Drab og krig spøger i kulissen

G20 i Argentina kan udvikle sig dramatisk med flere betændte emner på spil udenfor den officielle dagsorden

Her ankommer Donald Trump til G20-topmødet. Video: AP
Følg Politik

Der er lagt op til et rigtig rabalder-møde, når de politiske ledere fra verdens allerstørste økonomier mødes i Argentinas hovedstad Buenos Aires de kommende dage til G20-mødet.

Sidste gang G20-landene mødtes i sommeren 2017 gik det helt bananas med gadekampe og kaos i Hamborgs gader ikke langt fra den dansk-tyske grænse.

De argentinske myndigheder får nok også deres sag for. Særligt i lyset af weekendens fodbold-skandale - hvor Sydamerikas svar på Champions League-finalen måtte aflyses pga. tilskueruroligheder - er fokus på sikkerheden i top.

Men fokus er nu først og fremmest på begivenhederne bag de lukkede døre.

Godt nok handler den officielle dagsorden om fremtidens arbejdsmarked, infrastruktur og sikringen af fødevare til alle på kloden.

Men aktuelle sager presser sig på. Her er de tre stridspunkter, som ledere skal lægge arm om i kulisserne.

Handelskrig
Donald Trump har antydet, at der på mødet kan findes en løsning på den voksende og ødelæggende handelskrig mellem USA og Kina.

- Jeg tror, at vi er meget tæt på at gøre noget med Kina, men jeg ved ikke, om jeg ønsker at gøre det, fordi lige nu flyder der milliarder og milliarder af dollar ind i USA i kraft af told og skat.

- Jeg er åben over for at indgå en aftale, men ærlig talt, kan jeg godt lide den aftale, vi har nu, siger han ifølge Bloomberg.

Khashoggi-affæren
Det brutale sag om mordet på den saudiske systemkritiker Jamal Khashoggi gør Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman til topmødets mest kontroversielle deltager.

Flere landes efterretningstjenester peger på, at han stod bag det tilsyneladende velplanlagte mord i Istanbul.

Men Saudi Arabien er vesten allierede i det kaotiske Mellemøsten, så hvad der reelt kommer ud af samtalerne er usikkert. Horror-sheiken, som tyske Bild har døbt ham, skal have en lærestreg uden at Vesten støder ham fra sig.

Donald Trump har udelukket selv at mødes med kronprinsen. I stedet har han sendt to af sine vigtigste ministre udenrigsminister Mike Pompeo og forsvarsminister James Mattis.

Ukraine
Der var lagt op til et møde mellem Vladimir Putin og Donald Trump på sidelinjen af topmødet, men det er aflyst, gør præsidenten klart på Twitter.

Det skyldes russernes fornyede aggressive fremfærd i Ukraine-konflikten, hvor Rusland tilbageholder tre ukrainske flådefartøjer og 24 søfolk.

Hovedpersonerne

Donald Trump
Som det er dagens orden i international politik er den amerikanske præsident topmødets omdrejningspunkt.

På alle de vigtige områder, at hans stemme den afgørende. Hvordan skal verden reagere på russisk og saudiarabisk aggression? Og vil han skrinlægge stridsøksen med Kina?

Xi Jinping
Den kinesiske stats- og partichef er især interessant denne gang ift. muligheden for en løsning på handelskrigen. Skulle det lykkes vil det komme hele verden til gode.

- Handelskrigen mellem Kina og USA er begyndt at gøre ondt i begge lejre, hvilket øger forhåbningerne til, at Xi Jinping og Donald Trump får talt sig til rette, siger Peter Thagesen, underdirektør i Dansk industri (DI), ifølge Ritzau.

Vladimir Putin
Ruslands egenrådige præsident skal forsøge at danse sin sædvanlige linedans mellem hensynet til at fremstå som en stærk leder i hjemlandet og fungere som seriøs spiller på den internationale scene.

Særligt i spørgsmålet om Ukraine får han en hovedrolle. Skal Rusland vælge den fortsatte konfrontation eller glatte ud?

Medie: Trumps folk ville forære luksus-lejlighed til Putin

Mohammed bin Salman
Han er den store skurk ved mødet.

Godt nok vil Tyrkiets Recep Erdogan vil som en af de eneste statsledere gerne forhandle med kronprinsen, selvom han har fungeret som en slags chefanklager mod den saudiarabiske statsleder.

Men under mødet kommer Salman til at møde masser af lukkede døre og nedslåede blikke.

Mødet er den store test for ham, kan han navigere som statsleder, når hans kolleger anser ham som en åbenlys morder?

G20: De rige landes klub

Lederne fra verdens 20 førende økonomier er fredag og lørdag samlet til topmøde i Buenos Aires i Argentina.

Her kan du læse mere om, hvad G20 er:

* G20 er en sammenslutning af verdens 19 vigtigste industrilande og vækstøkonomier samt EU. G'et står for "gruppe".

* Såvel finansministre som stats- og regeringsledere mødes en gang om året i det land, der har det roterende formandskab. I år er det Argentina.

* Også Verdensbanken, Den Internationale Valutafond (IMF) og et par andre organisationer er med. Alt efter mødets dagsorden kan der også være inviteret andre lande med.

* De faste medlemmer er: Sydafrika, Canada, Mexico, USA, Argentina, Brasilien, Kina, Japan, Sydkorea, Indien, Indonesien, Saudi-Arabien, Rusland, Tyrkiet, Frankrig, Tyskland, Italien, Storbritannien, Australien og EU.

* G20 er stiftet i 1999. Formålet med forsamlingen er at diskutere emner, der sigter mod at sikre den finansielle stabilitet i verden.

* Forsamlingens medlemmer repræsenterer to tredjedele af verdens befolkning og står for 85 procent af verdens samlede bruttonationalprodukt.

* G20 har ingen formel forbindelse til forsamlingen, der er kendt som G7, og som er en forsamling for verdens syv førende industrilande.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind