Dramatik: Kvinde kollapser under Trumps tale

Donald Trump talte natten til tirsdag dansk tid til en flok tilhængere i staten Missouri, men han måtte pludselig afbryde sin tale, fordi en kvinde blandt publikum kollapsede

Donald Trump måtte stoppe sin tale, da en ældre kvinde blandt publikum kollapsede og måtte hjælpes væk. Se det dramatiske øjeblik her. Video: AP/Newsflare.
Følg Politik

Midtvejsvalget i USA er i fuld gang, og tirsdag skal de amerikanske vælgere til stemmeurnerne for at finde de 435 repræsentanter til Repræsentanternes Hus og 35 senatorer til Senatet.

Republikanerne håber naturligvis at vinde valget, og derfor har de sendt de tunge skyts i aktion. Heriblandt præsident Donald Trump.

Mandag aften var han på talerstolen i Cape Girardeau i delstaten Missouri, og det udviklede sig hurtigt dramatisk.

Midt under sin tale måtte Donald Trump stoppe, da han opdagede, at en kvinde var faldet sammen blandt publikum.

- Er der en læge til stede? Vær sød at tage jer god tid. Vi har masser af tid, ikke?, sagde Donald Trump, mens han pegede ned på den kollapsede kvinde.

Artiklen fortsætter under billedet

Det var en flok opstemte tilskuere i Cape Girardeau, men desværre blev det for meget for en kvindelig Trump-fan. Foto: AP
Det var en flok opstemte tilskuere i Cape Girardeau, men desværre blev det for meget for en kvindelig Trump-fan. Foto: AP

Skæbnedag for Trump: Sådan ender han for en rigsret

Efterfølgende holdt Donald Trump og resten af tilhørerne vejret, mens redningsfolkene arbejdede på stedet. På et tidspunkt valgte publikum sågar at bryde ud i sangen 'Amazing Grace', mens Donald Trump opfordrede folk til at bede for kvinden.

Efter fem minutters tavshed blev kvinden kørt ud af hallen, så Donald Trump kunne fortsætte sin tale.

- Det var virkelig et stort øjeblik. Jeg vil gerne takke alle for, hvordan de opførte sig. Forhåbentlig er hun okay. Det var meget smukt. Til sidst var det meget smukt, sagde Donald Trump og henviste til sangen.

Kvindens tilstand er fortsat ukendt.

Handler om mig
Trump, der mandag holdt valgmøder i tre delstater, fortalte blandt andet, at midtvejsvalget på mange måder skal ses som en afstemning om ham som præsident.

- På en måde handler valget om mig. I er nødt til at gå ud og stemme, siger Trump ved et tætpakket valgmøde i Ohio.

Han siger, at valget mellem Demokraterne og Republikanerne er soleklart.

- En stemme på Republikanerne er en stemme for at fortsætte vores enestående velstand, siger Trump, mens han tegner et dystert billede af alternativet.

- En stemme på Demokraterne vil udløse et socialistisk mareridt for vort land.

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Alt om midtvejsvalget

Tirsdag 6. november er der valg til Kongressen i USA. Omkring en tredjedel af medlemmerne i Senatet og alle i Repræsentanternes Hus er på valg.

Samtidig med midtvejsvalget skal mange delstater vælge guvernør, justitsminister, dommere og sheriffer, og mange byer har borgmestervalg, ligesom der er en lang række andre valg til offentlige embeder samt folkeafstemninger.

Valget til Kongressens to kamre kaldes midtvejsvalg, fordi det foregår halvvejs i den fireårige præsidentperiode. Udfaldet er afgørende for præsident Donald Trumps muligheder for at gennemføre sin politik.

* Senatet:

- Senatet har 100 medlemmer.

- Hver af USA's 50 stater vælger to senatorer.

- Medlemmerne vælges for seks år ad gangen, og en tredjedel er på valg hvert andet år.

- I år er lidt flere - 35 - senatorer på valg, da senatorer i to delstater er gået af og har udløst valg i utide. Langt de fleste af de 35, der er på valg, er demokrater - og flere af dem er i stater, der stemte for republikaneren Donald Trump ved præsidentvalget i 2016.

- Den nuværende fordeling giver Republikanerne 51 pladser og Demokraterne 49 (inklusive to uafhængige).

- Ved stemmelighed 50/50 træder USA's vicepræsident, Mike Pence, ind og afgiver sin stemme. Republikanerne kan dermed have flertal med 50 senatorer, mens Demokraterne har brug for 51.

- De fleste meningsmålinger forventer, at Republikanerne bevarer deres flertal i Senatet.

* Repræsentanternes Hus:

- Repræsentanternes Hus har 435 medlemmer.

- Medlemmerne vælges for to år ad gangen, så alle medlemmer er på valg.

- Hver stat i USA er repræsenteret efter befolkningstal.

- Der vælges ét medlem i hver af 435 valgkredse, der i gennemsnit har 711.000 vælgere.

- I øjeblikket har Republikanerne 235 pladser, mens Demokraterne har 193, og 7 er ubesat.

- Demokraterne skal have en nettogevinst på 23 pladser for at genvinde flertallet i Repræsentanternes Hus.

- De fleste meningsmålinger forventer, at Demokraterne vinder flertallet, men der er ret stor usikkerhed om udfaldet.

* Guvernørposter:

- 36 af USA's 50 delstater skal vælge deres politiske leder - guvernøren.

- I øjeblikket er der republikanske guvernører i 33 stater og demokratiske i 16, mens en enkelt - Bill Walker i Alaska - er registreret som uafhængig.

- 26 af de guvernører, der er på valg, er republikanere, ni er demokrater, og en er uafhængig.

- 20 af de siddende guvernører søger genvalg og bliver udfordret på posten.

* Øvrige delstats- og lokalvalg:

- Justitsministre er de eneste andre direkte folkevalgte topembedsmænd, der findes i alle 50 delstater. 30 justitsministre er på valg denne gang.

- I 28 stater skal der vælges en statssekretær - en slags indenrigsminister - ligesom der flere steder er øvrige topfolk på valg.

- Der er lokalvalg i 49 af USA's 100 største byer - heriblandt 27 direkte borgmestervalg samt en lang række valg af blandt andet dommere, sheriffer og skattechefer. Der skal blandt andet vælges borgmester i Oakland i Californien, Austin i Texas og i Washington D.C.

* Folkeafstemninger:

- I 37 delstater skal vælgerne også til folkeafstemning. Der er i alt 155 afstemninger, hvoraf de 81 er direkte udskrevet af lovgiverne, mens 64 er på borgernes initiativ.

- 20 folkeafstemninger handler om valg - afgrænsning af valgdistrikter, betingelser for stemmeret, finansiering af valgkampe og etiske spørgsmål i forbindelse med valg.

- Øvrige emner er legalisering af marihuana, skat, sundhedspolitik, rettigheder for ofre for kriminalitet, energi, abort og mindsteløn.

Kilde: Ballotpedia.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind