DF-boom på Borgen: Sådan er det gået 'Tulles tosser'

Dansk Folkeparti fik et kanonvalg, og det betyder, at en række kontroversielle og højtråbende lokalpolitikere bliver forfremmet

Til fredagens dronningerunde sagde Thulesen Dahl, at han ikke vil være statsminister

Før valget satte Ekstra Bladet fokus på det farverige galleri af DF'ere, der stillede op til Folketinget.

Flere af DF-kandidaterne har udtalt sig yderst kontroversielt og har nødtvungent beklaget, andre har sågar været i karambolage med loven.

Med overskriften 'Tulles tosser' kom seks kandidaters udtalelser i fokus. Fire af dem er nu kommet i Folketinget efter Dansk Folkepartis kanonvalg torsdag, hvor partiet blev andet størst på Borgen med 37 mandater.

Det er især temaet islam og muslimer, som har bragt flere af de lokale DF’ere på dybt vand. Men også banalt politisk håndværk, som at overholde en politisk aftale og tie med fortrolige oplysninger, har givet udfordringer.

Dynamisk duo
En af DF's kontroversielle kandidater er Kenneth Kristensen Berth, der efter eget udsagn bedste venner med Morten Messerschmidt, som han kender tilbage fra tiden i DFs Ungdom i starten af 00’erne.

Her brillerede den dynamiske duo bl.a. med at blive idømt 14 dages betinget fængsel ved Østre Landsret for en kontroversiel plakat, som forestillede hætteklædte blodplettede mænd med Koranen i hånden. Plakaten skulle advare mod et multietnisk samfund.

Men heller ikke de kvindelige politiske modstandere går ramt forbi.

Nedringede Johanne

Eksempelvis betegner han i Dansk Folkeblad Johanne Schmidt-Nielsen (EL) som en ’nedringet folkeforfører’ med ’flygtig lillepigecharme’. En beskrivelse, han står 100 procent ved.

- Jeg synes, det er en meget rammende karakteristik af hende. Der er ikke så meget kommunistisk babushka over hende, sagde han, da Ekstra Bladet konfronterede ham i marts.

- Feminister og andre vil nok sige, at det er en dybt sexistisk udtalelse?

- Det tager jeg fredeligt. Jeg synes, dt feminister vi har i Danmark burde kaste sig over noget mere fornuftigt, som eksempelvis deres medsøstres vilkår i den muslimske verden.

Den 38-årige DF’er arbejder for sit parti på Christiansborg, sidder i Vallensbæk byråd og er regionsrådsmedlem i Hovedstaden.

Det bliver gruppeformand Peter Skaarups opgave at tøjle de nye og potentielt uartige folkevalgte i Dansk Folkepartis gruppe på Christiansborg.

Men den garvede fortaler for hårdere straffe til kriminelle er overbevist om, at han nok med hjælp fra partiets tradition for topstyring skal holde sine nye folk på dydens smalle sti.

– Det er ligesom et fodboldhold. Ét er, hvad man har sagt og ment som folketingskandidat, før man bliver valgt. Noget andet er, hvad kommer der til at ske, når man skal indgå i gruppens arbejde, påpeger Peter Skaarup.

De resterende kandidater i fokus, som nu er kommet i Folketinget, er Marlene Harpsøe, Merete Dea Larsen og Pernille Bendixen.

I Ekstra kan du se hele person-galleriet over de kontroversielle DF'ere, og hvad de har sagt og skrevet, samt et længere interview med Peter Skaarup om de kontroversielle kandidater.

Kristian Thulesen Dahl (foto: Jakob Jørgensen) Politik På Tulles valghold: En hær af 'løsgående missiler'

Rettelse: Ekstra Bladet skrev tidligere fejlagtig, at Kristoffer Hjort Storm var blevet valgt ind. Det var en fejl, som vi beklager.

1 af 2 Ekstra Bladets forside om DF-kandidaterne.
2 af 2 Valgets store vinder, Dansk Folkeparti, tog fusen på de fleste meningsmålingsinstitutter. (Foto: Niels Hougaard)
247 kommentarer
Vis kommentarer