Dommer trodser Trump: Du kan ikke blokere folk

Det er et brud på forfatningen, når Trump blokerer sine kritikere på Twitter, fastslår dommer

En dommer fra New York har givet anklaget medhold i, at Trump handler imod forfatningen på Twitter. Foto: AP/Andrew Harnik
En dommer fra New York har givet anklaget medhold i, at Trump handler imod forfatningen på Twitter. Foto: AP/Andrew Harnik

USA's præsident er en særdeles aktiv mand på det sociale medie Twitter.

Donald Trump er ikke kendt som typen, der lægger fingre imellem, når han griber til tasterne for at udtale sig om diverse politiske sager. Med mere en 52 millioner følgere er præsidenten også en særdeles populær herre, men det er åbenbart ikke alle, som Trump selv gider at se eller høre på.

Verdens mægtigste mand kan tilsyneladende ikke få nok af at svine to studieværter på Twitter. Foto: AP Samfund Trump fortsætter twitter-krig med studieværter

Flere gange har han nemlig blokeret andre brugere, og det er et brud på ytringsfriheden og dermed den første tillægsparagraf i den amerikanske forfatning (the First Amendment red.), har en dommer fra New York onsdag faslået.

Det skriver flere internationale medie herunder CNN.

Dommer Naomi Reice Buchwalds domsafsigelse kommer på baggrund af et sagsanlæg fra The Knight Institute, der beskæftiger sig med spørgsmål om netop ytringsfriheder og er en del Columbia University. På vegne af en række individer har de ført sagen.

Dommeren fra New York lage vægt på, at ingen politikere - end ikke præsidenten - er hævet over loven, skriver Buchwald blandt andet.

'Vi finder, at det interaktive sted hvor Twitter-brugere direkte kan involvere sig og interagere med indholdet fra præsidentens tweets, er et offentligt forum. Ved at blokere anklagerne på baggrund af deres politiske holdning er det fra et konstitutionelt synspunkt diskrimination og et brud på den første tillægsparagraf i den amerikanske forfatning'.

Nogenlunde samtidig med, at historien kom frem i medierne, skrev Trump i et kryptisk tweet blot ordet 'Heksejagt', hvilket med sandsynlighed er rettet mod dommerens afgørelse.


Hylder dommen
Hos den anden side var man onsdag yderst tilfreds med dommen. Til CNN fortæller Jamuel Jaffer, der er direktør i the Knight Institute, at den sender et vigtigt budskab:

- Vi er glade for for rettens afgørelse, der afspejler de basale rettigheder i den første tillægsparagraf i den amerikanske forfatning. Præsidentens praksis med at blokere kritikere på Twitter er forfatningsstridig, og vi håber, at dommen vil bringe dette til en ende.

Nogle af de mest fremtrædende personer, som Trump har blokeret, inkluderer den kendte forfatter Stephen King, komikeren Rosie O Donnell og modellen Chrissy Teigen. En anden, mindre kendt, er sociologiprofessoren Philip Cohen, der ikke var specielt positiv efter onsdagens dom.

- Jeg ved ikke, om det kommer til at ændre på noget. Han er åbenlyst ikke interesseret i at høre, hvad vi har at sige, fortæller Philip Cohen.

Justitsministeriet har efterfølgende været ude og forsvare præsidenten. Ministeriet mener, at Trump har ret til at beslutte, hvordan han vil bruge sin tid på det sociale medie.

Se også: Trump og Hillary i åben Twitter-krig

118 kommentarer
Vis kommentarer