Det Hvide Hus revser Danmark: Levestandarden i USA er langt højere

Den skandinaviske samfundsmodel står for skud i en ny rapport fra Trumps økonomiske rådgivere. Analysen er dog ikke helt korrekt, mener lektor i økonomi

Trump er lige nu på rundtur i USA for at skaffe opbakning frem mod midtvejsvalget 6. november. Den nye rapport er et godt argument for hans politiske kurs, mener ekspert. Foto: Ritzau Scanpix/Andrew Harnik
Trump er lige nu på rundtur i USA for at skaffe opbakning frem mod midtvejsvalget 6. november. Den nye rapport er et godt argument for hans politiske kurs, mener ekspert. Foto: Ritzau Scanpix/Andrew Harnik

På nogle områder er fattige amerikanere bedre stillet end en gennemsnitlig borger i Danmark, Sverige og Finland.

Det er blot en af de opsigtsvækkende konklusioner fra Det Hvide Hus' nye rapport 'Socialismens alternative omkostninger', som netop er blevet offentliggjort.

Heri advarer præsident Trumps økonomiske rådgivere kraftigt mod at indføre 'en socialistisk samfundsmodel', som man har i de nordiske lande. Den vil nemlig ramme amerikanerne på pengepungen, lyder vurderingen.

Pickuptrucks langt dyrere i Danmark
I den 72 sider lange rapport bliver Danmark nævnt en snes gange, hvor vores høje indkomstskatter og afgifter på biler særligt bliver brugt som et eksempel på alt for høje leveomkostninger.

'Hvis man indførte de nuværende politikker, man har i Norden, ville amerikanske familier, der har en gennemsnitsindkomst, skulle betale mellem 2000 og 5000 dollars (13.000 og 33.000 kroner, red.) ekstra om året i skat', konkluderes det blandt andet i rapporten.

Ifølge rapporten er 'de nordiske landes gennemsnitshjem også mindre end fattige amerikaneres hjem', hvilket betyder en lavere levestandard, fastslår de økonomiske eksperter:

'Levestandarden i de nordiske lande er mindst 15 procent lavere end i USA. Selv fattige husholdninger i USA har i visse henseender en bedre levestandard end den gennemsnitlige borger i Danmark, Sverige og Finland'.

Artiklen fortsætter under billedet

Prisen på Fords pickup truck, der er væsentlig lavere i USA end Danmark, bliver brugt som et eksempel på de alt for høje leveomkostninger i Norden. Foto: AP/Keith Srakocic
Prisen på Fords pickup truck, der er væsentlig lavere i USA end Danmark, bliver brugt som et eksempel på de alt for høje leveomkostninger i Norden. Foto: AP/Keith Srakocic

Gammelt argument
Under valgkampen i 2016 var demokraten Bernie Sanders, der tabte præsidentnomineringen til Hillary Clinton, ellers en ivrig fortaler for veldfærdsstaten i de nordiske lande.

Den populære demokrat Alexandria Ocasio-Cortez stormer mod en plads i Kongressen ved det kommende midtvejsvalg. Hun har også flere gange åbent kaldt sig selv for socialist.

Og polariseringen i amerikansk politik er stor. Det bekræfter Det Hvide Hus også indledningsvist i sin rapport.

'Socialismen er vendt tilbage til den politiske samtale i USA i året, hvor det er 200 år siden, at Karl Marx blev født. Detaljerede politiske forslag fra selvudnævnte socialister møder opbakning i Kongressen og blandt mange af de yngre vælgere', lyder det fra Det Hvide Hus, der fraråder at kigge til Norden, når det gælder samfundsmodel.

Den udmelding er der intet overraskende i, mener Edward Ashbee, der er lektor i økonomi ved Copenhagen Business School.

- Det er et gammelt og velkendt argument fra de konservative tænketanke i USA. Man har længe langet ud efter de socialistiske lande i Norden. Det er der ikke noget nyt i. På mange måder er det bare interllektuel argumentation frem mod midtvejsvalget for republikanerne. Det kommer nok ikke til at give ekstra stemmer, men det giver dem skyts til at angribe dem, der ønsker en samfundsmodel som i Skandinavien, siger han.

Han fastslår dog over for Ekstra Bladet, at økonomerne i Det Hvide Hus har været meget ensporede i deres analyse.

- Det afhænger naturligvis af, hvordan man kigger på tallene. I de nordiske lande er borgerne ikke godt stillet, hvis man sammenligner skattetrykket med købekraften. Men for at få et realistisk billede skal man medregne sundheds- og uddannelsessystemet, som er en enorm byrde for mange amerikanerne, siger han og fortsætter:

- På papiret ser det ud til, at leveomkostningerne er meget højere i Danmark, men det er ikke det fulde billede.

Amerikansk tv-vært i frådende angreb på Danmark: - Ingen vil arbejde

Det Hvide Hus revser Danmark: Levestandarden i USA er langt højere

Skandinavien et skrækeksempel
Det er ikke første gang inden for en relativt kort periode, at Danmark bliver hængt til tørre i USA.

I et intenst indslag, der blev sendt på Fox Business i august, sammenlignede værten Trish Regan Danmark med det uroplagede Venezuela. Indslaget postulerer, at danskere hverken vil arbejde eller færdiggøre studier.

Udsagnene kommer fra værten på kanalen, der er USA's mest sete erhvervskanal. Indslaget, der blev set omkring en million gange på Facebook på under et døgn, starter med dækbilleder af optøjer i Venezuela.

- Ingen mad, ingen job, vold, røverier. Det er, hvordan socialisme ser ud i Venezuela. Venezuelanere sulter. Når demokrater taler om socialisme, så siger de 'Vi taler ikke om Venezuela. Vi taler om Danmark'. Men noget er råddent i Danmark. For de gratis ting i Danmark er ikke gratis, siger Trish Regan.

Hun starter med at sige, at topskatten i 2015 var på 56 procent, og konkluderer, at det betyder, at alle reelt arbejder for staten. Dernæst siger værten, at det i 2013 kun var i tre ud af 98 kommuner, at over halvdelen af befolkningen var i arbejde.

- Ingen vil arbejde, siger Trish Regan, da hun præsenterer sine tal.

Og det er ikke nyt, at Danmark og resten af de nordiske lande står for skud, når specielt den konservative højrefløj i USA taler om socialisme uden for landets grænser, forklarer Edward Ashbee.

- I særdeleshed Sverige er historisk set blevet kritiseret af den amerikanske højrefløj. I 50'erne langede præsident Eisenhower ud mod svenskerne for at underminere familien. Senere er Danmark også kommet med i den ligning, og nu bliver samfundsmodellen altså også kritiseret.

Han understreger dog, at højrefløjen på nogle områder er selvmodsigende, fordi konservative tænketanke som Cato-Instituttet, samtidigt vurderer, at Danmark har et bedre klima for at skabe et succesfuldt forretningsliv end i USA.

Trish Reagan trækker i land efter Danmark-bashing

Tidligere ambassadør Gifford forsvarer Danmark over for Fox-vært

Obama retter skarp kritik mod Trump for at lyve og opdigte