Annonce:
Annonce:

DF: Kun en samlingsregering redder Grønland fra ruin

Hvis ikke de grønlandske partier laver bred regering, har de ikke forstået situationens alvor, mener DF

Grønland bør lave en bred regering, mener DF. Foto: Peter Klint/POLFOTO
Grønland bør lave en bred regering, mener DF. Foto: Peter Klint/POLFOTO
Annonce:
Følg Politik

Grønland lider af negativ vækst, statsbudgettet er i et stort minus, og fremgangen lurer ikke lige rundt om hjørnet. Derfor er politikerne nødt til at danne en bred samlingsregering, hvis selvstyret skal på rette spor efter fredagens valg.

Sådan lyder meldingen fra Søren Espersen, der er grønlandsordfører for Dansk Folkeparti.

Siumut med den nye partiformand Kim Kielsen i spidsen blev trods en tilbagegang på tre mandater en kneben vinder af valget.

Dermed har partiet i første omgang mulighed for at forhandle en regering på plads, hvor der som minimum skal findes yderligere fem mandater. Søren Espersen håber, at Siumut afholder sig fra at danne regering med et spinkelt flertal i ryggen.

Annonce:

- Hvis Danmark stod i en tilsvarende økonomisk katastrofesituation, så tror jeg, at der ville blive dannet blive en samlingsregering bestående af i hvert fald de tre-første største partier. Og det er det, der skal til for Grønland. Ellers går Grønland rabundus, siger Søren Espersen til Ritzau.

I sidste uge kom det frem, at der var et dybt hul i landskassen, da underskuddet ventes at lande på 275 millioner kroner i år. Tidligere var der regnet med et overskud på 21 millioner kroner, men indtægterne har været lavere end forventet.

- Underskuddene på statens finanser er astronomisk store. I sådan en situation, hvor man styrer direkte mod afgrunden, er den eneste redning mod et økonomisk kollaps at lave en national samlingsregering.

- Hvis ikke grønlænderne ser det på samme måde, så er det, fordi de ikke forstår situationens alvor, siger Søren Espersen.

Inuit Ataqatigiit (IA) med Sara Olsvig i spidsen fik ligesom Siumut 11 mandater.

Hvis ikke de to største partier går sammen, kan Siumut vælge at danne regering med den tidligere regeringspartner Atassut og Partii Naleraq, der har den tidligere landsstyreformand Hans Enoksen som formand.

Annonce:

De to partier har henholdsvis to og tre mandater.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: