Dramatisk ændring: Det ligner britisk 'goodbye' til EU

Storbritanniens største avis anbefaler briterne at stemme sig ud af EU. Flere målinger viser klar føring til EU-skeptikerne

Det trækker i tiltagende grad op til et britisk 'goodbye' til EU, når Storbritannien torsdag d. 23. juni går til stemmeurnerne om deres medlemskab af unionen.

En række meningsmålinger har de seneste dage vist klare føringer til 'ud'-siden efter længere tids dødt løb.

Så sent som mandag aften spåede tre separate målinger, at folkeafstemningen munder ud i 'Brexit' - britisk exit fra EU.

En måling foretaget for The Guardian af ICM viser, at 53 pct. af briterne er parate til at forlade EU, mens 47 pct. er for at blive.

Hos The Telegraph er føringen noget mindre og minder om de seneste ugers stillingskrig. Dog fører 'ud'-siden stadig med et enkelt procentpoint 49-48 i målingen, som er foretaget af istituttet ORB.

Til gengæld giver YouGov's måling for The Times syv procents forspring på 46 pct. til dem, der vil ud af unionen mod 39 pct, der vil forblive medlemmer.

Den sidstnævnte måling viser også, at Brexit for første gang er det foretrukne valg hos kvinder og aldersgruppen 25-49.

Premierminister David Cameron er under pres i slutspurten inden EU-afstemningen. (Foto: AP)
Premierminister David Cameron er under pres i slutspurten inden EU-afstemningen. (Foto: AP)
 

Avis: Drop diktatoriske Bruxelles

Og de dårlige nyheder står nærmest i kø for de EU-glade briter og premierminister David Cameron, efter landets største avis 'The Sun' i dag anbefaler deres fem mio. læsere at forlade den europæiske union.

Politik Storbritanniens største avis vil ud af EU

Se også: Brexit får investorerne til at flygte i sikkerhed

- Vi er på tærsklen til at skulle træffe den vigtigste politiske beslutning i vores liv. The Sun opfordrer alle til at stemme 'LEAVE' (forlad EU, red.). Vi skal løsrive os fra diktatoriske Bruxelles, skriver The Sun i en leder på forsiden under overskriften 'BeLEAVE in Britain'.

Næse for vindere

The Sun har siden 1992 oparbejdet et ry for at anbefale avisens læsere at stemme på de senere vindere af parlamentsvalgene i Storbritannien.

'Næsen' for at pege på de de politiske sejrherrer viste sig første gang, da The Sun i 1992 kørte en massiv kampagne mod Labour-formanden Neil Kinnock, der er svigerfar til tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.

På valgdagen blev Kinnock afbilledet med sit hoved som en lyspære under overskriften: 'Hvis Kinnock vinder i dag, bedes den sidste person, der forlader Storbritannien, slukke lyset'.

Læs også Ekstra Bladets reportage fra byen, hvor Stephen Kinnock, Neil Kinnocks søn, i dag er parlamentsmedlem: Politik Rapport fra Udkantsbritannien: Den døende by har mistet troen

I strid med alle meningsmålinger vandt den konservative leder John Major en choksejr og sikrede den fjerde borgerlige regering i streg for Storbritannien.

Efter valget kørte The Sun forsiden 'It's The Sun wot won it' - en let omskrevet talemåde af 'Det var The Sun, der vandt valget' - og tog dermed æren for den konservative sejr.

I 1997 pegede avisen på Labour-lederen Tony Blair, der vandt et gigantisk jordskredsvalg. Det var første gang siden 1979, at The Sun havde anbefalet andre end konservative som premierminister.

I 2010 genskabte The Sun deres overskrift fra 1992, men denne gang med Labour-premierminister Gordon Browns hoved som elpære. Samtidig anbefalede avisens leder at stemme på David Cameron.

Redaktør: Ikke Murdochs valg

The Sun er ejet af mediemogulen Rupert Murdoch, der igennem en årrække har været under beskydning for at have en for stor indflydelse i den britiske medieverden.

Ja eller nej? Labour-støtter i Boris Johnson-masker markerer med skilte, hvordan det vil ramme det britiske budget, hvis det ender med et farvel til EU. (Foto: Zuma Press) Politik Engelsk syge: Sådan rammer Brexit dig

The Suns assisterende chefredaktør Trevor Kavanagh afviser dog, at Murdoch har haft en finger med i spillet i forhold til avisens Brext-anbefaling.

- Det var redaktørens valg, sagde Kavanagh i dag på britisk morgen-tv.

 

1 af 2 
2 af 2 
442 kommentarer
Vis kommentarer