Det Hvide Hus vil frigive klage fra whistleblower

Whistleblower-klagen er blandt hovedårsagerne til Demokraternes beslutning om at indlede en rigsretsproces

USA's præsident, Donald Trump. Foto: AFP
USA's præsident, Donald Trump. Foto: AFP
Følg Politik

Trump-administrationen vil frigive den whistleblower-klage, der er blandt hovedårsagerne til Demokraternes beslutning om at indlede en rigsretsproces.

Det siger en højtstående regeringskilde til det amerikanske medie Politico.

Administrationen har hidtil nægtet at offentliggøre klagen, men forventer at frigive den senere på ugen. Det var whistleblowerens klage, der satte gang i kontroverserne angående Trumps mulige pres på Ukraine.

Flere amerikanske medier, herunder The Washington Post, kunne beskrive, hvordan en whistleblower i den amerikanske efterretningstjeneste havde slået alarm over et eller flere opkald, som præsident Trump havde haft med 'en udenlandsk leder'.

Denne udenlandske leder er efterfølgende blevet identificeret som Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, ifølge blandt andet avisen The Wall Street Journal.

Whistleblowerens klage blev betegnet som troværdig og presserende af Michael Atkinson, der er generalinspektør hos de amerikanske efterretningstjenester.

Klagen blev sendt til USA's efterretningschef, Joseph Maguire, der dog ikke sendte klagen videre til Kongressens efterretningsudvalg - hvilket han burde have gjort, mener det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus.

Formand for efterretningsudvalget, Adam Schiff, har krævet, at klagen bliver udleveret og har kaldt tilbageholdelsen for lovstridig.

Klagen fra whistlebloweren skulle vise sig at være startskuddet til en større mængde afsløringer om Trumps kontakt med Ukraine.

Det er senere kommet frem, at Trump i flere opkald med Zelenskij angiveligt skal have presset på for en undersøgelse af tidligere vicepræsident Joe Bidens søn, der har lavet forretninger i Ukraine.

Biden er en af spidskandidaterne i Demokraternes primærvalg og dermed en mulig modstander ved præsidentvalget 2020.

Ifølge The Washington Post skulle Trump angiveligt have tilbageholdt militærbistand for at øge presset på Ukraine.

Trump har hårdnakket benægtet, at han har forsøgt at presse Ukraine - han har dog åbent erkendt, at han har talt med Ukraines præsident om Biden og sønnens ukrainske forbindelser.

Det Hvide Hus meddelte tidligere tirsdag, at man også ville frigive transskriberingerne af Trumps samtale med Zelenskij.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+