DF-formand kalder aftale om genåbning forhastet

Kristian Thulesen Dahl mener ikke, at partier har fået særlig indflydelse på næste skridt af genåbningen

Kristian Thulesen Dahl er utilfreds med tempoet i forhandlingerne om en genåbning af Danmark. Han synes ikke, at der er tid til, at partierne bliver ordentligt hørt. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kristian Thulesen Dahl er utilfreds med tempoet i forhandlingerne om en genåbning af Danmark. Han synes ikke, at der er tid til, at partierne bliver ordentligt hørt. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Nattens aftale om at lade eksempelvis frisører og fysioterapeuter åbne fra på mandag er lavet i sådan en hast, at Dansk Folkepartis formand mener, at partier reelt ikke fik mulighed for indflydelse.

- Det som statsministeren på forhånd sagde, at regeringen ønskede ville åbne som det næste, det er det, som åbner. Så enkelt kan det siges, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han henviser til, at statsministeren på et pressemøde tirsdag luftede mulighed for at åbne landet en smule mere. Her sagde hun, at regeringens fokus var på arbejdspladser.

- Vi havde ønsket at få regnet på andre kombinationer af åbning, men det var ikke muligt, siger partilederen.

- Jeg spurgte helt konkret, om vi ikke havde mulighed for at forhandle videre i dag, men det var der simpelthen ikke mulighed for, og det er jo statsministeren, der vælger det, siger Kristian Thulesen Dahl.

Blandt andet havde Dansk Folkeparti ønsket, at dele af de liberale erhvervsliv - eksempelvis kosmetologer, tatovører og lignende - skulle vente med af åbne.

Det kunne måske have givet plads til at sende efterskoleelever tilbage på skolen den sidste halvanden måned af skoleåret, siger DF-formanden.

- Men det var der bare ikke mulighed for at få beregnet. Så det vi ved ikke, hvad det havde betydet. Men okay, sådan er demokratiet også, når der er stort flertal, som siger okay til sådan en proces.

Statens Serum Institut har i de beregninger, som partierne fik udleveret et par timer før videomødet torsdag aften, regnet samlet på, hvad det vil betyde, at alle 9. og 10. klasser vender tilbage til skolen.

Og altså ikke specifikt efterskoleelever, som udgør en mindre gruppe.

Men hvorfor blåstempler Dansk Folkeparti en aftale, som partiet egentligt ikke er tilfreds med?

- Det er fordi, vi har fået skrevet ind, at den næste fase skal være anderledes, og at partierne i højere grad skal være en del af planen for genåbningen, siger Kristian Thulesen Dahl.

Blandt andet vil han have en prioriteret liste og en køreplan for, hvad der løbende skal åbnes for, efterhånden som det bliver sundhedsmæssigt forsvarligt.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind