Efter 47 år: Storbritannien ENDELIG ude af EU

Briterne er nu formelt ude af EU efter lang brexit-sag

Studie: Brexit Day: Dagen hvor stobrittanien forlader EU

Briterne er ude af EU.

Da urene i det centrale London fredag aften viste 23.00 Greenwich Mean Time - midnat dansk tid - blev det britiske exit fra EU-samarbejdet formaliseret.

Dermed er Artikel 50 af EU-traktaten, som daværende premierminister Theresa May i 2017 aktiverede, endelig fuldbyrdet. Det er sket 1317 dage efter brexit-afstemningen i juni 2016 og 47 år efter Storbritanniens entre i det Europæiske Fællesskab.

Tilbage i EU står nu de 26 resterende nationer. Herunder Danmark.

Et langt, opslidende forløb ligger forud for det historiske skift i kalenderen. De seneste fem år er brexit blevet nævnt mere end 24.000 gange i Underhuset i det britiske parlament.

 Alene 9.000 gange blev ordet nævnt sidste år.

Men selvom brexit er et overstået kapitel på papiret, er det svære arbejde først lige begyndt. Foran premierminister Boris Johnson og EU's toppolitiker venter et bjerg, der skal være besteget inden 31. december i år. Indtil da er stort set alt, som det plejer.

Briter og EU-borgere kan fortsætte med at rejse, handle og arbejde på samme vilkår som i dag. Men til nytår skal en ny aftale træde i kraft mellem EU og Storbritannien om det fremtidige samarbejde.

Dermed er brexit-sagaen langt fra forbi.

Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix Politik 1317 dage senere: Cheerio EU - 10 brexit-tal

I dag forlader England EU. Foto: Antonio Bronic Politik Storbritannien forlader EU med tårer og jubel efter 47 år

Studie: Brexit Day: Dagen hvor stobrittanien forlader EU