Dokumenter belaster Esben Lunde: Gav formentlig falske oplysninger under samråd

Ministeren talte med stor sandsynlighed usandt endnu engang under fredagens samråd, da han sagde at embedsmænd havde anbefalet et særligt forslag

Dokumenter peger på, at miljø- og fødevareministeren gav misvisende oplysninger under fredagens samråd i Folketinget. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Dokumenter peger på, at miljø- og fødevareministeren gav misvisende oplysninger under fredagens samråd i Folketinget. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Følg Politik

Esben Lunde Larsen sagde under fredagens samråd i Folketinget, at han havde fremlagt særligt et forslag til at bekæmpe 'kvotekonger' i fiskeindsindustrien, fordi hans embedsmænd havde anbefalet det.

Men det udsagn fra miljø- og fødevareministeren modsiger dokumenter, som Berlingske har har fået indsigt i.

Kerneargumentet fra Esben Lunde var en tro- og loveerklæring. Den ville ifølge ham - og hans embedsmænd - virke bedst.

Berlingske skriver fredag, at en oversigt fra NaturErhvervstyrelsen sendt til Miljø- og Fødevareministeriet har anbefalet det stik modsatte af, hvad Esben Lunde påstår.

Oversigten er fra 2016, og der står, at tro- og loveerklæringer vil være uden virkning.

- Erklæringer vil betyde et bureaukratisk system med administrative byrder for fiskerne, som ikke får nogen effekt på kvotekoncentrationerne, konkluderer embedsmændene i NaturErhvervstyrelsen.

Misvisende oplysninger
Det hænger bare ikke helt sammen med Esben Lundes udsagn. Flere gange under samrådet fredag sagde Esben Lunde, at styrelsen havde sagt til ham, at han skulle gå med tro- og loveerklæringen, da det var det, der virkede.

I embedsmændenes konklusion kommer de slet ikke frem til en eneste positiv virkning ved at indføre erklæringerne. Der opridses tværtimod en række ringe konsekvenser.

Lundes nye møgsag

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde (V) har talt usandt for Folketinget, ifølge Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Det fremgår af et samrådsspørgsmål, som er blevet offentliggjort på Folketingets hjemmeside.

'Ministeren bedes redegøre for, hvorfor han har talt usandt og tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget i sagen om stramning af reglerne i relation til kvotekoncentration (kvotekonger)', skriver DF's og rød bloks medlemmer af Miljø- og Fødevareudvalget i samrådsspørgsmålet.

Kvotekonger er få magtfulde og velhavende fiskere, som sidder på meget store fiskekvoter og dermed en i uforholdsmæssig stor del af fiskeriet. Dermed får få fiskere nærmest monopol, mens mindre fiskeskippere må opgive deres erhverv.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen - og et flertal i Miljø- og Fødevareudvalget - har gang på gang efterspurgt muligheder for at stramme op i forhold til de såkaldte kvotekonger, som ifølge Ib Poulsen benytter sig af 'stråmænd' og 'konefinter' til at kontrollere fiskekvoterne.

Men Esben Lunde har tidligere afvist, at man kunne gøre andet end at bede kvotekongerne om at udfylde nogle tro- og love-erklæringer om, at de har reel kontrol over fiskeriet af de kvoter, som de kautionerer økonomisk for.

Under samrådet led Esben Lunde af hukommelsessvigt, da han meddelte, at han ikke kunne huske, om han havde set den nævnte oversigt fra NaturErhvervstyrelsen.

Dog kunne ministeren godt huske et cover fra den 10. marts 2016, hvor styrelsen nævner at erklæringerne ikke vil være hensigtsmæssige men i stedet besværliggøre.

Og det er ikke alt.

Endnu et notat fra januar 2016 til Miljø- og Fødevareudvalget viser, at styrelsen fraråder erklæringen.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører siger til Berlingske at tilliden til ministeren i hvert fald ikke er styrket efter de nye oplysninger.

- Meget tyder på, at ministeren ikke har holdt sig til sandheden, når han siger, at tro- og loveerklæringer er det mest effektfulde, siger Ib Poulsen.

'Mig bekendt'
Udtrykket 'mig bekendt' er centralt i Miljø- og fødevareminister Esben Lundes (V) forklaring på beskyldninger om at lyve overfor et flertal i Folketinget.

Berlingske kunne torsdag offentliggøre et dokument fra en styrelse under Miljø- og Fødevareministeriet, som viste 16 mulighederne for at stramme op overfor de såkaldte kvotekonger.

Dokumentet var fra december 2015, og Esben Lunde forklarede, at han aldrig havde set det.

- Jeg er aldrig - mig bekendt - blevet forelagt den 16 punkts plan fra Landbrug- og Fiskeristyrelsen tilbage fra december 2015, siger Esben Lunde.

En flertal af partierne har i et stykke tid efterspurgt stramninger, men Esben Lunde har ikke givet oplysninger om strammer-kataloget videre.

Ministeren erkender dog, at han har holdt mindst én stramning skjuldt.

Esben Lunde afviser at svare på, hvad det er for en stramning mod kvotekonger, som han aldrig fortalte partierne om.  Læs Esben Lundes forklaring her:

'Mig bekendt': Her er Lundes forklaring i ny møgsag

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+