for børn: Her er Trumps plan for de første 100 dage

Donald Trump vil tage hårdt fat i sine første 100 dage som præsident. Og han er allerede begyndt

Trump har allerede været i fuld sving med at underskrive dekreter og bremse udmøntning af lovgivning, efter han blev præsident. Foto: Andrew Harnik
Trump har allerede været i fuld sving med at underskrive dekreter og bremse udmøntning af lovgivning, efter han blev præsident. Foto: Andrew Harnik

De næste 96 dage bliver ingen dans på roser for mange af de amerikanerne, præsident Donald Trump i valgkampen tordnede mod.

Siden Donald Trump blev USA's 45. præsident i fredags, har han nemlig lavet andet og meget mere end at skændes med medierne over størrelsen på publikummet til indsættelsesceremonien.

Se også: Billeder beviser: Trump taget i løgn

Og selvom han kun er fire dage inde i sit embede, er Trump allerede godt i gang. Nu skal mange af de vidtløftige og kradsbørstige valgløfter omsættes til konkret politik.

I gang
Trumps 'kontrakt' med de amerikanske vælgere, som han lagde på sin hjemmeside før valget, byder nemlig på en lang række voldsomme omvæltninger af amerikansk lovgivning, som ifølge den kontroversielle præsident skal igangsættes inden for de første 100 dage.

Donald Trumps kontrakt med den amerikanske vælger. Kilde: Donaldjtrump.com
Donald Trumps kontrakt med den amerikanske vælger. Kilde: Donaldjtrump.com
 

Trump har således på fire dage både underskrevet et præsidentielt dekret - en slags bekendtgørelse, der kan ændre anvendelsen af en lov - som skal rulle store dele af Barack Obamas sundhedsreform kaldet ObamaCare tilbage.

Han har indstillet al støtte til organisationer, der oplyser kvinder i tredjeverdenslande om mulighederne for abort.

Donald Trump - her indsat i fotokollage i en af stuerne i sin penthouse-lejlighed. Foto: AP/Richard Drew og Sam Horine Tæt på Glem Det Hvide Hus: Så vildt bor Donald Trump

Han har underskrevet et dekret, som vil trække USA ud af TPP-handelsaftalen for lande i Stillehavsregionen.

Derudover har Trump også bedt styrelser og ministerier at indstille udmøntning af vedtaget lovgivning, så den nye regering har tid til at sætte sig ind i tingene.

Og så sent som tirsdag eftermiddag har Trump godkendt to dybt kontroversille olierørs-føringer henover sårbare naturreservater og langs indianerreservater.

Native Americans har længe arbejdet mod planerne om at etablere olie-forsyningslinjer gennem North Dakota, men nu har Trump givet grønt lys til anlægget. Foto: AP Politik - 24. jan. 2017 - kl. 17:35 Trump godkender udskældte olieledninger: Skal gå tværs gennem kulturel perle

Trump er Trump
Ifølge USA-analytiker og Cand. mag. i amerikanske studier Mirco Reimer-Elster har Trumps første gerninger som præsident allerede gjort klart, hvilken præsident amerikanerne har fået:

- Trumps første handlinger bekræfter atter, at Trump er Trump. Dem, der gik og troede - eller håbede - at vi ville se en anden udgave af Trump i Det Hvide Hus, må tro om, siger Mirco Reimer-Elster til Ekstra Bladet.

- Præsidentens handlinger indikerer, at han har tænkt sig at leve op til sine valgløfter, hvilket i så fald vil være et signifikant kursskifte fra Obamaårene.

Donald Trump har underskrevet et dekret, som gør, at USA nu ikke længere er en del af forhandlingerne om en fælles frihandelsaftale. (Foto: AP) Politik - 23. jan. 2017 - kl. 18:18 Trump sætter handling bag ord: Trækker USA fra aftale om frihandel

Se også: Trump hopper i arbejdstøjet: Erklærer indsættelsesdag for nationaldag

Og de næste knap 100 dage er der endnu mere på vej, siger USA-ekspert og redaktør på Kongressen.com, Anders Agner Pedersen, til Ekstra Bladet:

- Det er en kæmpe fordel, at der er 'ren rød linje' i Repræsentanternes Hus, Senatet og Det Hvide Hus. Alle steder er kontrolleret af republikanerne.

- Der er virkelig tale om et paradigmeskifte. Og hvis han får held til at gennemføre sine løfter, vil der om kort tid kunne stå en mur ved den mexicanske grænse, siger Anders Agner Pedersen.

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster mener også, at Trump vil have held med at føre sine mange og store valgløfter ud i livet:

- I vid udstrækning vil republikanerne i Kongressen nok bakke op omkring Trumps mærkesager. Partiets minimalstats-konservative vil have det svært med de massive infrastrukturinvesteringer, som Trump har lovet, siger Mirco Reimer-Elster.

Mur og sundhedsreform
- Men de vil til gengæld være positiv overfor en skattereform med tilsvarende skattelettelser.

Ifølge Reimer-Elster bliver de helt store valgløfter dog også de helt store udfordringer for Trump:

- De store spørgsmål bliver afskaffelsen og erstatningen til ObamaCare og at bygge muren til Mexico. For begge dele er der opbakning i store dele af Det Republikanske Parti, men den lovgivningsmæssige proces kommer til at være lang og besværlig.

285 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere