Dyb krise i Sverige: Skæbne-afstemning i morgen kan blive historisk

Den svenske Riksdag skal onsdag stemme om, hvorvidt medlemmerne har tiltro til den borgerlige statsministerkandidat. Men hans støtter truer med at stemme imod ham

Sverige er fortsat fastlåst i forhold til at danne en regering efter valget. Hvad foregår der? Ekstra Bladets politiske kommentator, Henrik Qvortrup, forklarer her sagen. Producer: Martin Lorentsen
Følg Politik

Sveriges næste statsminister kan i morgen blive Moderaternas formand, Ulf Kristersson.

Det ser dog ikke ud til at blive tilfældet.

Kristerssons støtter truer nemlig med at stemme imod ham - skulle det ske, vil det være historisk og endnu et udråbstegn efter den krise, der har klæbet til Sverige siden valget 9. september, hvor ingen har kunnet danne regering.

- Hvis det ender med, at Centerpartiet og Liberalerna i morgen stemmer imod Ulf Kristersson som statsminister, vil det være første gang i svensk historie, at borgerlige stemmer imod en borgerlig statsminister, siger Hans Mouritzen, seniorforsker ved DIIS, med godt kendskab til svensk politik.

Udover at være første gang, at borgerlige stemmer imod en borgerlig statsminister, vil det også være første gang i det hele taget, at Riksdagen stemmer imod en statsminister udpeget af Riksdagens formand.

Sådan findes en ny statsminister i Sverige

Det er formanden for Riksdagen - talmannen - der har ansvaret for at finde en ny statsminister.

Mandag valgte Riksdagen formanden for Riksdagen - som på svensk kendes som talmannen. Valget endte på Moderaternas Andreas Norlén fra den borgerlige alliance.

Læs om forløbet med at finde den kommende svenske statsminister her:

* Regeringen er væltet i Sverige, og nu er det talmannens job at sondere terrænet og finde en statsministerkandidat, som ikke har et flertal imod sig i Riksdagen.

* Riksdagen stemmer om talmannens forslag. Der kan højst stemmes fire gange, inden der vil skulle udskrives nyvalg.

* 15. november: Deadline for en eventuel ny regering til at præsentere sin finanslov. Derfor skal talmannen arbejde hurtigt.

* Hvis en ny regering ikke får sin finanslov igennem, så kan det udløse et valg. Dette kan dog først ske 25. december.

* Ifølge svensk tv, SVT, har det gennem historien gennemsnitligt taget Riksdagen seks dage at udpege en regering oven på et valg.

Kilder: Riksdagen, SVT, TT.

Stridens kerne
Ulf Kristersson foreslår at danne regering med partiet Kristdemokraterna, der ved valget fik 22 mandater og dermed blev Riksdagens tredjemindste parti efter Miljöpartiet og Liberalerna. Tilsammen ville Moderaterna og Kristdemokraterne have 92 mandater og derfor være et godt stykke fra de nødvendige 175 for et flertal.

- Sverige har ligesom Danmark negativ parlamentarisme, så en statsminister kan blive siddende, så længe han ikke har et flertal imod sig. Problemet er, at ingen vil samarbejde med Sverigedemokraterna (SD), og Centerpartiet og Liberalerna vil tilsyneladende direkte stemme imod Kristerssons udspil til en regering, fordi den vil være afhængig af SD som parlamentarisk grundlag, siger Hans Mouritzen.

Krise fortsætter: Nyt svensk regeringsforslag falder til jorden

Dyb polarisering
Det, der kunne have været et spinkelt håb for Kristersson, så tirsdag morgen ud til endegyldigt at fordufte.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, meldte tirsdag morgen ud, at hun onsdag vil stemme imod Moderaternas leder som statsminister på grund af SD. Og den udelukkelse af SD splitter den svenske befolkning.

- På mange måder er det blevet et valg for og imod SD, og de er gået frem siden valget, hvis man ser på målingerne. Mange er skidesure over, at de holdes ude. Men Centerpartiet er omvendt også gået frem, så på den måde er det et godt eksempel på den splittelse, der er i det svenske samfund, siger Hans Mouritzen, der ikke ser nogen optøning forude.

Han lammer Sverige

- Problemet er jo, at der er kommet en tredje blok i svensk politik (SD, red.) som ingen vil tale med. Så må de to andre blokke jo arbejde over midten, men det vil de heller ikke, for både Stefan Löfven (fra Socialdemokraterna, red.) og Kristersson vil nemlig være statsministre. Der er ingen tegn på, at det går i en pragmatisk retning i forhold til at samarbejde. Tværtimod.

Afstemningen i Riksdagen finder sted onsdag morgen kl. ni, og du kan følge den her på EB.dk.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind