Domstol: Præsidentvalg skal gå om

Resultatet af præsidentvalget er annulleret, siger lederen af forfatningsdomstolen i Wien, Gerhard Hölzinger

Nobert Hofer, som på billedet her, måtte 22. maj se sig slået med få tusinde stemmer af den tidligere leder af De Grønne Alexander Van der Bellen fra De Grønne. Han fik 50,3 procent af stemmerne og Hofer 49,7 procent. (Foto: AP)
Nobert Hofer, som på billedet her, måtte 22. maj se sig slået med få tusinde stemmer af den tidligere leder af De Grønne Alexander Van der Bellen fra De Grønne. Han fik 50,3 procent af stemmerne og Hofer 49,7 procent. (Foto: AP)
Følg Politik

Østrigs forfatningsdomstol siger, at præsidentvalget den 22. maj, som det højreorienterede Frihedspartis (FPÖ) kandidat tabte snævert, skal gå om, skriver Reuters.

- Resultatet af præsidentvalget i maj er annulleret, siger lederen af forfatningsdomstolen i Wien, Gerhard Holzinger, ved et pressemøde.

Domstolen siger, at den har taget stilling til sagen ud fra de almindelige valgregler.

Marginaler afgjorde præsidentvalget, hvor Norbert Hofer fra det indvandrerkritiske Frihedspartiet overraskende tabte.

- Norbert Hofer får medhold i sin klage, siger Holzinger.

Når valget går om, får Hofer en ny chance for at blive det første statsoverhoved fra den yderste højrefløj i Den Europæiske Union.

Hofer måtte 22. maj se sig slået med få tusinde stemmer af den tidligere leder af De Grønne Alexander Van der Bellen. Han fik 50,3 procent af stemmerne og Hofer 49,7 procent.

- Der er opdaget for mange tvivlstilfælde omkring optælling af stemmer til, at valget kan godkendes, siger iagttagere i Wien, efter at vidner under flere ugers høringer i forfatningsdomstolen har fortalt om adskillige uregelmæssigheder i blandt andet optælling af brevstemmer.

FPÖ står meget stærkt i meningsmålingerne forud for det næste parlamentsvalg, som ifølge planen skal finde sted i 2018.

I modsætning til flere andre lande bliver præsidenten i Østrig valgt direkte af befolkningen. I praksis har præsidenten en tilbageholden rolle, hvor han ikke blander sig i det politiske liv og koncentrerer sig om de repræsentative opgaver.

Præsidenten har altså hovedsageligt en ceremoniel funktion som statsoverhoved, men han har mulighed for at gribe ind i politikken, da han skal underskrive alle love, og han er formel chef for Østrigs militær.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+