Drama i Sverige: Riksdagsvalg efter 62 dage

Den svenske regerings budgetforslag er nedstemt, og det betyder, at svenskerne skal til stemmeurnerne igen

Den svenske statsminister Stefan Löfven blev valgt i oktober i år (Foto: AP)
Den svenske statsminister Stefan Löfven blev valgt i oktober i år (Foto: AP)

Bare 62 dage efter den svenske statsminister, Stefan Löfven, blev valgt, er hans regerings budgetforslag nedstemt.

Det betyder, at svenskerne skal til et ekstra Riksdagsvalg 22. marts 2015 - mindre end et halv år efter, Stefan Löfven sammen med sit parti, Socialdemokraterne, og De Grønne dannede regering.

Statsministeren valgte at udskrive valget i stedet for at træde helt tilbage, fordi han, som han siger, 'ser et helt andet politisk landskab end det, som var i oktober.' Stefan Löfven var på pressemødet i dag i det hele taget meget klar i mælet.

- Det er en ansvarsløs opførsel fra de fem partier, som stemte imod, siger han på pressemødet.

Regeringen, som i forvejen har været i mindretal, kunne i stedet have valgt at sende deres finanslovsforslag til revurdering i finansudvalget, men valgte i stedet at sende det til afstemning i Riksdagen.

Nedstemningen af regeringens finanslovsforslag betyder, at Alliansens - fire oppositionspartiers - forslag træder i kraft i stedet fra 1. januar.

Regeringen i Sverige består af Socialdemokraterne og De Grønne.

Det sidste riksdagsvalg var i september 2014. Dengang blev Riksdagen delt i tre dele: I regeringen, i Alliansen - som består af Moderaterne, Kristendemokraterne, Centerpartiet og Folkpartiet - og til sidst med Sverigedemokraterne.

Sverigedemokraterna har hele tiden været et meget vigtigt parti i Riksdagen, fordi de siger, at partiet gerne vil samarbejde med begge blokke, men det er en betingelse, at de er villige til at stramme politikken over for indvandrere.

0 kommentarer
Vis kommentarer