DF vil bevare omstridt håndtryk ved hjælp af sprit

Nye statsborgere skal ikke give hånd ved grundlovsceremonier det næste stykke tid for at undgå coronasmitte

Dansk Folkepartis Marie Krarup er uforstående over for suspenderingen af håndtryk for at få dansk statsborgerskab. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dansk Folkepartis Marie Krarup er uforstående over for suspenderingen af håndtryk for at få dansk statsborgerskab. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Dansk Folkeparti er utilfreds med, at regeringen vil suspendere håndtryk ved grundlovsceremonier, hvor man bliver tildelt dansk statsborgerskab.

Det er coronaudbruddet, der får regeringen til at suspendere den del af ceremonien, da det generelt anbefales slet ikke at give hånd i disse dage.

- Vi mener, at vi skal bevare håndtryk ved grundlovsceremonier. Det kan ske ved afspritning før og efter, men vi skal selvfølgelig sikre, at det sker under sundhedsmæssige forsvarlige forhold.

- Ellers bør vi overveje, om det er nu vi skal tildele statsborgerskaber, siger Marie Krarup, der er indfødsrets- og integrationsordfører for DF, i en skriftlig kommentar.

- Desværre handler denne udmelding nok mere om, at partier på venstrefløjen har presset regeringen af værdipolitiske årsager.

- Det handler jo i bund og grund om, at man ikke har lyst til at indordne sig under danske normer, siger Marie Krarup.

Hun henviser til, at S-regeringens støttepartier - De Radikale, Enhedslisten og SF - på det seneste har presset på for at få håndtryksdelen ud ceremonien under coronakrisen.

Til Ritzau uddyber Krarup:

- Generelt skal man ikke give håndtryk. Men jeg har lige talt med en læge, som siger, at han sagtens kan forestille sig et setup, hvor man laver håndtrykket meget kort.

- Man går hen til en spritstation, afspritter sin hånd, giver håndtrykket meget kort, og går så hen til en spritstation og afspritter igen. Gør man det meget kort, kan det gøres uden den store risiko.

Da omfanget af coronaudbruddet blev kendt i Danmark, valgte regeringen i første omgang helt at udskyde grundlovsceremonierne. Vurderingen var, at håndtrykket var en vigtig del af det at få statsborgerskab.

Nu siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S):

- Vi kan selvfølgelig ikke forlange, at nye statsborgere skal give borgmesteren hånden, når sundhedsmyndighederne anbefaler, at man slet ikke giver hånd.

Det var den daværende VLAK-regering, som sammen med Socialdemokratiet og DF stod bag retningslinjerne i grundlovsceremonien. I den forbindelse var håndtrykket ganske omstridt.

Men anført af den daværende minister på området, Venstres Inger Støjberg, blev der landet en aftale, hvor der skal gives hånd for at få dansk statsborgerskab.

Støjberg, som i dag er Venstres næstformand, stiller ikke op til interview. Venstre henviser til indfødsrets- og integrationsydelsesordfører Morten Dahlin.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind