Mærsk skal sikre bedre forhold for arbejdere, der er ansat af underleverandører til det danske rederi.
Det mener Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, der har kaldt udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd.
Det sker på baggrund af, at Ekstra Bladet i samarbejde med det undersøgende medie Danwatch har afsløret, hvordan arbejdere på havnen i den kenyanske by Mombasa udfører farligt arbejde uden det fornødne sikkerhedsudstyr og til en løn langt under mindstelønnen i det østafrikanske land.
Brud på egne retningslinjer
Der er tale om ansatte ved to indtil videre unavngivne underleverandører til netop Mærsk. Oplysningerne rejser kritik af den danske mastodont på verdenshavene fra flere eksperter.
Foruden direkte brud på virksomhedens interne retningslinjer for arbejdsforhold hos underleverandører påpeger de, at arbejdet både er 'opslidende, farligt og kan føre til alvorlige ulykker'.
- Jeg kan ikke sætte tal på risikoen arbejderne i havnen i Mombasa, for det, de fortæller om, ligger jo langt uden for skalaen i det risiko-indeks, vi opererer med, siger Anne Helene Garde, der er professor ved det Nationale Forksningscenter for Arbejdsmiljø, eksempelvis til Ekstra Bladet.
De ringe arbejdsvilkår mener Enhedslisten er grov forsømmelse af sine forpligtelser fra Mærsks side, fastslår udviklingsordfører Christian Juhl:
- Jeg har indkaldt ministrene til samråd, da jeg synes, det er for grove vilkår, de arbejder under i udlandet, når der er danske virksomheder involveret.
Christian Juhl håber, at et samråd vil skabe pres på ministrene. Han har tidligere haft møder med både erhvervsministeren, udenrigsministeren og Udenrigsudvalget om, hvordan man sikrer udenlandske medarbejdere bedre arbejdsvilkår.
- Jeg har haft møder med dem før om, hvordan danske virksomheder agerer rundt om i verden. Der har de hver gang sagt, at det skal vi også gøre noget ved. Derfor er det her en god anledning til at bruge artiklen og spørge, om vi tiden ikke er inde til, at vi gør status på, hvor de er henne nu, siger politikeren.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Har selv været på havnen
Christian Juhl var for to år siden sammen med udenrigsudvalget i Mombasa. Her var de blandt andet var nede og se på havnen, hvor kenyanske arbejdere knokler under elendige forhold for Mærsk.
- Dengang fik vi kun fremvist den pæne del af havnen. Det var den del, hvor der var styr på tingene. Der fortalte de, at de var så glade for Mærsks containere. De fylder også en hel del dernede, siger Christian Juhl.
Dengang blev udviklingsordføreren vist rundt på havnen i Mombasa og fik indtryk af, at ikke alt var, som det skulle være. Men eftersom han ikke selv så eller hørte om problemer, gjorde han ikke mere ved det. Det får han muligheden for nu, hvor han har kaldt de to ministre til et samråd.
Spørgsmål til minister
Det er ikke kun Rasmus Jarlov og Anders Samuelsen, der skal stå skoleret for Christian Juhl. Han har også sendt et spørgsmål til udviklingsminister Ulla Tørnæs, da hendes ministerium er involveret i investeringsfonden for udviklingslande (IFU, red.).
IFU har nemlig tidligere givet Mærsk et lån på 86,8 millioner kroner til havnen i Kenya.
Derfor vil Enhedslisten gerne have svar på, hvordan IFU sikrer gode arbejdsvilkår igennem hele værdikæden i de investeringer, som IFU foretager.
Han vil også gerne have udviklingsministeren til at bekræfte, at IFU ikke bør foretage investeringer, hvor arbejdere hos underleverandører har dårlige arbejdsvilkår.
Havnen i Mombasa er Østafrikas største havn. Herfra skibes varer som kaffe, te, tekstiler og grøntsager ud til forbrugere verden over, også de danske. Mærsk har i 2013 investeret 215 millioner kroner i en containerterminal på havnen i Mombasa, hvoraf IFU altsa har bidraget med lånet på lige under 87 millioner kroner.
Mærsk undersøger sagen
Mærsk har erkendt, at de to lokale virksomheder, som Ekstra Bladet har afdækket kummerlige arbejdsforhold hos, er deres underleverandører og omfattet af de interne retningslinjer. Men rederiet ønsker ikke at stille op til interview om situationen i Mombasa.
Pressechef Signe Wagner skriver dog i en mail, at Mærsk på baggrund af Danwatch og Ekstra Bladets oplysninger har igangsat en undersøgelse af arbejdsforholdene.
Pressechefen afviser desuden, at de ansatte for de to pågældende underleverandører udfører arbejde ved Mærsks containerterminal, men oplyser, at det foregår andre steder på havnen, som de kenyanske havnemyndigheder står for at drive.
Arbejder for Mærsk under usle forhold: Kan ikke købe mad
Arbejder under farlige forhold for Mærsk: Løber med tunge sække i bare tæer