Donald Trump frikendt i rigsretssag

USA's præsident Donald Trump er blevet frikendt i rigsretssagen imod ham

Til sidst i videoen står der på engelsk 'for evigt'. Den har allerede trukket overskrifter verden over.

Ganske som forventet blev USA's præsident Donald Trump frikendt onsdag aften i rigsretssagen imod ham. Det var næsten givet på forhånd, da republikanerne har flertallet i senatet, som er den instans, der har skullet stemme.

For at afsætte præsidenten skulle to tredjedele have stemt for, at præsidenten var skyldig i anklagerne. Republikanerne sidder dog på 53 ud af 100 pladser i Senatet.

Frikendt
Ifølge Reuters blev afstemningen 52-ikke skyldig og 48 stemte, at præsidenten var skyldig i anklagen om magtmisbrug. Han er også blevet frikendt for det andet anklagepunkt om at forhindre Kongressens arbejde, med 53-ikke skyldig stemmer.

Det er dog nævneværdigt, at Trumps partifælle Mitt Romney samme dag kom med en bredside mod præsidenten og tilkendegav, at han ville stemme imod ham på første anklagepunkt om at have misbrugt sit embede.

- Det er måske den mest destruktive og grove overtrædelse af et offentlige embede, som jeg kan forestille mig, sagde han om anklagerne mod Donald Trump.

Deler vild video
Umiddelbart efter sin frikendelse valgte præsidenten at dele en video, hvor man kan se Donald Trump bliver valgt til præsident en årrække frem.

Til sidst står der på engelsk 'for evigt'. Videoen har allerede trukket overskrifter verden over.

Præsidenten har ydermere oplyst, at han vil komme med en officiel udtalelse torsdag klokken 12.00 lokal tid om sin sejr.

Forstå rigsretssagen på to minutter

USA's præsident Donald Trump sidder i disse uger på anklagebænken i den tredje rigsretssag i amerikansk politisk historie. Vi giver dig her et overblik over, hvad det egentlig betyder.

Hvad er en rigssretssag?
En rigsretssag (på engelsk: impeachment) giver magthavere mulighed for at holde andre magthavere (som for eksempel dommere, præsidenten eller medlemmer af Kongressen) til ansvar, hvis de mistænkes for at have gjort noget ulovligt i deres embede.

Retssagen afholdes i Senatet, som er det øverste kammer i Kongressen, og medlemmerne af Senatet dømmer i sagen. Derfor er det en politisk retssag og ikke en straffesag.

Hvad anklages præsident Trump for?
Det er to anklager mod præsidenten, der er omdrejningspunktet i rigsretssagen.

For det første er han anklaget for at have tilbageholdt millioner af dollars i militærhjælp til Ukraine for at få Ukraines regering til at hjælpe sig med at blive genvalgt. Det skulle ifølge vidner blandt andet handle om at få Ukraines regering til at igangsætte en eftersøgning af den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden.

For det andet er han anklaget for at hindre Kongressen i at udføre deres arbejde, da han sidste år nægtede at lade medarbejdere i Det Hvide Hus vidne i de første høringer i sagen.

Præsidenten nægter alle anklager.

Hvad kan konsekvenserne blive?
Hvis to tredjedele af de 100 medlemmer af Senatet dømmer præsident Trump skyldig, kan han blive tvunget til at gå af som præsident. Republikanerne har dog flertal med 53 pladser, så den udbredte opfattelse er, at han vil blive frifundet.

Hvor lang tid tager det?
Retssagen forventes at tage flere uger, men ingen ved, hvor lang tid det præcis vil tage. Da præsident Bill Clinton blev stillet for en rigsret for at have løjet om sit seksuelle forhold til praktikant i Det Hvide Hus Monica Lewinsky, tog det en måned, inden han blev frifundet i februar 1999.

Kilder: BBC, The New York Times, CNN