DF: Grækenland bør forlade euroen

Græsk kriseplan løser ikke landets problemer. De bør gå fra euroen, mener DF's udenrigsordfører Søren Espersen

Grækenland får nok endnu en kriseplan ved EU's topmøde søndag, men det løser ikke grækernes kroniske økonomiske problemer. De bør i stedet forlade euroen, få nedskrevet en astronomisk statsgæld, og så skal der tildeles nødhjælp til fattige grækere.

Det siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

Han leder som formand for Udenrigspolitisk Nævn søndag mødet med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) før EU-topmødet i Bruxelles med ét emne på dagsordenen: Grækenlands situation.

- Nu er der så kæmpe stort pres på tyskerne, at de ikke kan sidde det overhørigt. Så skal tyskerne betale endnu en gang. Jeg tror ikke, at det kan implementeres med moms for små og store græske øer og et skattevæsen, som ikke fungerer, siger Søren Espersen.

Ved topmødet ventes Grækenland at få nye lån for 60 milliarder euro (godt 450 milliarder kroner). Med kriseplanen skal de i 2016 ifølge nyhedsbureauet Reuters spare én procent af bruttonationalproduktet på pension samt øget selskabsskat og moms.

- Det bedste, grækerne kunne gøre, var at gå fra euroen. Den tynger dem. Det vil bare være en stakket frist. Fem år er gået på denne måde. Der er hver gang stillet reformer i udsigt, uafhængig af hvilken regering der sad i Grækenland, siger Søren Espersen.

Samtidig skal EU sende nødhjælp til fattige grækere for at sikre, at Grækenland ikke kaster sig i favnen på Rusland og svækker Nato. USA's præsident Barack Obama har advaret mod at isolere Grækenland, påpeger han.

- Cypern er der allerede. Den græske befolkning skal hjælpes med lån og nedskrivning af statsgæld. Hvis det ikke sker, så jager man dem lige i armene på russerne. De græsk-russiske forbindelser har eksisteret siden middelalderen, siger Søren Espersen.

12 kommentarer
Vis kommentarer