Det kom frem på corona-mødet

Mandag var landets 98 borgmestre indkaldt til møde med blandt andre justitsministeren. Her var det dog lidt tyndt med nye informationer

I sidste uge fortalte Magnus Heunicke, at et af kravene til åbning er, at man skal testes to gange om ugen.
Følg Politik

Mandag klokken 11 var landets borgmestre og regionsformænd indkaldt til møde med justitsminister Nick Hækkerup.

Indkaldt til stormøde: Borgmestre håber på genåbning

Nick Hækkerup havde indkaldt til mødet med landets borgmestre, hvor der dog ikke kom meget nyt frem. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nick Hækkerup havde indkaldt til mødet med landets borgmestre, hvor der dog ikke kom meget nyt frem. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
 

Mulig skoleåbning
Her kom ifølge borgmester i Læsø Kommune Karsten Nielsen ikke nogen konkrete nyheder i forhold til en genåbning. Fokus var på uddannelsesområdet, oplyser han.

- Der er intet kommet frem om øvrig genåbning af liberale erhverv og forretninger i øvrigt. Justitsministeren lagde ud med at sige, at de først havde modtaget rapporten fra ekspertgruppen tidligere i dag.

- Kom de med noget konkret i forhold til genåbning af skolerne?

- Nej, for de har jo ikke fået anbefalingerne studeret, men som jeg kunne forstå det, så er åbningen af 0.-4. årgang faktisk forløbet rigtig fint med hensyn til at få etableret den nødvendige testkapacitet. Det er de imponerede over i regeringen.

- Okay, så I er ikke blevet stillet noget i udsigt i forhold til, hvordan det skal ske?

- Nej, som jeg tolker det, så skal de først lige have tygget lidt på de ekspertudtalelser, siger Karsten Nielsen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Karsten Nielsen er borgmester i Læsø Kommune, hvor der de seneste to måneder blot har været en enkelt smittet. Foto: Hans Ravn/Ritzau Scanpix
Karsten Nielsen er borgmester i Læsø Kommune, hvor der de seneste to måneder blot har været en enkelt smittet. Foto: Hans Ravn/Ritzau Scanpix
 

Forventer ikke meget
Det bakkes op af borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S).

- Vi fik at vide, at i forhold til genåbningen skulle vi ikke forvente, at der var ret meget, der blev åbnet, og der ville først komme svar onsdag, fordi regeringen nu skulle kigge på de tal, der er kommet ind i dag, og så skulle de snakke med de andre partier i Folketinget.

- Umiddelbart fik jeg bekræftet min tidligere udmelding om, at jeg ikke forventer nogen særligt stor genåbning, siger Holger Schou Rasmussen.

Det blev dog afklaret, hvem der skal stå for tests af de forskellige områder. Kommunen skal selv stå for at få testet deres egne medarbejdere, folkeskolerne, daginstitutionerne og på friskoler.

- Alt, hvad der hedder ungdomsuddannelser, højskoler, efterskoler og så videre, det er regionerne og staten, der skal stå for det, siger han.

Justitsministeren: Test er en utrolig vigtig ingrediens

Regeringen ønsker testkapacitet til fuld genåbning, og det har man diskuteret med landets kommuner. Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) efter møde med landets borgmestre mandag.

- Vi har talt med kommunerne om at lave en testkapacitet, der er så stor, at man kan åbne det hele. Sådan kommer det næppe til at gå, men så er man forberedt til det, der måtte være sundhedsmæssigt belæg for at åbne. Der vil kommunerne være klar til at løfte opgaven på den del sammen med os og regionerne, siger Nick Hækkerup.

- Test er en utrolig vigtig ingrediens i det at kunne åbne samfundet igen.

- Nu har vi haft åbnet for 0. – 4.-klasse, hvor kommunerne faktisk har etableret testkapacitet i forhold til personalet. Det har vist sig at fungere ret godt, og det er i virkeligheden det system, man bygger oven på, siger justitsministeren

Kilde: Ritzau

Næsten intet nyt
Det var meget småt med informationer på mødet, hvor borgmesteren da også måtte erkende, at der ikke var kommet noget nyt.

- Nej, egentlig ikke. Men i og med at man er opmærksomme på, at der skal etableres flere teststeder rundt om i landet, så tænker jeg jo, at man har et eller andet i tankerne, der er lidt positivt for skoleområdet.

- Forventer du nyt senere i dag?

- Nej, det gør jeg ikke. Vi er blevet stillet onsdag i udsigt, hvor man vil komme med en helt konkret udmelding. Det kan da godt være, at der kommer et Skype-møde igen sidst på dagen i morgen, men det har jeg ingen viden om, siger Karsten Nielsen.

Heller ikke Holger Schou Rasmussen forventer noget nyt.

- Det er vent til onsdag. Og han (justitsminister Nick Hækkerup, red.) gentog flere gange, at man nok ikke skulle sætte næsen op efter det store, fortæller Holger Schou Rasmussen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind