Diplomatisk drama: Nu er der ny ballade

En kæmpe supertanker på vej til Iran er blevet stormet af det britiske militær, og det har skabt ballade. Først blev iranerne sure, og nu blander spanierne og amerikanerne sig

Her ses supertankeren ud for Gibraltars kyst. Video: Reuters via Ritzau Scanpix

En 330 meter lang supertanker er lige nu årsag til en omgang rodet diplomatisk kluddermor.

Torsdag fandt dramaet sted ud for Gibraltars kyst, hvor et hold på 30 mænd fra den britiske flåde samt 16 betjente fra Gibraltar beslaglagde supertankeren Grace 1.

Det var iranerne langtfra tilfredse med, og Irans udenrigsminister reagerede prompte og kontaktede den britiske ambassadør i Iran med henblik på at tale om en 'ulovlig kapring' af et iransk skib.

Senest har Iran krævet, at en olietankeren bliver frigivet øjeblikkeligt, og hvis det ikke sker, så har en iransk embedsmand sagt, at et britisk olietankskib kan blive opbragt som gengæld.

Spanien blander sig
Og for at gøre det endnu mere kompliceret er Spanien også gået ind i sagen. De er også vrede over briternes aktion på Gibraltar.

Ifølge den spanske udenrigsminister, Josep Borell, har briterne trådt over grænsen.

- Vi er i gang med at undersøge omstændighederne, ligesom vi kigger på, hvordan det påvirker vores suverænitet, siger han ifølge The Guardian.

Det er dog ikke første gang, der er ballade mellem de to lande. Spanien mener, at vandet omkring Gibraltar er en del af deres farvand, mens briterne mener, at de har ret til det. Derfor er der påny opstået problemer.

Spanien bakker dog op om, at der skulle handles, da de deler briternes overbevisning om, at der var mistanke om, at skibet var på vej til Syrien med olie fra Iran.

Artiklen fortætter under billedet ...

 

- Vi havde grund til at tro, at Grace 1 havde olie ombord, som skulle fragtes til et raffinaderi i den syriske by Baniyas. En enhed, som er underlagt EU's sanktioner mod Syrien, siger Fabian Picardo, mens han takker alle involverede parter ifølge BBC.

USA kan stå bag
Også amerikanerne har blandet sig i striden.

USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har skrevet følgende på Twitter.

'Strålende nyhed: Storbritannien tilbageholder supertankeren 'Grace 1' ladet med iransk olie til Syrien i strid med EU's sanktioner'.

Og nu tyder det også på, at amerikanerne har haft noget at skulle have sagt i sagen. Ifølge Josep Borrell var det USA, der krævede skibet stoppet, fordi USA efter bruddet med atomaftalen har genindført skrappe sanktioner over for Iran. Herunder en olieembargo, der skal forhindre, at Iran sælger olie på verdensmarkedet.

EU er fortsat opsat på at bevare atomaftalen med Iran, som USA trak sig ud af sidste år. Derfor komme denne sag på et meget ubelejligt tidspunkt.

Ifølge Marine Traffic vejer skibet 300.579 tons og er 330 meter langt. Det svarer til tre fodboldbaner.

 

300 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere