DF fylder 20 år: Klart nej til regeringsansvar

Thulesen har massiv opbakning fra DF-bagland til sin afvisning af at gå i regering med V, viser rundspørge

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, traf den rigtige beslutning, da han efter forhandlingerne på Christiansborg i juli måned afviste at gå i regering med Venstre. Det mener i hvert fald et meget stor del af Dansk Folkepartis bagland.

I en rundspørge, som Ritzau har foretaget, svarer hele 83 ud af de 90, som har svaret på spørgsmålet, at de støtter beslutningen om at stå uden for regering.

Meldingen kommer samtidig med, at Dansk Folkeparti lørdag fejrer sit 20 års jubilæum med masser af musik og underholdningsindslag på partiets årsmøde i Herning.

Årsmødet er flyttet fra det mindre Herning Kongrescenter til Jyske Bank Boxen, fordi der ganske enkelt ikke var plads til de mange deltagere.

Jyske Bank Boxen har tidligere huset store folkelige arrangementer som Melodi Grand Prix, og dermed er scenen for mødet i sig selv blevet et symbol på partiets udvikling.

På to årtier er DF gået fra at være fire udbrydere, der ikke blev spået nogen stor fremtid, da de vaklede ud af ruinerne af Fremskridtspartiet, til et egentligt Folkeparti. Det største parti i blå blok med opbakning fra 21,1 procent af vælgerne.

På den baggrund vil jubilæet sikkert også blive brugt til at sammenligne DF med en teenager, der har vokset sig stor og stærk, og som nu fylder 20 år, men stadig ikke er helt klar til at tage det ansvar, der følger med alderen.

Selvom Dansk Folkepartis gruppe i Folketinget nu tæller hele 37 medlemmer, så fastholder Thulesen dog, at det var en rigtig beslutning at stå uden for regeringen.

- Hvis man ikke får nok igennem, når der forhandles regeringsgrundlag, så er man bundet. Det var det Margrethe Vestager gjorde, hver gang Socialdemokraterne ville noget andet. Så hev hun regeringsgrundlaget op og sagde: I er forpligtet på det her, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han mener, at flygtninge- og migrantkrisen understreger, hvor vigtigt det kan være at stå frit, fordi den aktuelle krise giver mulighed for, at DF kan markere forskellen til regeringen:

- Det, vi kunne komme igennem med i regeringsgrundlaget, var simpelthen for småt, og det ville have gjort det umuligt for os at kæmpe kampen for blandt andet reel grænsekontrol.

- Derfor var det en rigtig beslutning, også når vi evaluerer det nu, siger Kristian Thulesen Dahl.

Selvom Dansk Folkeparti afviser regeringsansvar, så har partiet igennem 00'erne vist, at man var parate til at tage ansvaret som det stabile støtteparti, der år efter år indgik finanslov med regeringen.

Den rolle kan partiet få igen, når forhandlingerne om finansloven for alvor går i gang i oktober.

47 kommentarer
Vis kommentarer